Inspiració per Europa

Viatja i somia: descobreix els punts de trobada del continent i explora els testimonis de la seva història amb una nova mirada.

Dublín

Bressol d’escriptors

Giuseppe Milo (www.pixeael.com) via visualhunt.com / CC BY-NC

Els carrers de Dublín són un reflex del passat i el present, una cruïlla de camins mil·lenaris que inspiren escriptors, cineastes i viatgers.

Passejar pels seus carrers és submergir-se en la seva història, des de les arrels dels víkings al riu de Liffey, fins a les esglésies medievals, passant pels elegants carrers georgians i els edificis monumentals.

El riu separa el nord i el sud de la ciutat. Aquesta divisió va més enllà de l’orientació geogràfica i exemplifica les diferències socials de Dublín: al nord hi ha la part més humil i obrera, mentre que al sud es desplega la zona rica, amb les seves cases victorianes, els barris de cases baixes i tranquil·les.

Hernanpba via visualhunt / CC BY-SA

La ciutat acull la universitat més antiga d’Irlanda, el Trinity College, fundat el 1592 per la reina Elisabet I. Val la pena entrar-hi i deixar-se emmirallar pels històrics manuscrits que s’hi exhibeixen. També és imprescindible passejar pel carrer on se situa la mateixa universitat, el College Green, on trobareu les antigues Cases Irlandeses del Parlament, convertides actualment en la sucursal del Banc d’Irlanda.

Dublín és una ciutat cultural i literària que, cada 16 de juny, celebra el Bloomsday en honor de James Joyce i de la seva obra Ulisses.

Dublín és cultura i literatura. Us recomanem perdre-us pels nombrosos museus de la ciutat, descobrir un dels parcs urbans més grans d’Europa, el Phoenix Park, i gaudir de la calma d’un passeig per l’antic parc de Saint Stephen’s Green. I si voleu conèixer la vida i els secrets dels escriptors més famosos d’Irlanda no us perdeu el Museu d’Escriptors de Dublín, un paradís per a tot amant de la lectura. En aquest museu, que va obrir les portes el 1991 en una mansió georgiana del segle xviii reformada, s’hi exposa la vida i les obres dels autors més rellevants dels últims tres-cents anys, com ara Oscar Wilde, Samuel Beckett, James Joyce, W. B. Yeats, Bram Stoker i Jonathan Swift, entre d’altres.

Giuseppe Milo (www.pixael.com) via Visualhunt.com / CC BY-NC

Precisament, la ciutat és la protagonista d’una de les obres més influents de la literatura universal, Ulisses, de James Joyce. Per això no ens ha d’estranyar que cada any, el 16 de juny, milers de dublinesos es concentrin per homenatjar James Joyce i Leopold Bloom. És una data clau del calendari de la ciutat: el Bloomsday. Durant tot el dia, les persones que ho celebren a l’hora de dinar i sopar procuren prendre el mateix que els protagonistes de l’obra i organitzen també trobades per seguir l’itinerari exacte que fan els protagonistes durant la novel·la.

mentre descobriu la ciutat, entreu als seus fabulosos pubs; de ben segur que no us decebran! És molt comú trobar-los arreu de la ciutat, amb cambrers elegants que serveixen la cervesa insígnia de la ciutat, la Guinness. La marca és autòctona de Dublín i va construir el seu magatzem el 1904 com a lloc de fermentació de la cervesa. L’edifici va estar en marxa fins al 1988 i l’any 2000 va obrir les seves portes al públic per mostrar totes les seves exposicions. A dia d’avui, és una de les atraccions turístiques més visitades de la ciutat.

Zach Dischner via visualhunt / CC BY
Ullisan via Visualhunt / CC BY-ND

A part dels clàssics pubs escampats per Dublín, tampoc no us podeu perdre el Temple Bar, un dels barris amb més ambient. És popular perquè acull desenes de bars i pubs típics irlandesos que sempre són plens d’autòctons i turistes amb ganes de passar-s’ho bé. Però el Temple Bar no sols és un dels eixos principals de la vida nocturna de la ciutat, sinó que durant el dia també acull mercats com el Food Market, el Book Market, galeries d’art i botigues de moda alternativa.

Deixeu-vos perdre pels seus carrers i gaudiu dels secrets més amagats de Dublín!

Per a més informació pots consultar la web de l’Oficina de Turisme de Dublín.

LES CLAUS D’AQUESTA CIUTAT:

Un llibre

Sens dubte, l’obra mestra de la ciutat és Ulisses, la novel·la de James Joyce narra un dia de la vida del seu protagonista a la ciutat.

Un personatge

Dublín s’enorgulleix de ser la ciutat origen d’Oscar Wilde.  L’escriptor era fill de dos intel·lectuals destacats de Dublín i va ser un alumne exemplar a la Trinity Collage.

Un lloc

The Temple Bar és un dels barris més antics i carismàtics de la ciutat. És el centre neuràlgic de la vida nocturna de la ciutat!

Una cançó

Danny Boy és probablement la cançó més representativa de la música tradicional irlandesa.

Un plat

Irish stew o estofat anglès és un dels plats clàssics de Dublín i Irlanda en general. Tot i que els ingredients varien segons el cuiner, els més comuns són porc, pastanaga, patata i caldo.

Una festa

St. Patrick’s day es celebra el 17 de març i és la festa de la ciutat i el país per excel·lència. Durant la diada es commemora la mort de Saint Patrick, el patró d’Irlanda.