Van Gogh
i els formatges

El pintor enamorat
dels formatges

La Bruna i el Jac han viatjat amb el Globus a l’any 1882. Aquesta vegada volien descobrir Holanda, un país d'Europa, veí de Bèlgica i d'Alemanya.

És preciosa!

Tota plena de canals i amb carrers d'adoquins amb persones que duen carros o que van amb unes bicicletes molt curioses, amb unes rodes enormes.

Clica la imatge i descobreix què passa!

Els dos germans, que porten uns vestits típics de l'època, aparquen el Globus en un canal, una mena de riu que va per dins la ciutat, perquè el Fritz no ha deixat de queixar-se en tot el viatge. Tenia molta gana! Així que han decidit entrar en una formatgeria… plena de formatges fins al sostre!

Uau!
Quants formatges junts!

El botiguer estava molt enfeinat, tenia el taulell ple d'encàrrecs per repartir.
La Bruna li ha preguntat si el podien ajudar i el botiguer els ha respost que si ho feien els regalaria un formatge Gouda pel Fritz.

Dit i fet!

Troba els elements clicables!

Quan el Fritz s'ha quedat ben tip, el botiguer els ha donat un farcell amb formatges i unes bicicletes de l'època per anar a repartir-lo.

Quines bicis més curioses,
eren força difícils de conduir!

Clica!

Al paquet hi havia una nota que deia: "Carrer Schenkweg, 138. Per a V.G.".

Què devia voler dir V.G.?

Quan han arribat a l'adreça que indicava el farcell, els ha obert la porta un senyor pèl-roig. La Bruna se l'ha quedat mirant fixament i l'ha reconegut:

“Ostres, si ets en Vincent van Gogh!
Un pintor molt famós!”.

Clica!

El pintor, sense dir res, els ha pres el farcell de les mans i s'ha cruspit els formatges en un tres i no res! Quan ha acabat, i ja més tranquil, els ha explicat que a vegades està tan i tan inspirat que es posa a pintar sense parar, dia i nit!
Ni se'n recorda de menjar!

“Que estrafolaris que són els artistes!”

Després els ha ensenyat el seu estudi, on pinta els seus quadres. Era una habitació desendreçada, amb estris de pintura per tot arreu i plena de quadres apilats a les parets.

Que bonics!

Clica cada quadre!
Clica cada quadre!

Van Gogh els ha explicat com es deia cadascun dels quadres i com els havia pintat. En molts d'ells havia fet pinzellades amples i ratlles gruixudes de pintura molt exagerades.

Mentrestant, en Fritz estava tan meravellat amb els quadres que s'ha distret i ha acabat sucant una pota dins un pot de pintura blava.

Que n'és de despistat!

Amb la pota tota molla, ha anat cap a un racó de la taula on hi havia una tela blanca i s'ha posat a pintar! Feia anar la pota amunt i avall com si fos un pinzell.

Van Gogh mirava què feia en Fritz amb els ulls com plats. I ha dit:

“Carai, Fritz, tens fusta de pintor, has fet una pintura abstracta que fa goig!”.

La veritat és que en Fritz havia fet un dibuix molt estrany, amb tot de cercles blaus, però era molt bonic.

Clica el Fritz per veure
les taques que ha dibuixat!

Aleshores Van Gogh els ha dit que, com que els veia molt inspirats, els proposava d'agafar les bicicletes i dur-los a un camp on podrien fer unes boniques pintures. I dit i fet. Han agafat les bicicletes i s'han dirigit cap a un camp de blat groc com el sol.

Una vegada al camp, han muntat uns cavallets de fusta, hi han col·locat unes teles al damunt, han obert les caixes amb les pintures i els pinzells i han començat a pintar.

En Fritz ha fet una pintura d'uns cercles taronges, la Bruna ha dibuixat les muntanyes que hi havia a al fons, el Jac ha pintat unes casetes que es veien dalt d'uns turonets i Van Gogh ha fet una pintura meravellosa del camp de blat amb un segador.

Quina gran obra d'art!

La Bruna estava tan contenta que no podia deixar de riure.

“Quina passada!”

"Quina sort poder estar pintant
al costat de Van Gogh!”.

S'ha fet fosc i els germans havien de tornar a casa, així que han tornat a agafar les bicicletes per anar a buscar el Globus. Sort que la llum de la lluna els il·luminava el camí.

De sobte, Van Gogh s'ha aturat i els ha dit:

Un moment, vull pintar
aquesta nit tan esplèndida.”

I amb un tres i no res ha fet un quadre espectacular; tot blau, amb remolins grisos i amb cercles grocs que envoltaven la lluna i els estels.

Ooohhh!

Després de passar un dia fantàstic amb Van Gogh, s'han acomiadat d'ell i d'Holanda i han agafat el Globus.

Una vegada a casa, la Bruna i el Jac han descobert que els dos quadres que el pintor va fer aquell dia són importantíssims.

Clica per saber els seus noms!

Camps de blat amb segador

La nit estelada

“Que emocionant!
Nosaltres vam veure com els pintava!”