Entre vinyes
a la França medieval

La verema al ritme de la música

La Bruna i el Jac han aterrat el Globus al mig d'un camp de vinyes del sud de França, just al costat d'un castell de pedra espectacular.

I es que són a l'edat mitjana!

Quan han baixat del Globus han trobat un pagès que els ha explicat que amb el raïm d'aquells camps feien un vi que es diu Beaujolais nouveau i que ara estaven en plena collita del raïm.

"Que divertit" , ha rigut la Bruna.

El pagès ha respost lamentant-se:

"No tan divertit... aquest any anem molt
endarrerits i no acabarem a temps la verema"

El Jac ha proposat:

"I si us ajudem?
Tot i que som poquets..."

Aleshores en Fritz ha estivat la camisa del Jac i li ha fa el gest de tocar el violí.

"Què vols dir, Fritz,
que vinguin músics a tocar?"

El Fritz li ha fet que sí amb el cap i amb la pota ha assenyalat uns músics que caminaven a la vora del castell. Els hi han

proposat i els tres músics s'han posat a tocar: un el llaüt, un altre l'oboè i el darrer uns platerets.

Que bé que ho feien!
Clica per escoltar-los!

Mentrestant, la Bruna, el Jac i en Fritz, s'han posat uns guants gruixuts i han ajudat els camperols a recol·lectar el raïm en unes botes enormes.

Acompanyats pel so dels instruments, ho feien amb una força i una rapidesa impressionants.

Semblava que la música
els empenyés!

Tot seguit, la Bruna i en Fritz han començat a trepitjar el raïm i s'han posat a fer giragonses i a dansar.

Clica!

Uns nens que ho han vist s'hi han afegit, i després els seus pares, i els amics, i... De mica en mica tota la gent del poble s'ha anat unint a aixafar el raïm fent balls tradicionals.

"Han ballat i ballat
sense parar!"

Quan el pagès ho ha vist, ha exclamat:

"Visca! ho hem aconseguit!"

Just en aquell moment se li ha trencat una corda al músic que tocava el llaüt i ha dit:

"Avui hi ha mercat i podré comprar
una corda nova, m'acompanyeu?"

El pagès, els dos germans i en Fritz, s'hi han animat. Han travessat vinyes durant una bona estona, fins que han arribat al poble. Al bell centre de la plaça hi havia un mercat ple de paradetes amb tot d'artesans que treballaven i venien productes.

Primer de tot han acompanyat el músic a canviar la corda. El corder els ha explicat que les cordes les feia amb els budells dels animals i que sobretot en feia per vaixells o per instruments.

Quin ofici més curiós!

Després han anat cap a la parada dels cotoners. Filaven el cotó per fer-ne matalassos. El Fritz s'ha estirat damunt d'un matalàs i el Jac l'ha hagut d'agafar a coll perquè semblava estar tan còmode que s'anés a adormir i tot!

A la parada del costat hi havia els forjadors. Posaven ferro dins el foc i quan estava vermell i roent el picaven amb un martell per

donar-li forma d'espases o de llances. Al Jac li ha agradat tant que li han deixat picar el ferro per aplanar-lo.

Les altres tendetes eren de candelers, que feien espelmes; boters, que fabricaven les bótes per guardar-hi el vi; assaonadors, que convertien la pell d'ovella en cuir; agullers, que feien joies i hams per pescar; paraires, que preparaven la llana per fer-ne teles o vestits, ... Totes eren professions tan autèntiques que han fascinat als dos nens i al Fritz.

Aquells artesans ho feien tot a mà!

Ja era hora de marxar, i els germans s'han acomiadat del pagès. Aquest els ha acompanyat a buscar el Globus al costat del castell i, en senyal del seu agraïment, els ha regalat un grapat de raïm. La Bruna, el Jac i en Fritz, ja frisaven per arribar a casa i menjar-se'l per postres.

Nyam-nyam!