Tast de cultura

Aprèn i gaudeix: l’art, la música i les paraules ens permeten descobrir d’on venim per poder decidir cap on anem.

El matrimoni Arnolfini

Es tracta del retrat d’un ric comerciant de la ciutat de Bruges del segle XV, Giovanni Arnolfini i la seva esposa Giovanna Cenami. L’obra, que actualment es troba a la National Gallery de Londres, va ser pintada el 1434 per l’artista flamenc Jan Van Eyck.

Jan Van Eyck, Maaseik, Bèlgica, 1390-1441. És considerat un dels millors pintors del segle XV. La seva obra s’emmarca en la última fase de la pintura gòtica, un estil que ja anuncia l’arribada del Renaixement Nòrdic d’Europa. Durant molt de temps se li va atribuir la invenció de la tècnica pictòrica a l’oli, però en l’actualitat es creu que ell la va perfeccionar fins a nivells que en aquell moment eren inimaginables.

1. Amor fidel i fertilitat

Es presenta a la parella en la seva pròpia casa agafats de la mà, tot i així, no es tracta d’un retrat qualsevol. Molts detalls apunten a la consagració del matrimoni: el gos als peus significava l’amor fidel o la figureta de Santa Margarida al fons que, als Països Baixos, era símbol de fertilitat.

2. Descobrint tota l’essència

Al fons de l’habitació hi ha un mirall rodó i convex. Es tracta d’un mirall típic de l’època que servia per allunyar la mala sort i que fins a aleshores no s’havia pintat mai. Aquest mirall serveix per mostrar la part de l’escena que no veiem… al fons dos personatges, un d’ells podria ser el propi Van Eyck.

3. Contracte matrimonial

Un element inusual per a l’època: a sobre del mirall veiem la firma del propi pintor. Aquest detall podria subratllar la simbologia del quadre com a contracte matrimonial on Van Eyck va fer de testimoni: “Jan van Eyck va ser aquí el 1434”.

4. Trepitjant terra sant

Un altre motiu de la pintura que ens genera curiositat són les sabates que hi ha a terra. Probablement no es tracta d’un descuit domèstic sinó que és el signe que estan trepitjant un terra sant en el moment del sagrament.

5. Família poderosa

A terra també veiem una catifa. Es tracta d’una peça de luxe. El brodat oriental ens indica que és una catifa persa de les que s’exportaven des d’Orient i, per tant, un objecte caríssim que ens assenyala el poder econòmic de la parella.

6. La benedicció de Déu

I què succeeix amb la làmpada que penja del sostre? Pot intrigar-nos que, tot i que és de dia veiem que hi ha una espelma encesa. Només veiem una flama de
les sis, possiblement es tracta d’un signe religiós: la benedicció de Déu.

Per a més informació pots visitar la pàgina del National Gallery.