SOCIETAT

UNA CONVERSA AMB SALUT MENTAL CATALUNYA

Viena es suma a la conmemoració del Dia Mundial de la Salut Mental amb la finalitat de sensibilitzar l’opinió pública sobre la importància del benestar emocional en joves. 

Gràcies a les més de 410.000 donacions dels nostres clients i a la iniciativa de Worldcoo de finançar projectes d’impacte social, la campanya «Cèntim a cèntim, fem costat als joves» està essent tot un èxit. El nou horitzó de recaptació s’ha ampliat fins als 185.000 euros, una fita que només podem agrair.

La xifra recaptada pels vienesos, permetrà mantenir i ampliar l’acompanyament i suport emocional a les persones joves que atenen des de Salut Mental Catalunya a través del seu projecte XarxaJove. Actualment, ja s’està donant suport en els municipis de Barcelona, el Barcelonès Nord, Lleida, Terrassa i, Cornellà.

Segons l’OMS, el 50% dels problemes de salut mental en joves s’inicien abans dels 14 anys i el 75%, abans dels 18. A Viena, conscients d’aquesta problemàtica, seguim recaptant fons per millorar el benestar emocional d’aquests joves, i el de les seves famílies.

La campanya es va iniciar a finals de 2021 amb la campanya de Nadal de Viena i seguirà activa fins al 13 de novembre gràcies a la bona acollida de tots els vienesos. Les campanyes ‘Cèntim a cèntim‘ ens permeten posar a l’abast de tots els nostres clients l’oportunitat de participar i implicar-se en un projecte solidari de manera fàcil i adaptada al seu dia a dia. A dia d’avui portem recaptats un total de 750.000€ entre totes les campanyes finançades.

MARTA POLL

Directora Salut Mental Catalunya

Què és i què fa Salut Mental Catalunya

Salut Mental Catalunya és una entitat amb 25 anys d’història, que agrupa, representa i treballa amb xarxa amb 78 entitats de persones amb experiència pròpia en salut mental i les seves famílies.

Acompanyem persones amb problemes de salut mental, tant joves com adultes, i a les seves famílies per millorar la seva qualitat de vida oferint-los orientació, acompanyament i recursos, i vetllem pels seus drets.

És un tabú parlar de salut mental en joves?

La salut mental és un tabú en general i sobre tot amb les persones més joves, per això costa més demanar i buscar ajuda. Una iniciativa com la de Cèntim a cèntim ens  ajuda a trencar el tabú i a donar a conèixer els recursos disponibles. 

Com ha ajudat la col·laboració amb Viena?

La col·laboració amb Viena ha estat fonamental per al projecte. Ens ha permès donar continuïtat a l’atenció en els 3 territoris en els que ja estàvem actuant (Barcelona ciutat, Barcelonès Nord i Lleida) i ampliar-la a dos territoris més, Cornellà i Terrassa.

A banda del suport econòmic, valorem especialment la difusió de la nostra causa entre la ciutadania, que ens permetrà seguir trencant aquest tabú i poder fer costat a persones que abans no ens coneixien. Com més aviat puguem detectar i fer costat als joves, serà més fàcil que recuperin el seu projecte de vida.

En quina fase es troba el projecte XarxaJoves?

Actualment estem donant servei en 5 territoris i preveiem acabar aquest 2022 amb 80 joves atesos, amb 60 dels quals tindrem un pla de treball individual i al 2023 augmentarem en un 30% els joves atesos, ja que tindrem els 5 serveis en funcionament durant tot l’any.

Sou ferms defensors de l'atenció comunitària, què vol dir això?

L’atenció comunitària busca millorar la salut de les persones, posant la persona al centre i la comunitat com a protagonista del procés. Per això cal mobilitzar tot l’entorn de la persona i totes les institucions: família, escoles, empreses, administracions, associacions, serveis de salut. És a dir cal abordar la problemàtica d’una forma conjunta i coordinada des de tots els àmbits on interactuen les persones.

“UNA INICIATIVA COM LA DE CÈNTIM A CÈNTIM AJUDA A TRENCAR EL TABÚ I DONAR A CONÈIXER ELS RECURSOS DISPONIBLES.”

Una oportunitat per parlar directament amb els Vienesos, què els hi voleu dir?

Als tots els Vienesos, tant a les persones clientes de Viena, com a l’equip dels establiments i al de les oficines, els volem fer arribar un agraïment enorme per confiar en Salut Mental Catalunya i donar-nos suport. Gràcies també en nom dels joves a qui acompanyem i de les seves famílies.

També els diria que no dubtin a demanar-nos ajut si en algun moment tenen algun dubte o necessiten algun suport en relació a la salut mental.

Diseño_sin_título-removebg-preview

MARINA MONTASELL

Resposable de XarXaJoves a Barcelona

Què és XarxaJoves?

XarXaJoves ofereix un suport integral i comunitari a joves de 16 a 25 anys amb problemàtiques de salut mental.  Acompanyem al jove en la vinculació amb la comunitat i la definició i seguiment del seu projecte de vida en diferents àmbits: estudis, feina, salut, lleure… Per un altre costat, treballem la socialització entre joves a partir de tallers i activitats comunitàries escollides pel grup de joves. També oferim suport a les famílies d’aquests joves quan ho demanen.

Com us coneix una persona que no es sent bé?

Habitualment és l’equip professional d’algun servei de la comunitat que informa la persona jove de la nostra tasca. Per exemple, la treballadora social d’un centre de salut mental, un mestre d’institut o alguna educadora d’un espai jove.

També és habitual que s’apropi la família amb la persona jove a través de vies com l’Espai Situa’t de l’associació Arep i Salut Mental Catalunya.

Hem fet algunes xerrades a instituts i això també facilita que s’apropin  joves o  docents.

Com podem ajudar a una persona que pateix algun problema?

Principalment, l’escolta activa i ser amable amb la persona. Si és possible, ajudar-la i acompanyar-la en les tasques del dia a dia, sense jutjar i tenint paciència. També és important informar-te sobre allò que està patint per entendre millor la seva realitat.

Quin paper juga el vostre equip?

Ens adaptem al seu ritme i a les seves necessitats actuals. Podem atendre en el nostre espai, però també podem fer-ho passejant el gos de la jove o durant el descans de les seves classes.

L’equip de professionals també som persones joves i utilitzem un llenguatge informal i proper. Mostrem interès pel seu món i ens informem sobre allò que fan en el seu temps lliure: des de la sèrie de Netflix a escriure poesia sobre el seu malestar.

“CADA PERSONA ÉS ÚNICA I EL SEU PROCÉS DE RECUPERACIÓ TAMBÉ.”

La tecnologia juga un paper molt rellevant avui en dia. Com ajuda en la millora dels joves?

Avui dia, és imprescindible en la nostra tasca. El mòbil i les xarxes socials són un canal de comunicació amb els i les joves. Durant la pandèmia va ser imprescindible per estar connectats.

A través del WhatsApp i les trucades podem fer un millor seguiment, i a través d’Instagram les professionals compartim informació sobre cursos formatius, oci o notícies que poden trobar interessants.

Quins recursos oferiu als joves o famílies que busquen informació?

D’entrada atenem a joves que se’ns adrecen i veiem quin recurs pot ser el més adient. Si creiem que els pot ser útil aquest acompanyament individual que fem a XarXaJoves els ho proposem. I els oferim acompanyament en el seu projecte de vida: suport emocional, definim conjuntament els objectius a treballar, i l’acompanyem en el seu itinerari personal en l’àmbit formatiu, laboral o d’oci.

També poden venir a les activitats grupals per fer xarxa amb altres joves i oferir-se suport mutu.

En el cas de les famílies, els orientem i acompanyem perquè puguin entendre que li està passant al seu fill/a.

L'ENTITAT

Salut Mental Catalunya fa més de 25 anys que acompanya a persones amb problemes de salut mental, tant joves com adultes, i a les seves famílies per a millorar la seva qualitat de vida oferint-los orientació, acompanyament i recursos.  Com entitat també vetlla per la no discriminació i la igualtat d’oportunitats i per la defensa i l’exercici dels drets de les persones amb problemes de salut mental en tots els àmbits de la vida. 

Des de 2017 es focalitza en l’acompanyament de joves amb problemes de salut mental en 3 territoris de Catalunya i arrel de la pàndemia i els efectes devastadors que ha causat sobre la salut mental d’adolescents i joves es vol reforçar aquest programa i arribar a més joves. Se’ls ofereix un espai on ser escoltats, orientats i acompanyats per tal de millorar el seu benestar emocional i també on desenvolupar activitats grupals per compartir experiències amb altres joves de la comunitat.