Tast de cultura

Aprèn i gaudeix: l’art, la música i les paraules ens permeten descobrir d’on venim per poder decidir cap on anem.

La muntanya màgica

Thomas Mann (Lübeck, 1875 – Zuric, 1955) ha estat el més gran escriptor alemany del segle xx. Premi Nobel de Literatura l’any 1929, la seva obra se centra en la decadència de la burgesia i el conflicte de l’art i la vida. A través d’aquests dos grans temes, sorgeixen les novel·les més influents de tots els temps.

Per què la triem?

Thomas Mann va començar a escriure la novel·la el 1912, arran d’una visita a la seva esposa al Sanatori Wald de Davos on es trobava internada. L’obra narra l’estada del seu protagonista principal, el jove Hans Castorp, en un sanatori de tuberculosos als Alps suïssos on inicialment ha anat per visitar el seu cosí allà intern, però la seva estada s’allargarà d’una manera imprevisible.

L’obra ha estat qualificada de novel·la filosòfica, perquè, dins d’aquest ambient decadent, Castorp viu un procés de transformació sentimental i intel·lectual que dóna pas a una impressionant suma del saber modern, una mena de novel·la d’aventures ideològiques.

EDITORIAL LA BUTXACA
THOMAS MANN

"…Una solitud que feia néixer en el seu cor uns sentiments totalment desconeguts i nous per a l'home."

Però al primer pis Hans Castorp es va aturar de sobte, paralitzat per un soroll absolutament esgarrifós que se sentia a poca distancia, rere un racó del passadís, un soroll no gaire fort, però tan decididament repulsiu que Hans Castorp va fer una ganyota i es va mirar el seu cosí amb els ulls molt oberts. Era tos, evidentment, la tos d’un home; però una tos que no s’assemblava a cap altra que Hans Castorp hagués sentit mai, sí, comparada amb aquella qualsevol altra que coneixia era una expressió de vida ufanosa i sana; una tos sense amor ni convicció que no es produïa per impulsos normals, sinó que solament sonava com a una agitació espantosament mancada de forces en un
engrut de dissolució orgànica.