Inspiració per Europa

Viatja i somia: descobreix els punts de trobada del continent i explora els testimonis de la seva història amb una nova mirada.

Glasgow

De ciutat industrial a ciutat creativa, avantguardista i cosmopolita.

raymccrae via VisualHunt.com / CC BY

Situada estratègicament als Lowlands del centre-oest d’Escòcia, a la ribera del riu Clyde i amb Irlanda al davant és la ciutat més gran d’Escòcia. No és una població de palaus ni de pedres centenàries, sinó que hi regnen les velles estructures industrials, espais de ferro i maó que van néixer en l’època de la Revolució Industrial, quan Glasgow vivia els seus anys d’or.

Nani Arenas
hans-jürgen2013 via Visualhunt.com / CC BY-ND

Han passat els anys i aquells vells edificis de maó vermell tan característics de Glasgow han canviat d’ús. Ara s’han reconvertit en centres comercials, en edificis rehabilitats (lofts) de luxe, en bars de copes i restaurants gurmets, en museus i monuments. El barri que millor exemplifica aquest procés és el Merchant City, una retícula de carrers que el 700 era una zona d’apartaments i magatzems i avui en dia, és una zona refinada i elegant.

 

La ciutat presenta una curiosa combinació d’arqueologia industrial i disseny que defineix el seu acaràcter avantguardista i cosmopolita.

La misèria dels anys de la crisi postindustrial ha desaparegut gairebé del tot, i a favor seu ha sorgit una curiosa combinació d’arqueologia industrial i disseny que defineix la nova, avantguardista i cosmopolita Glasgow. Una ciutat plena de botigues modernes i de gent vital que passeja pels carrers i pels barris més de moda. Entre aquests destaca el Glasgow’s West End, el barri més bohemi de la ciutat. Val la pena perdre’s pels seus carrers, entrar a les botigues vintage, als bars elegants i a les encantadores cafeteries. En aquest barri també hi ha el parc més bonic de la ciutat, el Kelvingrove Park, la Glasgow University i el museu i galeria d’art Kelvingrove Art Gallery & Museum que reuneix a més de 8000 obres d’art, entre les quals destaquen peces de Botticcelli, Rembrandt, Van Gogh, Cézanne i Dalí, entre altres.

PhillipC via Visualhunt.com / CC BY

La Universitat, fundada el 1451, destaca perquè és dins d’un edifici gòtic del 1870. Hi van estudiar alumnes il·lustres, com l’economista liberal Adam Smith, i l’escriptor Walter Scott, entre d’altres.

Més enllà de personatges il·lustres, la ciutat també presumeix de ser el bressol de grans invents, com la màquina de vapor i la bicicleta, i va ser en aquesta mateixa ciutat on es va emetre per primera vegada de la història la imatge de televisió!

Glasgow no es pot entendre sense el seu geni Charles Rennie Mackintosh, l’arquitecte, decorador i dissenyador escocès més rellevant del segle XX.

No podem parlar de Glasgow sense esmentar Charles Rennie Mackintosh, un dels grans noms de l’Art Nouveau. Gràcies a ell, Glasgow té el títol de Capital de l’Arquitectura d’Escòcia. Les obres de l’arquitecte es caracteritzen per les línies geomètriques i les decoracions ondulants, típiques d’edificis com l’Escola de Belles Arts, la seva obra mestra, The Lighthouse o el Saló de Te Willow, el lloc perfecte per degustar un típic te britànic en un interior originalment dissenyat per Mackintosh.

Ronnie Macdonald via VisualHunt.com / CC BY
heartcaves via Visual hunt / CC BY-ND

I si parlem de moments gastronòmics, no te’n pots anar de Glasgow sense tastar el plat més típic de la ciutat: el “haggis”, un púding salat elaborat amb freixures picades d’ovella, porc i vaca barrejats amb ceba, civada i espècies. S’acostuma a acompanyar amb la beguda “Irn Bru”, una gasosa de taronja considerada beguda nacional. I per acabar, no te’n pots perdre les postres: les pastes de mantega, les breakshort i el caramel shortcake. Dolços que si no encapçalen cap llista de delícies, ho haurien de fer.

Descobreix com sobreviure a Glasgow!

Per a més informació pots consultar la guia de Glasgow.

LES CLAUS D’AQUESTA CIUTAT:

Un llibre

Glasgow. 1980 és un llibre del fotògraf francès Raymond Depardon que mostra fotografies inèdites de la ciutat escocesa el 1980. Una ciutat que es trobava en una etapa de depressió i unes imatges que capturaven la cara més amagada de la ciutat.

Un personatge

L’economista i filòsof Adam Smith va estudiar a l’Universitat de Glasgow on va ser influït pel professor de filosofia moral Francis Hutcheson. L’autor de “La riquesa de les nacions (1776) és considerat un dels majors exponents de l’economia clàssica.

Un lloc

La Gallery of Modern Art, ubicada en un dels edificis més icònics de la ciutat, a la plaça Royal Exchange Square. És un museu gratuït amb diferents exposicions temporals d’art modern i d’avantguarda, un dels museus més visitats de tot Escòcia.

Una cançó

La cançó interpretada pel actor i cantant Will Fyfe: I belong to you és la més popular de la ciutat. Un himne de tota la ciutat.

Un plat

Stovies és un plat típic de l’època hivernal, ideal per recuperar-se de les baixes temperatures. Està elaborat a base de carn, ceba i patata. Tot i que va néixer utilitzant les sobres de la carn rostida que es menjava els diumenges, avui en dia, s’elabora des de zero i és que és un dels plats preferits dels escocesos.

Una festa

El Winter Fest Glasgow és un festival que es celebra cada desembre al cor de la ciutat, a George Square. Una plaça que es vesteix de festa per acollir a cantants, parades de menjar i beguda, una pista de gel i la projecció de pel·lícules nadalenques.