Torna a començar el viatge

El racó
del petit viatger

Descobrim
Sant Jordi

Descobreix tradicions curioses, sorpren-te amb receptes de diferents indrets d’Europa i fascina’t amb curiositats i llegendes. Clica i explora!

Pa de Sant Jordi Clica per saber què
és el pa de Sant Jordi

Pa de Sant Jordi

Per la diada de Sant Jordi els forners i els pastissers elaboren un pa especial, que duu sobrassada i formatge. La Bruna, en Jac, en Fritz i fins i tot el drac l’han tastat.

Nyam-nyam, és deliciós!

Sabies que…

Sabies que…

…per Sant Jordi també se celebra el dia del llibre? És per això que els carrers s’omplen de paradetes on es venen llibres de tot tipus: contes, novel·les, còmics, llibres de poesia, llibres de receptes de cuina,…

Llibres Clica per
saber-ne més

El llibre a l'Orient Llunyà

El primer llibre es va fer a l’Extrem Orient fa gairebé mil dos-cents anys. Ho van fer mitjançant blocs de fusta gravats. I avui en dia encara es conserva aquest llibre.

Guaaau!

El llibre a Europa

A l’Edat Mitjana els monjos escribans copiaven els llibres un per un a mà a la sala d’escriptura del monestir.

Ufff! Si s’equivocaven
havien de tornar a començar!

Més tard, a Alemanya, fa gairebé sis-cents anys, Johannes Gutenberg va inventar una tècnica d’impressió mecànica.

Ja no calia copiar-los a mà!

Va ser llavors quan contes i tot tipus d’històries es van propagar per tot Europa!

Patró Clica per saber
una curiositat

Patró de Catalunya

Sant Jordi és el patró de Catalunya. I també ho és d’Aragó, Anglaterra, Grècia, Geòrgia, Lituània, Polònia, Portugal, Rússia, Sèrbia, Florència, Gènova i Venècia.

Caram, de quants llocs!

La creu de Sant Jordi, una creu vermella sobre blanc, està dibuixada en la bandera de molts països. A la bandera de Moscou fins i tot hi trobem a Sant Jordi muntat dalt del cavall!

I també hi apareix el drac!

Rosa vermella Clica per saber més coses
de la rosa de Sant Jordi

La rosa vermella

Sant Jordi és el dia dels enamorats a Catalunya. És un dia mooolt boniiic... Aquest dia l’enamorat i l’enamorada es regalen llibres i roses. A vegades es regalen roses blaves, taronges, grogues, blanques o d’altres colors, però les tradicionals són les roses vermelles, ja que simbolitzen la sang que va brollar quan Sant Jordi va matar el drac, segons la llegenda original.

Una curiositat!
Arrambat a la muralla de Montblanc hi creix un roser de roses vermelles. Els vilatans de Montblanc estan convençuts que és el roser que va créixer de la sang del drac. Podria ser, no us sembla?

Torna a començar el viatge
Segueix explorant els descobriments de la Bruna i el Jac en altres viatges!