Inspiració per Europa

Viatja i somia: descobreix els punts de trobada del continent i explora els testimonis de la seva història amb una nova mirada.

Mälmo

Avantguardisme i sostenibilitat.

La ciutat de Malmö és coneguda per ser una ciutat creativa, progressista i respectuosa amb el medi ambient. Anteriorment havia format part de Dinamarca, unes arrels que han deixat empremta en la seva arquitectura i la seva vida quotidiana.

És la capital d’Escània, la comarca més meridional de Suècia, i la tercera ciutat més gran del país. En poc més de mig segle ha passat de ser el centre de la indústria pesant a ser un bressol de construcció verda. Ha regenerat grans àrees de fàbriques i magatzems abandonats i les ha convertides en barris amb tots els serveis necessaris i amb emissions mínimes.

També es considera una urbs d’avantguarda, amb diverses icones que abanderen la seva fama. La primera és el colossal Turning Torso, un gratacel singular, obra de l’arquitecte Santiago Calatrava, que presumeix de ser l’emblema de la ciutat. Inaugurat l’any 2005, és una construcció inspirada en un tors humà en moviment, i d’aquí prové el seu nom. En contemplar-lo, apareix davant dels ulls una torre de 54 pisos que gira noranta graus sobre ella mateixa: des de la base fins a la planta més alta. Un repte per a la vista i per a la càmera, ja que fotografiar el Turning Torso no deixa de ser un repte a la creativitat.

Photo credit: IMBiblio on Visualhunt / CC BY-SA

Però el millor de la torre no és només el seu aspecte, sinó l’impuls que va suposar per a la que aleshores era una de les zones més deteriorades de Malmö.

L’arribada de la torre, en gran part formada per apartaments privats, va ser l’inici d’un gran canvi. Després van arribar les zones verdes, els parcs. Aviat els vells hangars es van començar a transformar en edificis readaptats (lofts) moderns i funcionals amb vistes al mar. I en habitatges de disseny. Van obrir restaurants, cafès i discoteques. Els inversors hi van desenvolupar noves zones d’habitatges, cases unifamiliars i, fins i tot, una platja artificial! Benvinguts a la ja emergent i dinàmica European Village!

El pont d’Öresund connecta la capital danesa, Copenhaguen, amb Suècia.

Aquesta zona és també la idònia per contemplar el pont d’Öresund, que travessa el mar bàltic i uneix la capital de Dinamarca amb Suècia. Per viatjar a Malmö el millor és volar a Copenhaguen, i des d’allà agafar el tren que travessa aquest pont, inaugurat l’any 2000. Es triga menys de mitja hora a recórrer aquests 16 km formats per quatre carrils per a vehicles i dues vies de tren. Presumeix de ser una de les obres d’enginyeria més importants d’Europa.

News Oresund on Visual Hunt / CC BY
La Citta Vita on Visualhunt / CC BY-SA

Quan ens allunyem d’aquesta zona emergent, la imatge de la ciutat canvia completament. Per arribar al centre des de la zona del Turning Torso, hem de travessar dues grans zones verdes. Mentre les recorrem, entenem perquè Malmö rep el sobrenom de «la ciutat dels parcs», i és que només al seu centre urbà s’hi concentren 16 parcs. A més, no sols n’hi ha molts, sinó que tots estan pensats per passar-s’ho bé, amb zones de jocs i d’esport, animals, carrils per a bicicletes, monuments, àrees de descans i llocs per fer-hi pícnics, etc. A l’estiu, s’omplen d’espectacles a l’aire lliure, representacions teatrals, concerts…

En un d’aquests parcs trobem una altra de les icones de Malmö: el castell renaixentista de Malmöhus, avui seu de diversos museus, com el de Belles Arts o el d’Història Natural, entre d’altres. Fou construït el 1530 per encàrrec del rei Cristià III de Dinamarca, i és que la regió d’Escània va anar passant de mans daneses a sueques diverses vegades al llarg de la història.

Håkan Dahlström on Visual Hunt / CC BY
mathei on Visual Hunt / CC BY-SA

Els carrers comercials de Malmö són Södergatan i Södra Förstadsgatan, i també els petits carrerons que neixen d’aquests, on hi ha les botigues petites. Gairebé tots els carrers són de vianants, i ve molt de gust passejar-hi, sobretot a partir de l’abril, quan els dies ja són llargs i les hores de llum creixen a poc a poc, fins que arriba el juny, el mes en què se celebren les 24 hores de llum, és a dir, el famós sol de mitja nit o les anomenades nits blanques.

Sigui hivern o estiu, faci fred o calor, hi ha una plaça on s’ha d’acabar la jornada: l’encantadora Lilla Torg, amb un llum gegant, digne d’una tauleta de nit, al centre. És ple de restaurants i terrasses on els suecs s’asseuen a descansar sigui l’època de l’any que sigui. Si les temperatures ratllen els zero graus, no passa res; es posen les estufes a tot gas i es reparteixen mantes calentones per a tothom. Si és estiu, toca gaudir de ple del sol. Bon leitmotiv que serveix per definir Malmö: una ciutat per al gaudi tranquil.

Per a més informació podeu visitar la web de turisme de Mälmo.

Descobriu com sobreviure a Mälmo!

LAS CLAUS D’AQUESTA CIUTAT:

Un llibre

No és de Malmö, sinó de la propera ciutat de Ystad. Però és gairebé inevitable associar aquesta localitat sueca al nom de Kurt Wallander, l’inspector nascut de la ploma del qui va ser un dels grans autors de novel·la negra nòrdica, Henning Mankell.

Un personatge

Tot i que ha passat a la història pel seu bany a la Fontana di Trevi amb Marcello Mastroianni, Anita Ekberg, actriu i bellesa mítica del cinema dels anys seixanta, en realitat va néixer a Malmö el 1931.

Un lloc

No és una destinació de platja, però a Malmö hi ha una casa de banys centenària, l’anomenada Kalldadhuset, a la qual val la pena apropar-se, encara que només sigui per prendre un cafè a la cafeteria i gaudir de les vistes.

Una cançó

La sintonia de The Bridge, sèrie que transcorre a Malmö i la trama de la qual té com a protagonista el pont d’Öresund, escenari d’un misteriós assassinat.

Un plat

En un país on no s’acostuma a servir primers plats, trobem el Toast Skagen, un plat que serveix com a aperitiu. S’elabora amb gambes i fonoll amb maionesa damunt d’una petita llesca de pa torrat.

Una festa

A l’estiu, des de mitjan juny fins a mitjan agost, tota la ciutat acull un gran festival a l’aire lliure, el Malmö Sommaersen, amb centenars d’espectacles programats tots a l’aire lliure.