Inspiració per Europa

Viatja i somia: descobreix els punts de trobada del continent i explora els testimonis de la seva història amb una nova mirada.

Munic

L’essència bavaresa.

Polybert49 via Visualhunt / CC BY-SA

La capital de Baviera destaca perquè és una ciutat cosmopolita, plena d’història i amb una arquitectura espectacular, i perquè acull el festival més popular
d’Alemanya: l’Oktoberfest.

El punt neuràlgic de la ciutat és la Marienplatz, la principal plaça de Munic. Aquí hi ha l’actual Ajuntament, una torre que fa 85 metres d’alçada i que permet gaudir d’unes vistes impressionants de la ciutat. A l’Ajuntament es pot apreciar un espectacle fascinant. Cada dia, a les 11 h, el seu rellotge posa en moviment un carilló de 43 campanades i 32 figures de mida real que narren dues històries del segle xvi.

Fabio Macòr via Visualhunt / CC BY-SA

A prop de l’Ajuntament, hi ha la catedral de Munic, un edifici amb unes imponents torres de cúpules que decoren el cel i fascinen els visitants. I una mica més enllà, hi ha el mercat Viktualienmarkt, que acull més de 140 parades de fruita, flors, formatges i altres productes plens de color.

Caminant pel centre no us perdeu la Neuhauser Strasse, el carrer més comercial de la ciutat, que enllaça les dues places més populars: l’esmentada Marienplatz amb la Karlplatz. Val la pena perdre’s per aquest carrer, entrar a les botigues de moda, els centres comercials i gaudir dels artistes que omplen el carrer d’art i vida.

Munic destaca pels seus grans parcs i jardins, i és que als seus habitants els encanta respirar aire fresc i relaxarse. El més famós és l’Englischer Garten, un immens jardí anglès de 400 hectàrees ideal per passejar, prendre el sol i gaudir d’una cervesa en un biergarten.

Shootzurich via VisualHunt.com / CC BY

Als seus habitants els encanta passejar, prendre el sol i gaudir d’una cervesa en un biergarten.

Un altre parc que tampoc no passa desapercebut, és l’Olympiapark. Es va construir el 1972 amb motiu dels Jocs Olímpics i es troba just davant de la seu mundial de la marca automobilística BMW. Un edifici construït pel despatx d’arquitectes Coop Himmelb(l)au entre 2003 i 2007 i que acull una àmplia exposició dels models més actuals de BMW.

Photo via Visualhunt

No oblidem però que parlar de Munic és parlar del temple de la cervesa. La ciutat acull cada any el festival més gran d’aquesta beguda, l’Oktoberfest. Ara bé, si voleu beure una bona cervesa, no cal esperar que sigui setembre o octubre per gaudir-ne: us recomanem anar a la cerveseria per excel·lència de la ciutat, la Hofbräuhaus.

La cerveseria Hofbräuhaus amaga una llarga història: la proclamació de la República Soviètica de Baviera i la redacció de les bases del programa del Partit Nazi.

En els seus orígens, el 1589 es tractava tan sols d’una fàbrica, però el 1828 es va traslladar i aleshores va obrir les seves portes com a cerveseria. Però no es tracta d’una cerveseria qualsevol, i és que les seves parets salvaguarden una llarga història. Lenin n’era un client assidu i, per això, va ser aquí mateix on es va proclamar la República Soviètica de Baviera. Temps després, Hitler, quan encara no era el Führer, també es reunia aquí: sobre les seves taules es van acordar les bases del programa del Partit Nazi.

Cucombrelibre via Visualhunt / CC BY
Photographerglen via Visualhunt / CC BY-SA

Però la història també va passar factura a la cerveseria, que va ser destruïda durant els bombardejos de 1944-1945. Per sort, el 1958, coincidint amb el 800è aniversari de la fundació de la ciutat, es va poder reconstruir. Gaudiu d’una bona cervesa i brindeu amb nosaltres. Prost!

Per a més informació podeu consultar la web de l’Oficina de Turisme de Munic.

LES CLAUS D’AQUESTA CIUTAT:

Un llibre

La lladre de llibres és una novel·la sobre una nena que va a viure a un poble al costat de Munic. La història transcórrer durant l’Alemanya anterior a la Segona Guerra Mundial, quan el partit de Hitler augmentava els seus seguidors dia a dia.

Un personatge

Munic va ser la ciutat que va acollir a Kandinsky per estudiar pintura. Va arribar a la ciutat el 1896 i s’hi va quedar fins que va estellar la Primera Guerra Mundial, el 1914. Durant la seva estada a la ciutat, va ser elegit president de la Nova Associació d’Artistes de Munic (NKVM).

Un lloc

Münchner Residenz és l’antic palau reial dels reis de Baviera que es va construir el 1385. Avui en dia, la residència acull un dels museus de decoració interior més reconegut d’Europa.

Una cançó

Ein Prosit és la cançó oficial del festival de la cervesa per excel·lència: l’Oktoberfest. La seva lletra parla d’un brindis per la salut!

Un plat

En molts dels seus plats, trobarem el formatge més típic de la regió de Baviera: el Obatzda. Preparat amb pebre dolç i ceba es serveix com una crema per untar i acompanyar altres ingredients.

Una festa

La festa per excel·lència de la ciutat és: l’Oktoberfest. La cita més esperada per tots els bavaresos i que a la vegada, rep un gran nombre de turistes amb ganes de gaudir de cervesa, música, balls i entreteniment en general!