Tast de cultura

Aprèn i gaudeix: l’art, la música i les paraules ens permeten descobrir d’on venim per poder decidir cap on anem.

La nit estelada

Es considera una de les obres mestres del pintor postimpressionista Vincent Van Gogh. És una barreja de modernitat i romanticisme, pintat en una època en què l’autor es trobava ingressat voluntàriament a l’hospital de St. Rémy (Arles, França).

Vincent Van Gogh.  Zundert, Països Baixos, 1853-1890. Influenciat pel moviment impressionista, va anar un pas més enllà: va diferenciar-se utilitzant una tècnica pròpia, marcada pels traços gruixuts, corbats i pastosos; i també pintant sobre temes tan quotidians com les seves sabates, una cadira, el seu dormitori… Així Van Gogh va passar a considerar-se un dels principals exponents del postimpressionisme. El pintor no concebia el seu art com una via de teràpia ni pintava en moments de crisi sinó que era un home molt culte, preocupat per l’actualitat i pel art modern del futur. Somiava en un art lliure de convencions però, sobretot, un art popular i proper. Durant la seva vida va pintar 900 quadres i va realitzar més de 1600 dibuixos.

1. Crítica al capitalisme

Es diu que les seves formes espirals, els xiprers, les casetes dels pagesos il·luminades amb les seves xemeneies o els motius del cel com les estrelles i planetes, contenen símbols extrets d’un vell diccionari de l’anticapitalisme romàntic.

2. Elogi al món rural

Van Gogh va projectar la il·lusió d’un món no contaminat per la vida miserable a les ciutats grises i massificades… Amb aquesta evocació de la tradició i de la vida tranquil·la al camp, l’artista volia plasmar la puresa rural.

3. Entre dues terres

Tot i que el pintor es va inspirar en les vistes al camp francès, a St. Paul de Mausole, aquest quadre va ser pintat de memòria, sense copiar la realitat. És per això que, amb la torre acabada en punta, la petita vila segueix el model d’una localitat holandesa i no francesa.

4. Més enllà de la lluna i les estrelles

Van Gogh tenia un profund sentiment religiós, era fill d’un pastor protestant. És per això, i pel seu profund coneixement de la Bíblia, que es veu en la lluna i les estrelles una al·lusió al Gènesi.

5. Adéu al mite de la bogeria

Per l’ús de formes vibrants i recargolades, els colors vius i expressius, s’ha creat el mite que Van Gogh patia atacs de bogeria… Mai va ser així, si bé el seu estat de salut va empitjorar degut a les medicines i una vida descuidada, l’artista patia algun tipus d’atac epilèptic o alguna disfunció orgànica.

6. El planeta Venus

Veiem un estel blanc i brillant… En una de les seves cartes al seu germà Theo, Van Gogh comentava: “Aquest matí, des de la finestra, he contemplat el camp durant una llarga estona, abans de la sortida del sol, només brillava l’estel matutí, que semblava enorme”. Segons els astrònoms, aquest estel era el planeta Venus!

Per a més informació podeu visitar la pàgina de Van Gogh Gallery.