Inspiració per Europa

Viatja i somia: descobreix els punts de trobada del continent i explora els testimonis de la seva història amb una nova mirada.

Cafè Procope

El primer cafè parisenc i la primera geladeria del món

londonconstant via Visualhunt / CC BY-NC-SA

El Cafè Procope és un testimoni indispensable de la història de París. Va ser el primer restaurant-bar de la ciutat, tradicionalment un cafè d’artistes i intel·lectuals que segueix obert fidel a la proposta creada al segle XVII pel seu fundador, Francesco Procopio.

Considerat el primer cafè literari del món on es va gestar la primera enciclopèdia i la Declaració d’Independència dels Estats Units.

L’origen del Procope es remunta a l’any 1686. Va ser aleshores quan el sicilià Francesco Procopio dei Coltelli, saturat de les tavernes i els cabarets francesos, va decidir obrir un elegant lloc per als homes refinats de la cort de Lluís XIV. Va ubicar el Cafè a la Rue du Tournon i posteriorment, va reubicar-lo a la seva adreça actual: al número 13 de la rue de l’Ancienne Comédie. El Cafè Procope va ser el primer establiment de París on no es servia vi, sinó cafè, producte que en aquell moment començava a arribar des del Yemen a les grans ciutats del vell continent europeu.

procope.com

El Cafè Procope, no només va ser el primer en introduir el cafè a París, sinó que també es diu que va ser la primera geladeria del món. La idea de Procopio consistia en apropar al poble els sabors més elitistes de Versailles. Una idea completament revolucionària per l’època que va permetre expandir la tradició de beure cafè i menjar gelats arreu del món.

Procopio, el seu fundador, va popularitzar els sabors que s’amagaven rere els murs de Versailles.

De fet, s’explica que a Sicília ja es degustaven els gelats però la primera persona en comercialitzar-los en un establiment va ser Francesco Procopio. D’aquí que el Procope sigui considerada la primera geladeria del món. Es diu que els seus gelats eren tan saborosos que fins i tot el rei Lluís XIV va anar presencialment a felicitar-lo pel seu producte.

Sorbet, pudding de xocolata i tiramisú
domi-san via VisualHunt.com / CC BY-NC-ND

Però l’exclusivitat del Procope no acaba aquí, aquest establiment també va ser pioner en obrir les seves portes a les dones, un dret que no s’havia vist fins aquell moment.

Cafè literari, revolucionari i romàntic

El 1689 la “Comédie Française” es va instal·lar prop del Cafè, ajudant-lo a convertir-se en el centre neuràlgic de crítics literaris, dramaturgs, filòsofs i escriptors.

En poc temps, Le Procope va passar de ser el primer cafè literari del món a convertir-se en el lloc de discussió política per excel·lència.

Al voltant del cafè i de les llargues tertúlies es difonien lliurement les idees més revolucionàries. Així es va convertir en el punt de trobada dels revolucionaris Robespierre, Danton, Camille Desmoulins i Marat. Va ser en el mateix Cafè on es va presentar per primera vegada el barret frigi, símbol de llibertat durant la Revolució Francesa.

Un cafè pioner: el primer en obrir
les seves portes a les dones.

Amb el temps, el Cafè va esdevenir també el punt de trobada d’escriptors romàntics com George Sand, Alfred de Musset i Víctor Hugo, realistes com Balzac, simbolistes com Théophile Gautier o decadentistes com Verlaine i Oscar Wilde. Fins i tot s’explica que aquí va néixer la idea de crear una “Enciclopèdia”, en una conversa entre Diderot i d’Alembert. Posteriorment, també es reuniren en el cafè Voltaire, Rousseau, Marmontel, i el propi Benjamin Franklin. De fet, s’explica que va ser aquí on el polític nord-americà va redactar el text de la Declaració d’Independència dels Estats Units. Per això, en el cafè encara es conserva una placa commemorativa al polític nord-americà.

Placa del Cafè Procope. Malinche via Visualhunt / CC BY-NC
Taula de Voltaire i retrat de Procopio. Imatge de Travelsignposts
Barret de Napoleó. Imatge de Travelsignposts

Però la història del Procope no acaba aquí. S’explica que Napoleó Bonaparte, quan encara era un jove militar desconegut, va deixar el seu barret a Le Procope com a fiança de pagament perquè no portava suficients diners a sobre.

Parada indispensable dels exploradors curiosos

Entrar al Cafè Procope és un viatge en el temps. Envoltat de miralls majestuosos, qualsevol pot respirar solemnitat i elegància. Al peu d’una imponent escalinata que arriba al primer pis, es pot trobar una col·lecció d’autògrafs de Paul Auster, Paul Guth o Anthony Quinn, entre altres celebritats.

procope.com

Pujant la gran escala, es descobreixen els tresors només accessibles pels que han reservat amb antelació: la taula original de Voltaire i el saló Rousseau. Per tots costats, làmpades d’aranya de cristall, butaques de color salmó, parets vermelles i quadres ovalats amb personatges històrics que poden explicar més de tres segles d’història.

Per a més informació pots visitar la pàgina oficial del Cafè Procope.