SOCIETAT

PARLEM AMB CRISTINA MARAGALL

Presidenta de la Fundació Pasqual Maragall

Viena impulsa una nova iniciativa solidària amb la col·laboració de la Fundació Pasqual Maragall, per la investigació per vèncer l’Alzheimer. Una malaltia que, a hores d’ara, afecta més de 46 milions de persones a tot el món.

Ja fa 10 anys que Pasqual Maragall fundà la Fundació. Com descriuries el camí recorregut aquests darrers anys?

Un camí que no sempre ha estat fàcil, però que ha estat molt positiu perquè realment hem aconseguit arribar on volíem arribar fa 10 anys i, a més, d’una manera molt sòlida. Estem molt contents del projecte que hem definit en aquest temps i de com hem anat creixent, com també del suport que hem rebut des de l’àmbit social per tirar endavant el projecte. La Fundació té el suport d’una quinzena d’entitats i una base social de més de 20.000 socis, que contribueixen econòmicament a la continuïtat del projecte.

Quins són els principals objectius de la Fundació?

La recerca és el pilar central de la Fundació Pasqual Maragall. En aquests 10 anys d’història, la investigació en la malaltia d’Alzheimer ha viscut un autèntic
canvi de paradigma, amb la constatació de l’existència d’una fase preclínica. Aquesta fase s’inicia de manera silenciosa entre 15 i 20 anys abans de la manifestació dels primers símptomes. Des del començament, vam apostar per aquesta nova aproximació, enfocant el nostre projecte científic a trobar respostes en la recerca de solucions per a la malaltia.

“QUE EMPRESES COM VIENA ES VOLQUIN a ajudar-nos a donar a conèixer la malaltia, és primordial per a nosaltres.”

Com es tradueixen aquests objectius en projectes?

D’una banda, el 2016 vam constituir el Barcelonaβeta Brain Research Center, un centre propi de recerca on treballen més de 50 investigadors i professionals que investiguen la detecció precoç i la prevenció d’aquesta malaltia. I d’altra banda, hem definit el projecte d’Estudi Alfa, amb la implicació dels 3.000 voluntaris participants, que són l’ànima dels estudis i les anàlisis que portem a terme, malgrat que és un projecte que obtindrà resultats a llarg termini.

Aposteu per una diagnosi precoç de l’Alzheimer. Com encareu els propers 10 anys per frenar el desenvolupament de la malaltia?

Pel que fa al futur de la recerca, donarem impuls i continuïtat a l’Estudi Alfa, ja que és un estudi longitudinal. Necessitem com a mínim 10 anys més per començar a obtenir resultats dels assajos clínics que estem començant en aquests moments. Paral·lelament, seguim treballant en la sensibilització i normalització de la malaltia, àmbits on hem incidit en aquesta darrera dècada
a través de diverses accions socials i del blog «Parlem sobre l’Alzheimer».

És la primera vegada que Viena fa una col·laboració d’aquest tipus, i teníem ben clar des del principi que volíem participar amb vosaltres. Com vau rebre la notícia?

Amb molta il·lusió i alegria. Conec Viena des de ben joveneta, com a empresa familiar pròpia del país, que ha anat creixent en el temps gràcies a la seva cura i al seu esforç en el treball. La col·laboració del sector empresarial és cada vegada més important i necessària. Que empreses com Viena es bolquin a ajudar-nos, a implicar la població i conscienciar sobre la necessitat de disposar
de més recursos per a la investigació d’aquesta malaltia, és primordial per a nosaltres.

A quins projectes de la Fundació es destinaran les donacions recaptades a través de Viena?

Els fons recaptats es destinaran a la nova Unitat de Recerca Clínica en Prevenció de la Demència, impulsada pel Barcelonaβeta Brain Research Center, que es dedica a estudiar el risc de desenvolupar demència a cinc anys
vista en persones que tenen un risc més accentuat de patir la malaltia. De manera que podrem saber les causes que finalment fan que en algunes persones la malaltia avanci, i això ens ajudarà a trobar fórmules per prevenir-la.

“Amb poc esforç una persona pot sentir que està fent un gest útil.”

Què busqueu en les empreses amb qui voleu establir aliances de col·laboració?

Com que el nostre objectiu és social i està intrínsecament relacionat amb la salut, col·laborem amb empreses que cuiden els drets de les persones i actuen amb rigor envers el medi ambient. Tenim un codi ètic bastant rigorós en aquest sentit. Ens dediquem a la salut de les persones, i, per tant, ho hem de tenir en compte en tots els àmbits. Per això estem col·laborant amb Viena, perquè compleix el nostre perfil d’empresa col·laboradora.

col·laborem amb empreses que cuiden els drets de les persones i actuen amb rigor envers el medi ambient.”

Worldcoo ha desenvolupat l’arrodoniment solidari, i Viena és la primera empresa de restauració a l’Estat que aposta per aquest format. Què us sembla l’aparició de nous formats en la captació de fons?

És una iniciativa molt bona perquè amb poc esforç una persona sent que està participant en una bona causa. Trobo que és molt més interessant, en una societat madura i conscient, col·laborar en aquest tipus de causa. I, pel que fa als valors, diu molt més de l’empresa que hi està implicada i de la societat que hi participa.

Es tracta d’un regal per a ambdues parts, que saps que té una utilitat i que a la llarga et pot ajudar a tu mateix. Una inversió amb bona causa.

L'ENTITAT

La Fundació Pasqual Maragall té com a objectiu fomentar i ajudar la investigació científica en l’àmbit de l’Alzheimer. La seva inversió més important es destina a projectes d’investigació científica per a la prevenció de l’Alzheimer i la millora de la qualitat de vida dels afectats i els seus familiars.

L’import recaptat en aquesta iniciativa es destinarà, íntegrament, a la nova Unitat de Recerca Clínica en Prevenció de la Demència, impulsada per Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC), el centre d’investigació de la Fundació Pasqual Maragall, que estudia el risc de desenvolupar demència a cinc anys vista en persones amb un risc accentuat de patir la malaltia. Així mateix, analitzarà si revelar aquesta informació genera un impacte emocional en els participants i s’oferirà un pla d’acció que disposarà de consells de prevenció primària per reduir els factors de risc modificables de la malaltia, i que oferirà la seva participació en estudis específics de detecció i prevenció de la malaltia d’Alzheimer.