Tast de cultura

Aprèn i gaudeix: l’art, la música i les paraules ens permeten descobrir d’on venim per poder decidir cap on anem.

Quants arcs apareixen quan plou?

Descobriu l’origen de l’arc de Sant Martí i altres maneres de nombrar-lo

ARC DE SANT MARTÍ

La tradició bíblica diu que l’arc va aparèixer després del Diluvi Universal, com a signe d’aliança de Déu amb els homes. Va ser durant l’edat mitjana que se’l va començar a nombrar tal i com el coneixem a dia d’avui. Al·ludia a un sant que, durant l’edat mitjana, va ser molt venerat a Europa. A Catalunya el seu culte va ser introduït durant la conquesta franca; de qui els catalans van adoptar l’expressió “arc de Sant Martí”.

Segons la llegenda, un dia Martí, fill d’un oficial de l’exèrcit romà, va desafiar el diable  a veure qui dels dos feia un arc més bonic i gran. El futur sant va guanyar fent un magnífic arc multicolor que va deixar el dimoni bocabadat i ben rabiós. El del dimoni, més petit i de colors més difusos, hauria originat, en l’imaginari popular, l’ “arc secundari” que sovint es pot veure al costat de l’autèntic arc de Sant Martí. 


ARC DE PLUJA

A part d’arc de Sant Martí, en el domini lingüístic català, també s’empren altres expressions com “arc del cel” o “arc de pluja”, que equival al rainbow anglès o al arco-da-chuva portuguès.


ARCO IRIS

La denominació castellana d’ “arco iris” al·ludeix al nom de la deessa que, en la mitologia grega, era la missatgera dels déus. Com a símbol de la unió del cel i la terra, Iris era representada amb ales i coberta amb un vel molt tènue que, a la llum del sol, es descomponia en diferents colors. 


ARC DE LA VELLA

En altres llengües (gallec, asturià, gal·lès) s’empren denominacions que signifiquen “arc de la vella”. Es tracta d’un ésser fabulós relacionat amb els fenòmens meteorològics present en moltes cultures de l’antiguitat. Nosaltres ens hi referim en la cançoneta popular: “Plou i fa sol, les bruixes es pentinen; plou i fa sol, les bruixes porten dol”.