Vienesos

Persones que viatgen per la vida amb optimisme, valors i d’una manera única, gaudint i aprenent dels petits moments i compartint tot allò viscut.

Un cafè amb Josep Maria Roca

Fotògraf de vocació i professió. No hi ha millor manera de presentar-lo que no sigui a través d’una imatge: ell amb una càmera de fotografia a les mans.

“Sóc un amant de la fotografia, m’he passat més de mitja vida fent sessions publicitàries i no em puc imaginar fent res més que no sigui rere una càmera.”

Com i quan va néixer la teva passió per la fotografia?

Va néixer durant la meva època universitària. En aquell moment, estudiava Dret, però no m’agradava el que feia. Aleshores ja m’apassionava la fotografia, i gràcies a un concurs que feia el Centre Excursionista de Castellar m’hi vaig anar involucrant cada vegada més. Va ser així com vaig descobrir que el que realment m’omplia i em feia feliç era la fotografia.

Tens alguna font d’inspiració?

La meva principal font d’inspiració és el carrer. Sóc molt curiós i inquiet, per això sempre observo l’entorn i la seva gent. En definitiva, bec de les persones i del seu dia a dia, perquè tot el que faig va dirigit a elles i perquè són elles qui realment jutgen la meva feina i em diuen si el que faig està bé o no.

La fotografia publicitària és un cercle: les persones t’inspiren a tu i tu inspires les persones.

I algun referent?

Quan busco estils concrets ho faig a través del cinema, la televisió i les xarxes socials; és a dir, vaig allà on hi ha el públic. La fotografia publicitària és un cercle a través del qual inspires les persones oferint-los el que elles esperen d’una manera idealitzada, però a la vegada elles són les que ens inspiren perquè nosaltres busquem capturar les seves emocions i idees. Només d’aquesta manera aconseguim connectar amb el públic.

Et consideres creatiu?

Més que creatiu, em considero comunicador. A l’estudi treballem per projectes, i cadascun té un públic en concret. El nostre objectiu és comunicar el que ens planteja el client, i per fer-ho busquem la millor manera de connectar amb el públic i, moltes vegades, la millor manera no és la més creativa.

Existeix la inspiració?

Sí, evidentment, tot i que quan es treballa per encàrrec, si no la tens l’has de buscar. En el meu cas, sempre que començo una feina m’hi endinso i m’hi involucro fins que acabo enamorant-me’n. Només d’aquesta manera sorgeixen bons resultats. Sempre he pensat que tots els projectes tenen quelcom que els fa interessants i s’ha de trobar aquest punt per extreure’n el millor.

Explica’ns algun projecte del qual et sentis orgullós.

En general, estic orgullós de tots i cadascun dels projectes que he fet. Cada projecte té la seva història, alguns són més divertits, d’altres més laboriosos…, però tots m’han aportat aprenentatge i això és molt positiu.

També recordo amb molta estima els projectes que m’han possibilitat guanyar premis i reconeixements, com per exemple, un encàrrec d’Audi amb el qual vaig guanyar el meu primer LAUS.

Sempre que començo una feina, m’hi endinso i m’hi involucro fins que acabo enamorant-me’n.

Què o qui creus que t’ha portat fins on ets avui?

Molta gent: clients, agències i col·laboradors, però sobretot i en primer lloc, la gent del meu estudi, en José, l’Oriol, la Pilar i l’Anna. L’Anna és la meva parella i les seves opinions sobre les fotografies que faig m’han ajudat molt.

Algun somni per complir?

M’agradaria resumir en un llibre tots els projectes que he fet gràcies a treballar amb agències i clients de primer nivell.

ELS DESTACATS DEL JOSEP MARIA 

La clau de la felicitat és…

fer allò que t’agrada i poder compartir-ho amb els altres.

Una cançó…

“Hotel California”, dels Eagles.

La millor conversa és…

al voltant d’una taula amb els amics un divendres al vespre.

Una recepta del Viena…

el Cevapcice.