Inspiració per Europa

Viatja i somia: descobreix els punts de trobada del continent i explora els testimonis de la seva història amb una nova mirada.

Up Helly Aa

És un dels festivals de foc més grans d’Europa.

Es celebra cada any, l’últim dimarts de gener a Lerwick, la capital de les illes Shetland, al nord d’Escòcia. Vols saber-ne més?

L’origen del festival

La primera desfilada de torxes a Lerwick va tenir lloc el 1881. Mentre que uns afirmen que el festival prové d’una tradició anterior: una festa coneguda com a Yule que consistia en cremar cubs de quitrà per posar fi a les festes de Nadal, altres diuen que es celebra per commemorar l’invasió dels vikings a les costes escoceses. Fos com fos, el 1881 es van substituir els cubs per torxes i, amb la visita del duc d’Edimburg l’hivern següent, la desfilada es va popularitzar convertint-se en tradició de cada últim dimarts de gener.

Qui hi participa?

Participen en la processó prop d’un miler de persones, locals que han estat convidats per formar part de l’equip i seguir la processó que comença a les 19.30h i fa un llarg recorregut per la ciutat.

Cada any hi ha un nou cap que és elegit per portar el vestit de Viking de l’armadura i que es coneix com Jarl.Leads Guizer: el Jarl esquadra. Ell és el responsable de conduir tota la processó que transcórrer amb tots els fanals apagats i l’única il·luminació que hi ha és la pròpia de les torxes.

La culminació

La processó acaba amb el llançament de les torxes a una rèplica d’un drakkar viking, un vaixell llarg que data dels anys 700 i 1000. Es tracta d’una costum que, en certa manera també fan a la resta de Shetland, i és que allà és tradició llençar les torxes directament al mar.

Per a més informació pots consultar la següent pàgina.