Tast de cultura

Aprèn i gaudeix: l’art, la música i les paraules ens permeten descobrir d’on venim per poder decidir cap on anem.

La llibertat guiant el poble

Eugène Delacroix. Musée du Louvre.

És una de les obres més importants del Romanticisme. Representa la insurrecció del poble francès davant de les polítiques extremament conservadores de la monarquia del rei Carles X. Va ser la primera obra que va plantejar un tema de política actual, fet que va ocasionar un gran escàndol social.

Eugène Delacroix. És considerat l’exponent del Romanticisme francès. Les seves obres destaquen per la combinació de trets diferents, com ara l’erotisme i la mort, els decorats orientals, el domini del color sobre la línia i la plasmació de la voluntat de l’home com a factor fonamental.

1. La guia del poble

Ella és la guia del poble, i com a al·legoria de la Llibertat ens pot recordar una estàtua de la Grècia clàssica… Tanmateix, fixeu-vos en el borrissol de l’aixella i en el fusell que duu a la mà, que ens recorden la realitat de la Revolució que es va viure entre el 27 i el 29 de juliol de 1830.

2. La joventut revolucionària

Aquí veiem un nen que alça la veu per protestar; es tracta del símbol de la joventut revolucionària. La boina que porta, de vellut negre, era la que duien els estudiants francesos i que, anys més tard, es va fer servir també per vestir el personatge de Gavroche a l’obra Els Miserables de Victor Hugo (1862).

3. La presència de Delacroix

La indumentària dels personatges és la pròpia de l’època. Delacroix va representar així les diferents classes socials que es van unir a la revolta. L’home amb barret de copa simbolitza el burgès o artesà i porta un fusell típic de cacera. Sembla que podria ser un autoretrat de Delacroix mateix!

4. Les idees lliberals

Aquesta figura vesteix d’una manera completament diferent del seu company… Es tracta d’un obrer que porta la roba espellifada, amb boina i una cinta vermella a la cintura i que simbolitza les idees lliberals del segle xix.

5. La bandera francesa

El personatge agenollat i amb un mocador al cap representa els jornalers francesos que dedicaven la vida al camp. Sobre un fons de colors grisos, el mocador, el cinturó i la camisa blanca del cadàver ens recorden novament la bandera francesa.

6. La Guàrdia Reial

El cos que està estirat enmig dels altres és un soldat de la Guàrdia Reial. Se’l reconeix per l’uniforme, i és que va ser aquest batallóque el rei va enviar per aturar les revoltes. Hi va haver 200 caiguts en les tropes reials, mentre que, de civils, n’arribaren a ser 1.800.

Per a més informació podeu llegir la biografia d’Eugène Delacroix