Inspiració per Europa

Viatja i somia: descobreix els punts de trobada del continent i explora els testimonis de la seva història amb una nova mirada.

Lisboa

On es respira el fado.

Vintagedept via visualhunt / CC BY

Lisboa és coneguda també com la ciutat dels set turons, del fado i dels pastéis de Bélem. Una ciutat romàntica i plena d’escenes de postal que s’han de viure: els tramvies que recorren els carrers estrets i en pendent, l’espectacular ascensor de Santa Justa i les melancòliques melodies.

La Baixa és el barri més cèntric i comercial de la ciutat, una zona que us descobrirà la història de la ciutat. Hi trobareu una de les places més boniques i populars de Lisboa, la Praça do Comerço o plaça del Comerç. Actualment s’ubica al mateix lloc on hi havia hagut el Palau Reial, un palau que va ser destruït pel terratrèmol que va patir Lisboa el 1755.

Erik Cleves Kristensen via Visualhunt / CC BY

La plaça destaca pels edificis porticats, plens de llum i color, amb un arc que simbolitza l’antiga porta de Lisboa, per on antigament entraven els vaixells mercants.

El carrer més comercial és la Rua Augusta. Val la pena passejar-hi i aturar-se un moment a descansar al popular i històric cafè Nicola o a la pastisseria Suiça. A prop trobem l’ascensor de Santa Justa, dissenyat per Raoul Mesnier de Ponsard i construït l’any 1902. Aquest ascensor té més de 45 metres d’alçada i connecta la Baixa Lisboa amb el barri del Chiado. Des de dalt de tot, es pot gaudir d’una panoràmica de la ciutat: les vistes del riu i de tota la Baixa, el castell de São Jorge i les places do Comerço i Rossio. No us ho perdeu!

La ciutat va patir un terratrèmol el 1755 que pràcticament la va destruir.

Una vegada a terra, resulta imprescindible pujar en un dels tramvies que recorren els estrets i inclinats carrers de la ciutat. Una altra parada indispensable és el castell de São Jorge, que es veu des de qualsevol punt de la capital, i és que està ubicat en el turó més alt de Lisboa. Es tracta d’una construcció musulmana que va ser reconquerida a mitjan segle xii pel primer rei de Portugal.

Orellana Pizarro via Visualhunt / CC BY-ND
All Kinds of New via VisualHunt.com / CC BY-ND

Malauradament, el castell també va patir les conseqüències del devastador terratrèmol del 1755. Va quedar en ruïnes i no es va poder restaurar fins al segle xx.

El Bairro Alto és un dels millors barris per perdre-s’hi al vespre i a la nit. Us recomanem sopar en un dels molts restaurants que acull el barri i assaborir un dels plats més típics de la ciutat. Entre aquests destaca el caldo verd, un puré de patates amb tires de col; sardines a la brasa, i els bunyols fregits de bacallà que anomenen pataniscas de bacalhau. Sens dubte, Lisboa és una excel·lent ciutat per als amants del peix i la gastronomia.

Herryb via Visualhunt / CC BY-SA

els amants del dolç no us podeu perdre la zona de Belém. Aneu-hi i entreu a l’establiment on van néixer i s’elaboren els millors pastissos de crema de la ciutat: os pastéis de Bélem, l’especialitat gastronòmica de la ciutat i del país per excel·lència!

La història explica que aquest dolç va néixer just al Mosteiro dos Jerónimos. A dia d’avui, el monestir és considerat una joia arquitectònica que va encarregar el rei Manuel I de Portugal i que es va fundar el 1501 en una antiga ermita. El monestir és un símbol de l’era dels descobriments del país, una destinació imprescindible si es vol reviure la història de la ciutat. A més, es troba just davant de l’actual establiment on segueixen elaborant els originals i exclusius pastéis de Bélem.

Francesbean via Visualhunt / CC BY-ND
Zingaro. I am a gipsy too. via Visual Hunt / CC BY

I abans d’abandonar la ciutat, assegureu-vos que heu gaudit en directe d’un bon fado, el gènere musical insígnia de Portugal. Apropeu-vos al Cine Theatro Gymnásio, al carrer Misericórdia, i gaudiu dels Fado in Chiado, els espectacles més populars. Us animeu a cantar?

Per a més informació podeu consultar la web de l’Oficina de Turisme de Lisboa.

LES CLAUS D’AQUESTA CIUTAT:

Un llibre

Lisboa: what the tourist should see és un llibre de Fernando Pessoa. L’autor es referia a Lisboa com a casa seva i, a diferència dels altres llibres de Pessoa, és l’única obra amb un llenguatge objectiu i buit de retòrica.

Un personatge

Fernando Pessoa (Lisboa, 1888-1935) va ser un poeta i escriptor molt reconegut. Una de les seves obres més conegudes és “Pessoa elemesmo”, l’única que va veure publicar-se en vida.

Un lloc

La llibreria Bertrand, ubicada en ple barri de Chiado, es va inaugurar el 1732 i a dia d’avui, és la llibreria més antiga d’Europa que segueix en activitat.

Una cançó

Més que una cançó, parlar de música tradicional portuguesa és parlar de fado. És el gènere musical per excel·lència del país i Lisboa és la millor ciutat on gaudir d’espectacles de fado en directe.

Un plat

El pastéis de belém són populars arreu del país però el seu origen el trobem al barri de Belém de Lisboa. L’únic lloc on assaborir l’autèntica recepta és l’establiment que porta el mateix nom que el pastís i que es va fundar el 1837.

Una festa

La Fira del llibre és un esdeveniment molt popular de la ciutat. Es celebra cada juny i el seu origen es remunta el 1930. És una oportunitat per endinsar-se en la literatura i gaudir de les seves històries.