El primer arbre de Nadal
del món

La Bruna i el Jac han aterrat el Globus a la plaça de l’Ajuntament de la ciutat de Tallinn. Era la nit de Nadal de l'any 1441, estava nevant de valent i el castell estava tot enfarinat.

Se sentia olor de pa acabat de fer, els músics afinaven els instruments i tot de nens corrien amunt i avall al voltant d'un avet enorme. Els dos germans no havien vist mai un arbre tan alt!

A prop dels nens hi havia un jove flautista que els ha explicat:

"Aquesta nit, com cada any, cremarem
l'avet per celebrar el Nadal
al voltant d'una gran foguera!"

I ha afegit que quan arribés tothom a la plaça, començarien la festa.

Els dos germans i el Fritz s'han assegut a terra, i mentre esperaven, el Jac ha tingut una idea:

"I si decorem l'arbre?"

Però allà no hi havia paradetes per comprar guarniments. Amb què el decorarien? Llavors el Fritz ha sortit esperitat i al cap d'un moment ha tornat amb un cullerot de fusta, que havia trobat davant d'una taverna, i l'ha col·locat a l'arbre. La Bruna ha exclamat:

"Bona idea, Fritz! Buscarem objectes
per la ciutat per guarnir l'avet!"

Tot buscant, el Jac ha trobat una clau de ferro i la Bruna una gerra. Els nens de la plaça també s'han apuntat a buscar objectes. A poc a poc, han anat recol·lectant un munt d'ornaments i els han anat distribuint per l'arbre. Hi han posat flascons de vidre, rodes de fusta, bols de ceràmica...

Però a les branques més altes no hi arribaven! Aleshores la Bruna li ha proposat al Jac: "Et vols enfilar a les meves espatlles?"; i quan hi ha pujat, el Jac li ha demanat al Fritz: "Et vols enfilar damunt les meves espatlles?"; i el Fritz així ho ha fet.

Els altres nens, en veure-ho, també han començat a fer castells, enfilant-se uns sobre dels altres. Fins i tot s'hi han sumat adults i han fet torres ben altes! Feia molta patxoca veure com amb l'ajut de tots plegats, han pogut decorar l’avet fins al capdamunt. Que bé, entre tots aviat han tingut l'arbre guarnit!

En aquell moment un eixam de cuques de llum ha arribat volant i s'han anat instal·lant entre les branques de l’avet. Era un fet extraordinari...
Brillaven i feien pampallugues
com llums de Nadal!

De mica en mica han arribat els ciutadans que faltaven. Tots estaven bocabadats veient l'arbre de Nadal engalanat. Havia quedat preciós! I han decidit canviar la tradició: en lloc de fer-ne una foguera, cada any el decorarien.

Per celebrar-ho els vilatans de Tallin han convidat els germans i el Fritz a acompanyar-los en una tradició de cada nit de Nadal: banyar-se en una sauna! Els nens i el Fritz han acceptat la invitació. Era un lloc molt bonic: una sauna dins una cabana de fusta enmig del bosc, tota envoltada de neu. S'hi han banyat i ha sigut molt divertit!

Que calentona que estava l'aigua...

Però la tradició també manava que després de la sauna s'havia d'entrar a una dutxa freda. I els germans i el Fritz no s'hi atrevien! El Jac es mirava des de lluny com la gent es ficava dins la dutxa i, passet a passet, s'hi ha anat apropant... Fins que hi ha posat un peu... I tot seguit ha exclamat:

"Renoi, està glaçada!"

La Bruna ha rigut i, posant-se darrere del seu germà, l'ha empès una mica per l'esquena i l'ha ficat dins la dutxa. "Uaaaa!", ha cridat el Jac. I a continuació, mentre reia, aquest ha agafat a la Bruna pel braç i també l'ha ficada a la dutxa. "Brrr... No havia tingut mai tan fred!", ha xisclat la Bruna.

El Fritz s'ha escapat, no en volia sentir ni a parlar d'aigua gelada, però quan ha vist que tothom sortia de la dutxa amb un somriure d'orella a orella, s'hi ha repensat. Quina gràcia, quan el Fritz ha entrat a la dutxa, ha canviat de color i ha passat del verd al rosa.

Tenia moltíssim fred però estava tan content d'haver-se atrevit a fer una dutxa gelada, que n'ha sortit fent el senyal de victòria amb els dits. Estava segur que cap camaleó havia fet mai abans una proesa com aquella!

Feia estona que ja s'havia fet fosc i era hora de marxar. Abans de tornar a agafar el Globus, els vilatans han regalat als dos nens i al Fritz un trosset de branca de l'avet.
Quina il·lusió tenir un record del primer arbre de Nadal del món!