Inspiració per Europa

Viatja i somia: descobreix els punts de trobada del continent i explora els testimonis de la seva història amb una nova mirada.

Cafè Sperl

Insígnia històrica i cultural de Viena

Photo credit: Kotomi_ via Visualhunt / CC BY-NC

El Cafè Sperl és conegut per ser un dels cafès més antics de Viena. Amb més d’un segle d’història ha rebut el reconeixement de diferents premis i és popular des de que va obrir les seves portes el 1880.

Des d’aleshores el cafè es va convertir en el lloc preferit de molts autors, arquitectes, compositors, artistes, músics, actors i militars vienesos. Un dels principals motius és que el seu fundador, Jacob Ronacher, va encarregar el disseny als reconeguts arquitectes Anton Gross i Wilhelm Jelinek, que ja havien dissenyat diferents edificis emblemàtics de la ciutat.

El resultat va ser un establiment caracteritzat per la decoració tradicional i majestuosa, amb terra de parquet, taules de marbres, grans llums de vidre en forma d’aranya, cadires del dissenyador vienès Michael Thonet i taules de billars.

Cafè amb més de 130 anys de vida que perdura viu i fidel als seus orígens

Durant el primer any de vida, el seu fundador va vendre el local a la família Sperl, qui va canviar el nom inicial de Café Ronacher a Cafè Sperl. Quatre anys després, el 1884 el local va tornar a canviar de propietat passant a mans d’Adolf Kratochwilla, qui va decidir mantenir el nom del cafè.

Abans de la Primera Guerra Mundial, els clients que solien assistir al Sperl eren personatges reconeguts de la societat cultural i militar vienesa. A part d’autors, artistes, arquitectes, compositors, músics i actors, també hi acostumaven a assistir militars de Imperial and Royal Military Academy.

Photo credit: 快樂雲 via Visualhunt / CC BY-NC-ND
Photo credit: caratello via Visual Hunt / CC BY-NC

Als voltants de 1890 amb l’èxit de la opereta vienesa, il·lustres estrelles com Alexander Girardi, Edmund Eysler, Leo Fall, Carl Zeller i Richard Heuberg, assistien habitualment al Sperl, que es trobava molt a prop del “Teatre an der Wien” (Teatre de Viena) i “Teatre Raimund”.

Després de la Primera Guerra Mundial, l’establiment va seguir servint el seu cafè a diferents compositors, pintors, escriptors i arquitectes, però no va ser fins al final de la Segona Guerra Mundial quan el local va poder recuperar la seva essència i quotidianitat.

Photo credit: musical photo man via VisualHunt / CC BY-NC-ND

No va ser fins després de la Segona Guerra Mundial quan el Cafè va recuperar la seva essència i quotidianitat

El 1968 Manfred Staub, propietari del que era llavors el Cafè Mitterhauser i actual Cafe Volkstheater, va comprar el Sperl i quinze anys després, el 1983, va renovar-lo. La nova remodelació va dotar el cafè de diferents premis del sector, entre els quals destaca el “Austrian Cafe of the Year” (1998) i el “Golden Coffee Bean” (2004).

Avui en dia, els representants del món cultural segueixen estan representants en el cafè, i és que autors com Pavel Kohout i actors com Kurt Sobotka o estrelles dels musicals de la “Theater an der Wien” segueixen sent clients assidus del Cafè. Es coneix que els populars escriptors contemporanis Robert Menasse i Michael Köhlmeier també han estat vistos moltes vegades a l’històric local.

Photo credit: Miguel Mendez via Visual Hunt / CC BY

Tan sols en entrar-hi es pot respirar més d’un segle d’història, gaudir de la seva tranquil·litat, de la majestuositat del mobiliari, el silenci i la tradició que l’envolta. I si ets amant del dolç, no marxis del Sperl sense abans haver degustat l’original Pastís Sperl, famós pel seu sabor i per ser la seva recepta secreta. Ara bé, les llengües parlen i es diu que els seus ingredients clau són la xocolata de llet, vainilla, canyella, ametlla deliciosa i altres ingredients que segueixen ben guardats. El provem?

 

Per a més informació podeu consultar la pàgina web del Cafè Sperl.