Els tresors amagats
de l'Algarve

La Bruna i el Jac han arribat volant a la costa de l’Algarve, a Portugal. Quins paisatges més bonics! Platges de blaus intensos envoltades de penya-segats amb coves!

Han aterrat el Globus a una platja. Assegut al moll han vist un pescador que feia cara de preocupat i s’hi han apropat. Li han preguntat què li passava i el pescador ha murmurat:

"He d'anar a pescar però avui
ningú em pot acompanyar,
m'he quedat sense tripulació..."

I la Bruna ha exclamat:

"Doncs si vols, venim
nosaltres tres i t'ajudem!"

El pescador, contentíssim, ha respost que sí i ha anat corrents a buscar-los unes botes d’aigua i un impermeable per cada un.

Un cop al mar, el pescador ha ensenyat als dos germans i al Fritz com agafar la canya i com enganxar l’esquer a l'ham.

Era una activitat de molta concentració i paciència.

I ho han fet de meravella!

De sobte, el Jac ha cridat:

"He pescat alguna cosa!
Però em costa pujar el fil!"

El pescador li ha donat un cop de mà i mentre anaven enfilant el rodet, han vist que no es tractava d’un peix, que era rodó i que brillava.

"Què devia ser?"

Per fi han aconseguit treure-ho. Era una brúixola daurada!

L'han obert i una onada de fletxes han sortit disparades en diferents direccions. Què assenyalaven?

El pescador els ha explicat que
marcaven les rutes marines
dels viatges d'en Vasco da Gama!

En Vasco da Gama va ser un explorador portuguès que comerciava amb les espècies de l’Orient a inicis del segle XVI. I ells, segurament, s’havien posat a pescar just a sobre d’un vaixell naufragat segles enrere. Uauuu!

O sigui que la brúixola
era un objecte històric.
Quina gran troballa!

En Fritz ha saltat damunt l'espatlla del Jac i li ha començat a fer copets amb la pota. “Què vols, Fritz?”, li ha preguntat el Jac. El Fritz li ha assenyalat el mar, just a sota la barca.

Li estava demanant d'explorar el fons marí, tenia ganes de veure el vaixell enfonsat. “D'acord, anem-hi!”, ha respost en Jac entusiasmat.

I tots dos s'han llançat a l'aigua sense rumiar-s'ho.

Quan la Bruna ho ha vist ha exclamat:

"Però què feu? El vaixell
deu estar a molta profunditat!"

I el pescador l'ha tranquil·litzada:
“No hi ha gaires metres de profunditat en aquest punt”.

El Jac i el Fritz han anat submergint-se fins que han vist el vaixell: era immens i de fusta; tenia alguns forats a la carcassa però encara estava sencer; i fins i tot tenia una vela penjada en el pal major.

Era increïble!

El Jac i el Fritz l'han estat observant en detall. Tot d'una el Fritz ha corregut a buscar el Jac. Amb la pota, l'ha agafat per l'impermeable, l'ha submergit més avall i li ha assenyalat un punt en què el vaixell topava amb la sorra. El Jac, s'hi ha fixat bé, i ha vist que l'àncora del vaixell estava enrocada. Com que se'ls hi estava acabant l'aire, han tornat a la superfície i s'han enfilat a la barca del pescador.

Un cop a la barca els hi han explicat a la Bruna i al pescador el què acabaven de veure al fons del mar. “I si provem de desenrocar l'àncora?”, ha proposat el Jac. La Bruna ho ha vist difícil perquè feia segles que el vaixell estava enfonsat. Però el pescador els ha animat:

"Tinc unes tenalles a la barca, i si us les deixo
i proves de tallar la cadena de l'àncora?"

Quan ha vist les tenalles, la Bruna ha pensat que ho havien d’intentar. I s'ha llançat a l'aigua decidida! Ella s'ha submergit com un llamp i ha anat directe cap a on li havien indicat que hi havia l'àncora. Quan l'ha trobada, ha començat a prémer les tenalles per trencar la cadena.

I ha sigut molt fàcil!

Aviat s'han obert i han separat el vaixell de l'àncora. Aleshores els dos nens i el Fritz s'han apartat i el vaixell, com per art de màgia, ha començat a pujar. S'estava enfilant cap a la superfície del mar!

Els dos germans i el Fritz han pogut veure com el vaixell de Vasco da Gama acabava de pujar a la superfície i es posava a navegar mar endins. Era espectacular de veure! Un vaixell del segle XV tornant a navegar!

De lluny, la Bruna ha vist que a la proa del vaixell s’hi veia inscrita una lletra «E», com si fos la inicial del nom del vaixell. La resta de lletres s’havien esborrat i li ha preguntat al pescador si podia ser la nau anomenada “Esmeralda”, amb la que Vasco da Gama va arribar a l'Índia. I el pescador li ha respost que probablement, i que això volia dir que havien descobert la nau més famosa d'uns dels navegants més importants del món!

Uauuu!

Al cap d’una estona les agulles de la brúixola han començat a girar com boges i després totes han assenyalat cap a la mateixa direcció. Estaven marcant la ruta de tornada cap a casa.

És clar, ja era tard! Els dos nens i el Fritz s'han acomiadat del seu nou amic pescador i han marxat per arribar a casa a temps per sopar.