Blog de notícies

Parlem amb Pau Gasol

Al 2013, tu i el teu germà Marc, vau fundar la Gasol Foundation. Com va sorgir aquesta idea?

Des de sempre el Marc i jo hem sentit una especial preocupació i interès pels temes relacionats amb la salut, especialment dels més petits. Els nostres pares han dedicat les seves vides a aquest àmbit (la meva mare és metge i el meu pare, infermer) i l’esport ha tingut un paper fonamental en les nostres vides. Als  Estats Units, sempre he col·laborat amb diversos hospitals pediàtrics d’allà on he jugat (St. Jude’s Hospital, Children’s Hospital Los Angeles, etc.) i, a Espanya, des del 2003 sóc ambaixador de bona voluntat d’UNICEF Comitè Espanyol.

Creus que la vostra experiència vivint als EUA, així com la vostra contínua implicació en iniciatives solidàries us ha permès prendre més consciència envers el bon desenvolupament dels nens?

Sens dubte ha jugat un paper clau, però no només per la nostra experiència vivint als EUA, sinó que el fet de jugar a la NBA ens ha obert les portes a col·laborar en projectes dins de la comunitat, adreçats a col·lectius amb pocs recursos on la salut infantil té un pes important.

"Molts dels meus records familiars giren entorn l’activitat física i la vida saludable."

És veritat que vosaltres viviu la realitat d’una vida sedentària en els joves americans però, és tan greu aquí?

No és només un tema dels EUA o de determinats països sinó que el seu abast és mundial i, malauradament, també és una problemàtica que afecta el nostre país: més del 80% de la població adolescent del món no té un nivell d’activitat física suficient (OMS 2018). És una realitat que hem d’entendre i cal que siguem conseqüents amb ella perquè no perjudiqui la salut de les noves generacions.

El fet d’haver estat sempre lligat a l’esport, quins valors i hàbits saludables t’ha inculcat?

L’esport és una eina molt potent de transmissió de valors. A través de la seva pràctica, adquireixes aprenentatges com la capacitat de sacrifici, l’esforç, el treball en equip, la comunicació, el respecte, la humilitat, la perseverança, la constància…

Tant tu com el Marc, gaudiu d’un gran prestigi entre la població general i no només en l’àmbit esportiu, què espereu aconseguir a través de la vostra figura?

Esperem poder ajudar en causes que ens toquen molt de prop i millorar la situació de col·lectius vulnerables que necessiten que els donin una oportunitat per superar la situació tan complicada en la que es troben.

Amb unes agendes tan complicades, com us hi impliqueu personalment?

Intentem organitzar-nos bé per estar presents en totes les iniciatives. Ens recolzem en els nostres equips de treball i amb el de la Fundació especialment, per veure quan som necessaris i útils i quan la nostra presència pot ser molt significativa.

"És molt il·lusionant constituir un projecte comú que pot arribar a beneficiar tants infants i adolescents"

En què es diferencia la visió de la Gasol Foundation amb altres moviments que també promouen una vida saludable?

Un dels pilars fonamentals és l’educació, per això posem particular èmfasi en la idea que l’àrea d’influència dels nens (col·legi, llar i comunitat) els impacti de forma favorable en la seva salut i benestar. Ens enfoquem actualment en tres àrees de solucions clau: major activitat física abans, durant i després de l’escola, salut i benestar en l’àmbit familiar i apropar-los els aliments saludables.

Per què és tan important per a vosaltres que Viena aposti per Gasol Foundation?

La veritat és que aplaudim la iniciativa de Viena per recolzar els projectes de recerca, ja que no és quelcom habitual. Invertir en investigació suposa apostar pel coneixement que ens ajudarà a estar més a prop de trobar una solució al problema i, per això, ens fa especial il·lusió que el vostre interès s’hagi centrat en l’estudi PASOS, al tractar-se d’un projecte pioner que contribuirà a posar en relleu la importància de l’activitat física i de reduir el sedentarisme infantil.

En quina fase es troba el projecte?

Actualment ens trobem en la fase de recollida de dades als 242 centres de primària i de secundària de les 121 localitats seleccionades de manera aleatòria. L’objectiu final és tenir evidència científica per impulsar iniciatives innovadores de promoció d’hàbits saludables. I estem segurs que amb l’ajut de tots els vienesos, el resultat final pot ser gegant.

Què en penses d’aquest nou format de captació de fons desenvolupat per Worldcoo?

Com et deia, em sembla un format molt interessant i engrescador. S’allunya de les modalitats convencionals d’aportar cada mes una determinada quota a un projecte concret i dóna llibertat a l’usuari per fer-ho quan ell o ella desitja. A nivell monetari no suposa una aportació molt elevada així que la gent ho veu amb bons ulls i se sent realitzada de poder contribuir a una bona causa. És també una manera de democratitzar la participació en les causes socials, ja que la quantitat aportada està a l’abast de tothom.