Inspiració per Europa

Viatja i somia: descobreix els punts de trobada del continent i explora els testimonis de la seva història amb una nova mirada.

Il Palio di Siena

Cada estiu més de 70.000 persones es concentren a la Piazza del Campo de Siena per gaudir de la carrera de cavalls més popular de la ciutat. Vols saber-ne més?

L’origen de la festa

El seu origen és incert. Es diu que durant els segles XII i XIII ja es celebraven carreres de cavalls però que la primera vegada que es va celebrar el Palio di Siena com a tal va ser per commemorar la batalla de Montaperti de 1260. Una batalla que posava fi al perill que significava Florència per Siena.

Qui participa?

Els 17 barris que conformen la ciutat són els participants de la festa. El 1729 el governant de la Siena, Violante de Baviera, va dividir la ciutat en 17 barris que són com petits estats amb una església pròpia on es reuneix el patrimoni més valorat de la ciutat. Cada any s’escullen 10 barris per participar amb els colors i banderes pròpies del seu barri.

El palio, el trofeu de la carrera

El nom “palio” prové del llatí “pallium” que significa un tros de tela de seda. Es tractava d’un element molt valorat i utilitzat per decorar els altars de les esglésies. Així el “pallium” va esdevenir el trofeu pels guanyadors de la carrera. S’ofereix dins una cistella juntament amb un plat on s’escriu el nom del barri i la data de la victòria. Aquest plat es retorna abans que comenci el següent Palio i es va renovant cada deu anys.

Per a més informació pots consultar la següent pàgina.