Inspiració per Europa

Viatja i somia: descobreix els punts de trobada del continent i explora els testimonis de la seva història amb una nova mirada.

Zagreb

La ciutat del cor vermell.

ZAGREB. PHOTO BY VIKTOR JURIC ON UNSPLASH

Zagreb, capital de la República de Croàcia, és la ciutat perfecta per als qui vulguin sentir els batecs de l’Europa Central sense tumults i gaudir d’una riquíssima oferta cultural. La ciutat està dividida en tres zones molt diferenciades.

La Ciutat Alta de Zagreb és el principal atractiu de la ciutat. Acull els dos barris més bonics de la capital: Gradec (o Gric) i Kaptol, que formen el nucli medieval. Passejar pels seus carrers acolorits i senyorials i gaudir de l’ambient són activitats imprescindibles.

S’hi poden veure restes de l’època medieval, juntament amb elements neogòtics, molt més moderns, com els seus campanars.

Al turó de Kaptol hi regna la catedral de l’Assumpció de Maria, d’estil neogòtic. És un dels edificis més imponents de la capital croata. Les torres, de 108 m d’alçària, es poden veure des de gairebé qualsevol punt de la ciutat. Constitueix la icona de Kaptol, perquè Croàcia és un país ferventment catòlic i aquesta passió se sent amb força en aquest racó.

ZAGREB ON DREAMTIME.HR

Al turó veí de Gradec hi ha l’àrea més formal de la ciutat. És el nucli on es desenvolupa la vida administrativa. També és la zona noble, plena de palauets barrocs i petites esglésies.

No us espanteu si, de sobte, sentiu una canonada. Es tracta d’una tradició centenària: una salva que es fa cada dia a les dotze del migdia des de la torre de Lotrščak, construïda al segle XIII.

LOTRSCAK TOWER ON GETTY IMAGES

En aquest mateix barri hi ha l’església de Sant Marc, un dels monuments més fotografiats de Zagreb, amb la seva característica teulada multicolor on es representen l’escut de Zagreb a un costat i el de Croàcia, Dalmàcia i Eslavona (les tres regions croates) a l’altre. Tot fet amb rajoles! A la plaça de Sant Marc hi ha la seu del Govern de Croàcia, el Parlament croat (anomenat Sabor) i el Tribunal Constitucional de Croàcia.

Especialment emotiu resulta el pas per la porta medieval de Pedra (Kamenita vrata), l’única que es conserva de les quatre que, antigament, donaven accés a la ciutat. A més de ser la frontera gairebé oficial entre el vell i el nou Zagreb, aquest racó amaga una curiosa capella en honor a la Mare de Déu patrona de Zagreb (la imatge venerada de la qual, diuen, es va salvar d’un incendi el 1731). Els croats més devots passen hores i hores resant en aquests bancs, envoltats d’espelmes i de plaques on es repeteix la paraula hvala, que significa ’gràcies’ en croat.

KAMENITA VRATA, NANI ARENAS

Deixem enrere les oracions i els formalismes i ens n’anem a la Ciutat Baixa, el centre econòmic, el cor del qual batega a la plaça Ban Jelačić, una de les icones de Zagreb. Amb les façanes d’estil austrohongarès, constitueix una plaça per als vianants, només travessada per tramvies i sempre plena de gent. Igual que el carrer Ilica, el més comercial.

Després d’anar a comprar pel famós mercat Dolac, us convidem a gaudir de l’ambient de Zagreb al carrer de Tkalčićeva, a només cent metres de la plaça Ban Jelačić. Les terrasses se succeeixen entre pintoresques cases de colors, músics i mims que fan el seu espectacle de carrer, i parades i botigues d’artesania. El millor és asseure’s a prendre una cervesa (pivo en croat), si pot ser de la marca local, Karlovačko.

CARRER ZAGREB ON WONDERWANDERLISTA.COM

També és un bon lloc per anar a menjar. Us recomanem que tasteu un peix del mar Adriàtic, una de les receptes més saboroses del país. També hi abunden els plats amb matisos centreeuropeus i les carns fortes, com el pecenje (carn rostida), el janje (xai) o el puran (gall dindi) amb milinci (tallarines al forn), i els pastissos. És imprescindible visitar la pastisseria més clàssica de la ciutat: Vincek.

Més de 30 museus i galeries d’art es reparteixen per tota la ciutat de Zagreb.

Hi ha molts espais verds repartits a Zagreb, però cap de tan bonic com el Jardí Botànic. Té moltíssimes espècies diferents de plantes, diversos estanys i, fins i
tot, un pont de fusta.

I si el que busqueu són unes bones vistes, podeu pujar al Zagreb Eye, un mirador a 182 m sobre el nivell del mar. Tindreu la ciutat als vostres peus. A més, durant l’estiu hi ha música en directe des de les sis de la tarda.

BOTANICAL GARDEN

Últimament ha adquirit molta fama el Museu de les Relacions Trencades (Museum of Broken Relationships), un peculiar lloc on es recullen objectes donats per persones que han patit el trencament d’una relació amorosa.
Aquest museu va rebre el Premi Kenneth Hudson al museu més innovador d’Europa el 2011.

Abans de marxar, heu de fer dues compres que són gairebé obligades. La primera, una corbata; curiosament, aquest complement tan habitual de la nostra vestimenta és un invent croat. I la segona, l’anomenat cor licitar, un record típic de la capital croata, fet de pasta i pintat de color vermell intens, que trobareu a la venda a tot arreu i de mides diverses.

COR LICITAR, NANI ARENAS

Per a més informació podeu visitar la web de turisme de Zagreb.

LES CLAUS D’AQUESTA CIUTAT:

Un llibre

La novel·la Ruta Tannenbaum, de l’escriptor Miljenko Jergovic, en la qual s’explica la història de dues famílies de Zagreb que resideixen al mateix edifici durant la Segona Guerra Mundial. Una és catòlica i l’altra és jueva. L’obra és un homenatge a l’artista croata Lea Deutsch, una nena prodigi jueva que va arribar a ser la «Shirley Temple» de Croàcia.

Un personatge

Marija Jurić Zagorka, que va ser la primera dona periodista del país i una gran escriptora molt apreciada pels locals. També va ser una gran lluitadora pels drets de les dones.

Un lloc

L’Hotel Regent Esplanade Zagreb (1925), una joia de l’art-decó, que fou construït per allotjar-hi els ostentosos passatgers del famós tren Orient Express, que feia escala a Zagreb en la línia París-Istanbul.

Una cançó

«La nostra bella pàtria» (Lijepa naša domovino), himne nacional de Croàcia, composició del segle XIX, obra del poeta Antun Mihanović.

Un plat

El filet de vedella arrebossat (Zagrebački odrezak), a l’estil del Wiener Schnitzel i farcit d’abundant formatge i pernil. També són típiques les galetes de pebre.

Una festa

El Dia de la Ciutat de Zagreb, que se celebra el 31 de maig, una festa en honor de la Mare de Déu de la Porta de Pedra.