Tast de cultura

Aprèn i gaudeix: l’art, la música i les paraules ens permeten descobrir d’on venim per poder decidir cap on anem.

El retrat de Dorian Gray

Oscar Wilde

Oscar Wilde (Dublín, 1854 – París, 1900). Novel·lista, poeta, crític literari i autor teatral, és conegut com el gran exponent de l’esteticisme. Defensor de l’art per l’art, en els seus relats abundaven els diàlegs vius i carregats d’ironia que provocaven fortes crítiques dels sectors més conservadors.

Per què la triem?

És considerat com un dels clàssics moderns de la literatura occidental més reconeguts. Es tracta de l’única novel·la d’Oscar Wilde a través de la qual l’autor tracte el mite de la joventut eterna i qüestiona la vertadera naturalesa i identitat, tot posant en dubte allò superficial. Amb la creació del protagonista de l’obra: Dorian Gray, l’autor pretén generar un debat al voltant de l’ètica i l’estètica, el bé i el mal, l’art i la vida, i els límits de l’essència humana i l’hedonisme.

Quaderns Crema

"¿Què era la joventut, en el millor dels casos? Una època verda, immadura, una època d’estats d’ànim superficials i pensaments malaltissos."

Un dia, algú que l’havia estimat moltíssim li havia escrit una carta delirant que acabava amb aquestes paraules idòlatres: «El món ha canviat perquè tu ets d’ivori i d’or. La corba dels teus llavis reescriu la història.» Aquestes frases li van tornar a la memòria, i les anava repetint. Llavors va detestar la pròpia bellesa, va tirar el mirall a terra i amb el taló el va convertir en un munt de trossets de plata. Era la bellesa el que l’havia arruïnat, la bellesa i la joventut per les quals havia resat. Si no hagués estat per aquelles dues coses, la seva vida hauria pogut ser immaculada.

Per ell la bellesa només havia estat una màscara, la joventut una burla. ¿Què era la joventut, en el millor dels casos? Una època verda, immadura, una època d’estats d’ànim superficials i pensaments malaltissos.

¿Per què n’havia portat la lliurea? La joventut l’havia fet malbé.

 

© de la traducció, 2008 by Dr. Jordi Larios Aznar

© d’aquesta edició, 2008 by Quaderns Crema, S.A.

Fragment cedit per cortesia de Quaderns Crema, S.A.