Inspiració per Europa

Viatja i somia: descobreix els punts de trobada del continent i explora els testimonis de la seva història amb una nova mirada.

Tallinn

Viatge a l’Edat Mitjana.

Diego Delso

Recórrer Tallinn és fer un viatge a la edat mitjana. La capital d’Estònia conserva l’encant de l’era medieval. Passejant pels seus carrers de llambordes i emmurallats, volem, com per art de màgia, fins al segle xiv, i és que l’antic mur defensiu de la ciutat encara es manté dempeus, i té més de 20 kilòmetres i 20 torres!

També es conserven moltes de les cases velles dels gremis de comerciants i els magatzems, la majoria al carrer Pikk, o carrer Llarg. N’ha canviat l’ús, i ara les més boniques són museus, edificis que només obren per a determinats esdeveniments… Tot està tan ben conservat que la UNESCO ha declarat tot el barri històric (conegut com a Vanalinn) patrimoni de la humanitat.

El punt de partida i centre per excel·lència de Tallinn és la plaça de l’Ajuntament, Raekoja Plats. Era el lloc on es concentraven els mercaders, i avui dia és ple de restaurants i bars que l’han convertit en un dels centres neuràlgics de la ciutat.

Bruno Girin on VisualHunt / CC BY-SA

Després de contemplar l’Ajuntament, us recomanem d’acostar-vos a la farmàcia que hi ha al número 11 de la mateixa plaça, que presumeix de ser una de les més antigues d’Europa. Entrar-hi és transportar-se al 1422, l’any en què va obrir les portes.

Una vegada explorada la plaça, toca començar a caminar pels carrers enrevessats i empedrats dels voltants. Hi ha diversos punts clau per on cal passar, com per exemple el carreró de Santa Catalina, un enclavament de gran bellesa on actualment es concentren tallers d’artesans, restauradors de joies…

I, per descomptat, cal fer una parada obligada davant la catedral ortodoxa d’Alexandre Nevski, al turó de Toopmea, on trobem aquesta empremta de la dominació russa i soviètica. Gairebé una excepció, ja que en queda ben poc d’aquells anys en què Estònia va viure en una primera etapa sota la bandera de Rússia, i en una segona sota la de l’URSS.

Photo on VisualHunt
dalbera on Visualhunt.com / CC BY

I per als qui vulgueu conèixer la cara més alternativa de la ciutat, no us podeu perdre els barris d’Uus Maailm i de Rotterdam. El primer és considerat el barri més hippy i alternatiu de la ciutat: hi trobem una casa comunitària on s’organitzen esdeveniments, mercats ambulants i festivals juvenils. El segon, el barri de Rotterdam, és molt a prop del barri antic i destaca perquè acull antigues fàbriques renovades i transformades en galeries, museus, centres d’artistes…

hanspoldoja on Visualhunt.com / CC BY

La cara més contemporània de la ciutat és el museu KUMU, una cita imprescindible per als amants de l’art. Al museu s’hi exposen obres dels mestres més representatius de l’art estonià —pintors i escultors— des del segle xviii fins avui. L’edifici, que es va inaugurar el 2006, és una obra d’art en si mateixa que es caracteritza principalment per l’ús de línies pures. El disseny va néixer de la proposta guanyadora d’un concurs internacional d’arquitectura que es va celebrar el 1994.

VilleHoo on Visualhunt / CC BY-SA
dalbera on Visual Hunt / CC BY

Finalment, arriba el moment de veure una panoràmica de Tallinn, i enlloc millor que des d’un dels seus miradors. Recomanem el mirador Piiskopi, un excel·lent punt des d’on acomiadar-se de la bonica capital d’Estònia.

Per a més informació podeu visitar la web de turisme de Tallin.

Descobriu com sobreviure a Tallinn!

LES CLAUS D’AQUESTA CIUTAT:

Un llibre

El boig del tsar, de Jaan Kross, novel·lista que va destacar pels relats analítics de l’època soviètica. Explica la historia d’un aristòcrata del segle xix que s’enamora d’una camperola i que acaba a la presó.

Un personatge

Els tallinnesos Pritt KasesaluAhti Heinla i Jaan Tallinn, que van desenvolupar la solució tècnica de Skype. Aquest programari, que permet comunicacions de text, veu i vídeo sobre Internet, va néixer a Tallinn.

Un lloc

La presó de Patarei, símbol de la repressió soviètica a Estònia. Antic quarter i bateria de l’exèrcit tsarista de mitjan segle xix, fou convertit en presó per la República d’Estònia. Actualment és un museu que es pot visitar pel mòdic preu de 2 euros.

Una cançó

«Mu isamaa», el sempre aplaudit himne d’Estònia. Es va presentar per primera vegada al Gran Festival de la Cançó d’Estònia el 1869, tot i que no es va adoptar com a himne fins al 1920.

Un plat

El plat més típic de Tallinn és la carn amb patates, recepta deutora de la tradició agrícola, segons la qual només es consumia carn els dies festius. Com a dolç, apunteu-vos els caramels de chocololate kalev, que trobareu a gairebé tots els supermercats.

Una festa

El Festival de Cant de Tallinn, esdeveniment cultural únic, protegit per la UNESCO. Durant el Festival, tot el país es reuneix per cantar, ballar i celebrar la seva independència, que van obtenir sense disparar ni un sol tret, en la coneguda com a «Revolució Cantada» del 1988.