Vienesos

Persones que viatgen per la vida amb optimisme, valors i d’una manera única, gaudint i aprenent dels petits moments i compartint tot allò viscut.

Un cafè amb Albert Martí

Mosaics Martí, productors de mosaic hidràulic des de l’any 1913, van ser premiats el 2016 per la revista Interior Design pel seu mosaic hexagonal Atlas.

«Podem garantir al client que ningú més, si no és que l’hi copien, no tindrà un terra com el seu.»

Què va fer que els germans Martí tornéssiu a reprendre la fabricació del mosaic hidràulic?

El motiu pel qual vam engegar novament el negoci va ser una barreja de sentimentalisme i de visió de futur, perquè pensàvem que un producte de tradició artesanal i un cert prestigi com el mosaic podia tenir una clientela interessada.

I com es crea una peça?

La rajola hidràulica es produeix per compressió dins d’un motlle que conté tres capes que tenen com a element principal el morter de ciment. La capa més important és la decorada, composta per una barreja fluida de ciment pòrtland blanc, pols de marbre i pigments. El dibuix està determinat per la trepa de llautó, que té la funció de separar bé els colors de la composició.

«Es tracta d'un procés totalment artesanal.»

Què en queda de l’antic mètode de fabricació?

Tant les matèries primeres com el procés de producció es mantenen de la mateixa manera que en l’època del meu avi, l’any 1913.

Què s’amaga al darrere de la construcció de cada mosaic?

S’hi amaga la voluntat de fer allò que hem viscut tota la vida. Ens esforcem per oferir uns mosaics hidràulics que combinin el saber fer artesanal amb les millors matèries primeres.

Heu intentat industrialitzar la feina o part d’aquesta feina?

El procés és totalment artesanal. Empreses reconegudes han fet l’intent d’industrialitzar alguns del passos del procés, però totes han fracassat.

Els mosaics hidràulics tornen a ser tendència. Creus que aquests han fet revalorar els espais on es troben?

Sense dubte, els immobles rehabilitats que tenen rajola hidràulica s’han revalorat en un 10-15 %, fruit del seu valor artesanal, cultural i històric.

«Som fabricants de rajoles hidràuliques creades d’una en una amb un sistema totalment artesanal.»

Quins són els països on exporteu?

La forta competència de mosaics provinents de les antigues colònies franceses i espanyoles, més barats però de baixa qualitat, han fet que en els últims anys s’hagin reduït les vendes. El 60% de les vendes les fem a Catalunya i la resta es reparteix entre l’ Estat Espanyol i ocasionalment hem venut a la resta d’ Europa, Rússia, Orient Mitjà, Canada, EEUU, Japó, Sud-est Asiàtic i Països Àrabs.

Per a quin tipus d’espais rebeu més encàrrecs?

La demanda del producte és variada: des de particulars que volen reformar i restaurar cases amb mosaic hidràulic, fins a interioristes i arquitectes dedicats a la restauració de patrimoni històric i artístic o que volen incorporar aquest mosaic a dissenys d’obra nova, sigui per a residències o bé per a espais públics de l’entorn retail: botigues, restaurants i hotels.

Una producció artesanal que funciona en ple segle XXI?

Sí, el meu germà i jo hem acceptat el repte de donar a conèixer el ressorgiment d’una fabricació artesanal concebuda com antany, però que ofereix infinites possibilitats tant des del punt de vista arquitectònic com decoratiu. Actualment fabriquem més de dos-cents dissenys amb diferents formes i dibuixos, des dels models més clàssics de tota la vida, fins als més moderns i atrevits del moment.

Treballeu amb alguns arquitectes de renom?

Els arquitectes catalans Lluís Clotet i Elías Torres, els quals van dissenyar la nostra col·lecció de geometries actual. I cal destacar la relació que tenim amb l’arquitecte anglès David Kohn, amb qui vam portar a terme un projecte residencial al carrer d’Avinyó del Barri Gòtic de Barcelona, premi INSIDE a l’Interior de l’any 2013.

«El disseny i la qualitat del modernisme es combinen amb el ressorgiment de l’estil més contemporani.»

Quin creu que és el secret perquè els arquitectes apostin per aquest material?

La raó de l’interès creixent d’aquest sector és la personalització. El fet que el mosaïcista produeix la peça una per una permet fer un petit canvi de dibuix o color. D’aquesta manera, un cop completat el mosaic, pots arribar a fer una superfície absolutament única que mai més ningú tindrà.

Hi ha un nou ressorgiment de l’artesania i els seus valors. Quins consells donaries a les persones que emprenen una via artesanal?

Ser molt fidels al producte, tenir molt clar amb quin producte es treballa i, dintre d’aquesta fidelitat, tenir una certa valentia a l’hora d’innovar.

Quins són alguns dels projectes emblemàtics que heu portat a terme?

Les rajoles per  restaurar el paviment del Palau Güell, la Casa Amatller o el Recinte Modernista Sant Pau de Barcelona.

Algun somni per complir?

Que hi hagi una quarta generació que vulgui continuar la professió i permeti preservar aquest llegat històric del patrimoni artístic català i de la família Martí.

ELS DESTACATS DE L’ALBERT MARTÍ

La clau de la felicitat és…

fer allò que t’agrada i compartir-ho

 

Una cançó…

«Noches de bohemia», de Navajita Plateá

La millor conversa és…

una sobretaula amb la família

 

Una recepta del Viena…

la flauta salsitxa País