Tast de cultura

Aprèn i gaudeix: l’art, la música i les paraules ens permeten descobrir d’on venim per poder decidir cap on anem.

Els colors

Gairebé tots els colors serveixen per definir alguna situació quotidiana. Cada color amaga una història ben curiosa. Descobriu-los!

VERD

A Occident, representa la llibertat i l’esperança. És el color de la natura i, per tant, dels moviments ecologistes. Però també té connotacions sexuals («acudit verd», «vell verd»). Als països islàmics, en canvi, és un color sagrat que simbolitza l’amistat, la no-violència i la religió.


BLANC

Representa la puresa i la llum, però a la vegada expressa l’alegria i la pau (com les cigonyes i els coloms). A l’antiga Roma trobem el blanc com a símbol d’honradesa. Els homes que optaven a un càrrec públic havien de fer campanya vestits de blanc. D’aquí sorgí la paraula candidat, derivat del llatí candidus (‘blanc’).


NEGRE

El negre té mala fama: «diner negre», «veure-ho tot de color negre», «forats negres»… Els personatges més venjatius i malvats vesteixen de negre. Els animals negres, com els gats, porten mala sort. És curiós que, en el món de la moda, sigui el color de la sofisticació i l’elegància.


BLAU

És el color de la confiança. Per això és present en tants uniformes i als partits polítics de dretes. El blau també és el color dels prínceps. L’expressió «tenir sang blava» deriva de l’edat mitjana: la classe benestant no treballava exposada al sol, de manera que, a diferència dels seus súbdits, se’ls veien més les venes blaves en la seva pell blanca.

 


VERMELL

És el color de les emocions, el sexe i l’amor. Malgrat això, també és present a la Creu Roja, al nas dels pallassos, a les revolucions o als moviments obrers. El seu ús és ple de tòpics que no són reals. Per exemple, la capa vermella no és el que atreu el toro; i el telèfon vermell no existia, era una línia de comunicació entre els Estats Units i l’URSS durant la guerra freda.


GROC

És un color que s’estima o s’odia. Té connotacions positives, associades a l’enteniment, l’alegria i l’optimisme. Per contra, també és el color de l’avarícia, la ira i la premsa sensacionalista.


TARONJA

Representa la transició: la primera llum del dia és taronja, com també els intermitents. Fins i tot els condemnats del corredor de la mort vesteixen granotes taronges. I la tardor, transició de l’estiu a l’hivern, també és vesteix de tons taronges.


ROSA

És un color sinònim d’optimisme: la novel·la rosa sempre acaba amb un final feliç i la premsa rosa és plena de personatges amb glamur i sofisticació. També hi ha les expressions «veure les coses de color de rosa» o «estar com una rosa».