Inspiració per Europa

Viatja i somia: descobreix els punts de trobada del continent i explora els testimonis de la seva història amb una nova mirada.

Maastricht

La ciutat menys holandesa d’Holanda

MAASTRICHT. JORGE FRANGANILLO ON VISUALHUNT.COM / CC BY

Maastricht és una de les ciutats d’Europa millor conservades. Però, més enllà dels monuments i l’arquitectura, sorprèn pel seu urbanisme (una ciutat holandesa… sense canals!) i per l’actitud gastronòmica de la seva gent.

Encara que es tracta d’un nom purament holandès, Maastricht és una paraula familiar per a molts europeus. Va ocupar les portades de tots els mitjans del continent, i del món!, aquell llunyà febrer del 1992. Aquesta fins llavors desconeguda ciutat va passar a la història com a seu de la signatura del famós Tractat de la Unió Europea.

Passada l’eufòria, Maastricht, capital de la província de Limburg, va desaparèixer dels titulars i de la ment de les persones. Els dies de glòria van quedar enrere i la vida va tornar a la normalitat en aquesta localitat, habitada per unes 120.000 persones i ubicada en ple centre d’Europa, en un braç holandès que penetra dins de Bèlgica i Alemanya.

Però Maastricht pot presumir de més coses. A més de ser una de les ciutats més antigues i millor conservades d’Holanda, ocupa cada any les portades de mitjans especialitzats en art perquè és la seu d’una prestigiosa fira d’art i antiguitats: la Tefaf (The European Fine Art Fair), catalogada pels experts com la més important del món. I encara més important per a la seva gent, la ciutat també acull el Preuvenemint, el festival gastronòmic de carrer més popular del país. Anem a pams.

TEFAF. WIKIMEDIA

El patrimoni de la ciutat aplega més de 1.600 monuments protegits! Entre aquests, es troben moltes esglésies les campanes de les quals toquen cada dia puntualment, a les vuit en punt del matí. I… atenció!, no té canals, una excepció per a una urbs dels Països Baixos. Per això diuen que és la ciutat menys holandesa, cosa que té sentit. Una situació fronterera privilegiada va fer que passés de mà en mà, i això deixa empremta.

No hi ha canals, però és una ciutat dividida en dues zones, l’est i l’oest, pel riu Mosa. A la riba est, on es concentra la vida comercial, s’ubica l’àmplia plaça de Vrijthof. Aquí regna la basílica de Sant Gervasi, la més antiga d’Holanda. La plaça és plena de restaurants i cafès amb terrasses obertes i animades, encara que nevi. I sempre hi ha dones assegudes que hi assaboreixen un vi, o joves estudiants que prenen una cervesa. Aquí o en una altra plaça amb arbres molt a prop, Onze Lieve Vrouweplein, on s’aixeca una altra basílica romànica, la de Nostra Senyora, original del segle xi i a la qual peregrinen molts holandesos. Cal destacar que els habitants de Maastricht també es diferencien dels seus paisans en la religió, ja que són majoritàriament catòlics, davant els protestants dominants a la resta del país.

PHOTO ON VISUAL HUNT

Com a curiositat, en aquesta àrea de la ciutat se situa també el carrer Stokstraat, la via comercial més cara dels Països Baixos, cosa que ajuda a entendre el seu alt nivell de vida. És un bon lloc per comprar una paperina de patates amb maionesa, potser una de les especialitats de la gastronomia holandesa, i que també és present aquí.

JORGE FRANGANILLO ON VISUAL HUNT / CC BY

Maastricht no només té botigues. El nucli antic és una zona plena de carrerons i zones de vianants empedrades on abunden els antiquaris, les llibreries de vell… per on sempre circulen bicicletes i moltes motos, malgrat la gairebé persistent pluja. I es poden observar multitud de cases blasonades sempre adornades amb flors, sigui l’època de l’any que sigui. La coqueteria és una de les seves senyes d’identitat. Contemplant aquestes finestres, sense cortines, es percep la forma de vida i el rastre visible dels seus abundants inquilins. Des de Roma fins a l’edat mitjana, des de Napoleó fins avui dia, a Maastricht s’han escrit moltes línies de la història d’Europa.

El domini gal que va patir la ciutat s’observa en la forma d’entendre la vida, diferent en alguns aspectes dels costums imperants a la resta d’Holanda. Per exemple, en la gastronomia. També en això Maastricht és una excepció. Presumeix d’acollir diversos restaurants amb estrella Michelin i de ser la seu del festival culinari més popular dels Països Baixos, el Preuvenemint, que se celebra a finals d’agost. Els seus habitants tenen fama de sibarites, potser per això disposen d’un mercat a l’aire lliure cada dissabte a la plaça principal de la ciutat, i també d’un mercat cobert, Mosae Gusto, on poden degustar tota mena de productes.

MARC VAN DER CHIJS ON FLICKR

Si voleu tastar algun producte típic d’aquesta regió, molt atents a les postres. Maastricht és famosa per la rebosteria i els dolços. El pastís Limburgse Vlaai és potser el més conegut. El fan farcit de fruita o de crema de pastisseria, encara que també és molt popular una varietat elaborada amb arròs amb llet, la Rijstevlaai.

LES CLAUS D’AQUESTA CIUTAT:

Un llibre

Maastricht està molt lligada a la figura de D’Artagnan, el personatge literari creat per Alexandre Dumas i protagonista de la seva famosa obra Els tres mosqueters.

Un personatge

Jean-Pierre Minckelers, teòleg i filòsof, va ser el creador de l’enllumenat de gas, aconseguint, per primera vegada, il·luminar la ciutat de nit. Va contribuir, també, en l’estudi de la utilització de gas en els globus aerostàtics. Al centre de la ciutat hi trobareu la seva estàtua amb ‘la flama eterna’ encesa.

Un lloc

Selexyz Dominicanen, una església gòtica del s. XIII que ha estat restaurada i reconvertida en una monumental llibreria i que és considerada una de les més boniques del món. Un temple de llibres que uneix art, arquitectura i història de visita obligada.

Una cançó

‘Ode to Maastricht’ d’André Rieu, violinista, director d’orquestra i compositor nadiu de la ciutat que el 1987 va fundar la seva pròpia orquestra amb l’objectiu d’apropar i difondre la música clàssica entre el públic jove. Els seus concerts són aclamats mundialment!

Un plat

La ciutat és reconeguda per la seva llarga tradició gastronòmica. Podreu tastar plats de carn com el Zuurvlees, un estofat de carn marinada amb vinagre acompanyat amb patata i compota de poma, acompanyat de cerveses artesanals o vins de la regió.

Una festa

El carnaval més típic i famós d’Holanda se celebra a la famosa plaça Vrijthof de Maastricht. La festa, que té una durada de tres dies,  comença quan s’enlaira la bandera i un canó situat al centre de la ciutat dispara fins a onze vegades a l’aire. És aleshores quan la cercavila de carrosses comença a desfilar per la ciutat i els seus carrers s’omplen de disfresses.