Inspiració per Europa

Viatja i somia: descobreix els punts de trobada del continent i explora els testimonis de la seva història amb una nova mirada.

Roma

La ciutat eterna

Roma, ciutat difícil de descriure, però imprescindible en qualsevol llista viatgera. Ja ho deia Petrarca: «Neci és qui admira altres ciutats sense haver vist Roma». Cal advertir que és una destinació intensa i aclaparadora, per la seva immensitat.

Si la idea és passar-hi un cap de setmana, al centre de la capital hi ha la majoria dels llocs imprescindibles, la Roma clàssica. Però heu de tenir en compte que és una ciutat tan rica que amaga racons desconeguts igual d’encantadors.

La ciutat és absolutament indescriptible: el caos, el paisatge, els monuments i la modernitat conviuen en un mateix espai.

Comencem el nostre recorregut a la Fontana di Trevi. No us oblideu de llançar una moneda a la font (per damunt de l’espatlla esquerra) si voleu tornar a Roma. La segona foto serà davant del Colosseu, on la mirada ens porta fins als anys de l’Imperi, quan es va crear aquest colós des d’on podien contemplar les lluites entre gladiadors i el martiri dels cristians… més de 50.000 espectadors!

Continuem el viatge en el temps per submergir-nos en el Fòrum Romà, espai on regna l’essència dels grans governants: Juli Cèsar, August, Trajà i altres emperadors. Per descomptat, heu de passar la prova de foc dels amants responent amb la mà posada a la Bocca della Verità, situada a la façana de l’església de Santa Maria in Cosmedin. Audrey Hepburn i Gregory Peck van fer famós aquest monument a la pel·lícula Vacances a Roma.

El Circ Màxim és un altre dels grans monuments, escenari de les famoses curses de carros. Des d’allà podreu pujar a l’Aventí, un dels set turons sobre els quals s’alça Roma, que us portarà al parc Savello, on hi ha el Jardí dels Tarongers i la residència dels cavallers de l’Orde de Malta. Us recomanem donar un cop d’ull a través del forat del pany, on s’amaga una imatge idíl·lica de Roma amb la cúpula de Sant Pere al fons, perfectament enquadrada al centre de l’estampa.

La visita següent és la Ciutat del Vaticà, un dels sis microestats europeus. És impossible que no us quedeu bocabadats davant la monumental columnata que dona forma a la plaça de Sant Pere, amb 284 columnes i 140 escultures! És imprescindible entrar a la cúpula creada per Miquel Àngel. L’artista, icona del Renaixement italià, és també l’autor de les pintures que decoren les parets i els sostres de l’annexa Capella Sixtina, l’altra gran església del Vaticà.

Roma no solament causa impacte des de terra. Si us agraden els recorreguts exotèrics no deixeu de visitar les catacumbes de Roma més famoses, que es troben sota terra al llarg de la Via Appia, cobertes per la deliciosa campanya romana. Monuments i naturalesa en plena harmonia.

Entre els monuments de Roma, la Piazza di Spagna és la que combina un ambient més alegre, internacional i modern. La imponent escalinata és un escenari on et sentiràs protagonista de la ciutat i les seves històries.

No deixeu de perdre-us pels carrers i les places del barri del Trastevere.

Arriba l’hora de desconnectar i de perdre’s pels bohemis carrers del Trastevere, el barri més romàntic, amagat rere el riu Tíber. És un bon lloc per anar a comprar i per degustar una deliciosa pizza al taglio o un plat de pasta fresca. I, per acabar, heu de prendre un deliciós gelat dins un cucurutxo a la Piazza Navona, el complement més deliciós d’un cap de setmana ideal.

En aquest punt us proposem un repte: a Roma s’hi amaga la fórmula màgica que permet convertir els metalls en or. La recepta està tallada en una de les portes de la mansió del marquès de Pietraforte, a la plaça Vittorio. El problema és que està escrita en forma de jeroglífic i fins avui ningú no ha aconseguit desxifrar-ne el secret. Us animeu a intentar-ho?

Per a més informació podeu visitar la web de turisme de Roma.

LES CLAUS D’AQUESTA CIUTAT:

Un llibre

Un otoño romano, de Javier Reverte. Es tracta d’una guia de viatge sobre una ciutat plena de carrerons que cal recórrer «amb la curiositat d’un gos perquè a cada cantonada topes amb un tresor».

Un personatge

Federico Fellini, director de cinema que va saber plasmar amb mestria l’essència de Roma.

Un lloc

El cim del turó del Palatí, on, a més de visitar les restes de la que va ser residència personal d’August, es poden contemplar les millors vistes del Fòrum Romà i del Circ Màxim.

Una cançó

La titulada «Three Coins In The Fountain» (‘Tres monedes a la font’), dedicada a la Fontana di Trevi i interpretada per Frank Sinatra a la pel·lícula del mateix títol, una comèdia romàntica dels anys cinquanta.

Un plat

La porchetta, carn de porc al forn amb herbes aromàtiques que se serveix freda i en rodanxes.

Una festa

Al mes de juliol se celebra la festa de Noantri, al barri del Trastevere. Durant quinze dies, aquest entramat de carrerons s’omple de música, de llums i de gastronomia. Arrenca amb la processó de la Mare de Déu de l’església de Santa Àgata.