Tast de cultura

Aprèn i gaudeix: l’art, la música i les paraules ens permeten descobrir d’on venim per poder decidir cap on anem.

La metamorfosi

Franz Kafka

Franz Kafka (Praga, 1883 – Kierling, 1924). Era un autor txec i de família jueva que escrivia en llengua alemanya. La seva obra destaca sobretot pel existencialisme i absurd de les situacions plantejades, un estil característic que ha donat lloc al terme “kafkià” i que s’utilitza per fer referència a totes aquelles obres que han estat clarament influenciades per Kafka.

Per què la triem?

“La Metamorfosi” és considerada una de les obres mestres de la literatura de tots els temps. Va ser publicada el 1915, un any després de l’inici de la Gran Guerra. La història narra la transformació del protagonista, Gregori Samsa, en un insecte i de com, aquest fet, provoca un drama familiar. L’autor utilitza aquest argument per reflexionar sobre l’alienació de l’individu en una societat supeditada al treball.

SEMBRA LLIBRES

"Es va trobar al llit transformat en un insecte monstruós."

Quan, un matí, Gregor Samsa va despertar-se d’uns somnis inquiets, es va trobar al llit transformat en un insecte monstruós. Estava gitat damunt l’esquena dura, com una closca, i, si alçava una miqueta el cap, veia la seua panxa de color marró, segmentada per estreps arquejats, com una volta, tan prominent que el cobertor, a punt de caure del tot, ja quasi no s’aguantava. Les cames, molt nombroses i dolorosament primes en comparació amb la grandària habitual de Samsa, s’agitaven indefenses davant els seus ulls.

«Què m’ha passat?», va pensar. Allò no era un somni.