Inspiració per Europa

Viatja i somia: descobreix els punts de trobada del continent i explora els testimonis de la seva història amb una nova mirada.

Lovaina

La ciutat universitària amb gust de cervesa.

VISITFLANDERS on Visualhunt.com / CC BY-NC-NDC

Només arribar a Lovaina (Leuven), hi ha una imatge que ens adverteix de la riquesa d’aquesta petita capital situada a la regió belga de Flandes: el seu monumental ajuntament. És conegut com l’Stadhuis, nom que rep en la llengua oficial de la ciutat, el flamenc, i diuen que és un dels ajuntaments més bonics d’Europa.

L’edifici es va començar a construir el 1439, però les 236 escultures (!) que en decoren la façana són molt posteriors, ja que no s’hi van col·locar fins a l’any 1850. Als habitants els agrada jugar a reconèixer les figures, i és que la majoria són representacions de personatges locals: escriptors, artistes, polítics… Crida l’atenció les poques dones que hi estan representades —només n’hi trobem 16!— i, en contraposició, també xoca l’elevat nombre de referències religioses, cosa inusual en un edifici civil.

Sjaak Kempe on VisualHunt / CC BY

236 escultures decoren la façana de l’Ajuntament de Lovaina.

Just al davant hi trobem una altra de les icones de Lovaina: l’església de Sant Pere. Però per veure el que realment ha fet famosa Lovaina hem de caminar una mica i endinsar-nos en la cara més alegre i popular de la ciutat, també coneguda com la «capital de la cervesa».

La ciutat rep aquest sobrenom perquè durant molts anys va ser una de les productores més importants de cervesa de Flandes. Expliquen que va arribar a tenir més de 780 establiments cervesers!, molts dels quals també eren fàbriques que produïen cervesa de diferents marques. El més curiós és que 30 d’aquestes fàbriques encara són actives avui.

chilangoco on Visualhunt.com / CC BY-SA
The Wolf on Visualhunt.com / CC BY

D’aquesta tradició en surt un altre dels sobrenoms de Lovaina, la ciutat que acull «la barra del bar més llarga d’Europa»! En realitat així és com anomenen l’Oude Markt, on es concentren tants bars que s’ha guanyat a pols aquest títol. Els estudiants (Lovaina és també una ciutat universitària) es desafien per veure qui és capaç d’entrar en tots i cadascun dels establiments a prendre-hi alguna cosa…

Això sí, un consell: és millor acompanyar les cerveses amb unes patates fregides, plat típic a tot Flandes, o amb uns musclos, clàssics que no han de faltar mai a taula en un viatge per aquesta regió.

El recorregut cerveser de la ciutat és una gran diversió pels seus habitants i visitants!

El recorregut cerveser és una gran diversió per als aproximadament 40.000 estudiants que, vinguts d’arreu del món, any rere any envaeixen les aules de la prestigiosa KU Leuven (Universitat de Lovaina). És una bona xifra, si tenim en compte que aquesta és una ciutat amb prop de 100.000 habitants. Flota en l’ambient una aura cultural que es tradueix en exposicions artístiques, jornades científiques, esdeveniments, trobades, festes i cites amb la creativitat i el futur com a protagonistes.

juanvvc on VisualHunt.com / CC BY-SA

Els qui prefereixin fugir del bullici estudiantil tenen també moltes opcions: és una ciutat plena de parcs que van flanquejant el riu Dijle: jardins interiors, gairebé secrets i abadies a les quals es pot arribar amb bicicleta, sens dubte el vehicle més recomanable per moure’s per tota la zona. És el vehicle que utilitzen els estudiants per anar a classe, la gent per anar a la feina i al supermercat, per anar a comprar pel comercial carrer Mechelsestraat… A Lovaina la bicicleta és el mitjà de transport estrella! A més, moure’s amb bicicleta és molt recomanable per cremar la cervesa consumida i obrir la gana.

La bicicleta és també el millor mitjà per anar a veure el meravellós Gran Beguinatge, potser un dels racons més bonics de Lovaina. Es tracta d’una antiga ciutat, de principis del segle xiii, habitada per dones, anomenades beguines, que consagraven la seva vida a l’oració, sense retirar-se totalment del món.

alh1 on Visual hunt / CC BY-ND
The Wolf on Visual Hunt / CC BY

El Gran Beguinatge de Lovaina va ser un dels més importants del món, i va arribar a tenir 360 beguines allotjades. És també un dels més ben conservats i està protegit per la Unesco. Perdre’s pels seus carrers de pedra és sinònim de relaxació, un contrast amb el bullici de l’Oude Markt.

L’avantguarda també està representada a la ciutat, personalitzada en el Museu M. En aquest edifici digne del segle xxi s’hi exhibeix la col·lecció d’art local, des del gòtic fins a l’art contemporani. Ideal per als qui els agrada visitar la cara més moderna de la tradicional Lovaina.

Descobreix com sobreviure a Lovaina!

Per a més nformació pots consultar la web Visit Flanders.

LES CLAUS D’AQUESTA CIUTAT:

Un llibre

No se’n pot escollir només un, ja que Lovaina és també coneguda com la ciutat belga dels llibres per la seva Biblioteca Universitària, que, tot i que va ser atacada en les dues guerres mundials, continua conservant més d’un milió d’exemplars de llibres.

Un personatge

L’humanista i pensador Erasme de Rotterdam va ser un dels professors més prestigiosos que van passar per la Universitat de Lovaina. I va ser un dels impulsors del prestigi del centre entre els últims anys del segle xv i la primera meitat del xvi, els anys gloriosos.

Un lloc

Lovaina amaga un jardí botànic on regna la tranquil·litat més absoluta. Freqüentat per visitants amb ganes de desconnectar del món recorrent les més dues hectàrees plenes d’arbres, plantes exòtiques, arbustos…, pertany a la universitat des del 1738, i es va crear per complementar els coneixements dels estudiants de medicina.

Una cançó

Més ben dit, cançons típiques belgues, les que s’entonen en els anomenats cantus, festes estudiantils que s’organitzen en diverses ocasions al llarg del curs en què es canta mentre es beu cervesa durant hores.

Un plat

A totes les ciutats belgues es mengen delicioses patates fregides. Les trobaràs a tots els restaurants de Lovaina, on es recomana acompanyar el plat amb alguna cervesa, si és possible d’elaboració pròpia.

Una festa

A principis d’agost se celebra el Hapje Tapje, una jornada festiva en la qual s’organitzen activitats tan curioses com la carrera dels cambrers, en la qual els participants travessen la ciutat amb una safata plena de cerveses a la mà i esquiven curiosos obstacles mentre el públic anima els concursants.