ELS INGREDIENTS

  • Vi “glühwein”
  • Canyella
  • Anís estrellat
  • Taronja
  • Llimona

L’origen i la història de la recepta

És una recepta amb una llarga història i és que el seu origen es troba en un vi especiat típic de l’època de l’imperi romà que es coneixia com a Conditum Paradoxum. Marc Gavi Apici, gastrònom romà del segle i dC, ja l’esmentava en un dels seus llibres de cuina i el presentava com un vi aromatitzat amb mel, pebre i llorer.

També es diu que durant l’edat mitjana era molt habitual beure vi especiat fred, com per exemple, el Clairet, un vi de Bordeus que contenia diferents espècies que recordaven el Glühwein actual. Els comerciants anglesos van batejar el vi amb espècies com a Hippocras, per Hipòcrates, el famós metge grec.

El vi calent més tradicional del Nadal centreeuropeu.

I sabeu per què durant l’edat mitjana s’incloïen espècies al vi? Per presumir. I és que només els més rics es podien permetre l’ús habitual d’espècies a la cuina. Va ser així com beure vi amb espècies es va convertir en un privilegi de l’aristocràcia i de la monarquia, mentre que les classes baixes s’havien de conformar amb la cervesa o un vi més econòmic.

La reinterpretación del Viena

Et presentem el Glühwein, un vi calent especiat ideal per assaborir al final dels vostres àpats.

El Glühwein és la beguda dels mercats de Nadal per excel·lència. Es tracta d’una recepta de vi calent amb espècies, típica dels països del centre d’Europa i idònia per entrar en calor.

La clau és servir el Glühwein a una temperatura ben calenta. Prost!

La nostra recepta s’elabora amb una base de vi calent especiat a la qual afegim canyella, anís estrellat, taronja i llimona. Primer cal elaborar la base del vi calent macerant el vi amb les espècies i fruites durant hores. Després, s’escalfa a foc lent sense deixar-lo bullir i s’hi afegeix sucre. Una vegada tenim la base ben calenta, i ja abans de servir, nosaltres hi afegim encara més espècies i fruites per potenciar-ne els sabors.

N’és el resultat una beguda molt aromàtica. El primer que s’hi aprecia és una olor especiada intensa, en la qual de seguida es reconeix la canyella. Rere aquestes aromes, hi ha l’olor del vi, bastant potenciada per l’elevada temperatura. El toc final el donen les notes cítriques de la taronja i llimona.

Els mercats de Nadal més populars de centre-Europa

Quan arriba l’època nadalenca, les ciutats del centre i del nord d’Europa s’omplen de mercats de Nadal plens d’ornaments, artesanies, Glühwein, dolços típics… Val la pena passejar-hi i endinsar-se en l’atmosfera festiva que desprenen. Voleu conèixer els cinc mercats més populars de centre-Europa?