Inspiració per Europa

Viatja i somia: descobreix els punts de trobada del continent i explora els testimonis de la seva història amb una nova mirada.

La nit de bruixes

La nit del 30 d’abril a l’1 de maig és màgica pels alemanys i… per les bruixes! Junts celebren el final de l’hivern i donen la benvinguda a la calor. 

L’origen de la festa

Durant segles, els alemanys creien que la nit del 30 d’abril al 1 de maig les bruixes sobrevolaven el país amb escombres per arribar fins a la muntanya més alta de la Serra del Harz, a l’estat alemany de Sajonia-Anhalt, on es trobaven amb el diable per fer rituals.

D’aquest mite neix la celebració de la nit de bruixes, que coincideix amb el dia de Santa Walpurgis, patrona de les camperoles i minyones. Per això, no és d’estranyar que aquesta festivitat es conegui també com la Nit de Walpurgis.

La celebració

Cada any, la nit del 30 d’abril, milers d’alemanys i turistes es traslladen fins la Serra del Harz, on són rebuts per bruixes i diables. La festa comença amb un ball de bruixes al voltant d’una foguera, seguint el ritme dels tambors. A mitjanit, uns enormes focs artificials posen fi al dia i donen la benvinguda a la successora de totes les bruixes: la Reina de Maig, símbol de salut i fecunditat.

Antiga tradició

Actualment la festivitat té poc a veure amb les antigues creences populars quan els alemanys encenien els focs per protegir-se de les bruixes. Aleshores, adornaven les portes de casa seva amb creus, rams i escombres. A més, de nit feien sonar les campanes de les esglésies creient que així també espantarien a les bruixes.