Inspiració per Europa

Viatja i somia: descobreix els punts de trobada del continent i explora els testimonis de la seva història amb una nova mirada.

Cafè New York

L’essència d’un hotel de la Belle Époque.

aljuarez on Visual Hunt / CC BY

El Cafè New York de Budapest es va inaugurar el 23 d’octubre de 1894 com a cafeteria de l’hotel New York Palace, un emblemàtic edifici que va encarregar construir la companyia d’assegurances New York a l’arquitecte Hauszmann Alajos.

Hi ha una llegenda que explica que el popular periodista i escriptor hongarès Ferenc Molnár, el dia en que es va inaugurar el cafè, va tirar les claus al Danubi perquè restés sempre obert. Un desig que no està lluny de la realitat i és que amb més de 120 anys d’història, segueix bategant amb força.

En el mateix edifici s’ubicaven les oficines dels diaris més prestigiosos de la ciutat.

Les parets d’aquest cafè han vist passar a reconeguts escriptors, polítics i artistes hongaresos. Entre els més reconeguts destaca el ja mencionat Ferenc Molnár i l’escriptor Dezso Kosztolányi. El motiu principal és que durant els primers anys de vida del cafè, a inicis del segle XX, en el mateix edifici hi havia les oficines dels diaris més prestigiosos de la ciutat. D’aquesta manera, el cafè es va convertir en un punt de trobada de periodistes i editors.

En els anys 40 el cafè va ser testimoni de l’ocupació de la ciutat per l’alemanya nazi, i de l’entrada dels soviètics. Després l’edifici del New York Palace va ser requisat per les noves autoritats socialistes i va caure en decadència absoluta, es va degradar fins al punt que va haver de tancar per ser restaurat.

wongwt on Visual hunt / CC BY-SA
wongwt on VisualHunt.com / CC BY-SA

El cafè va ser reobert l’any 1954, sota el nom d’Hungária, però no va ser fins al 2006 quan el New York va recuperar el seu nom i la seva esplendor original.

Acutalment, el cafè conserva la decoració inicial caracteritzada per sostres molt alts, làmpades d’aranyes, altes columnes i frescos de Gusztav Mannheimer i Ferenc Eisenhut. Una atmosfera que t’endinsa en la fascinant època de la Belle Époque. És recomanable anar-hi per esmorzar o berenar i assaborir una tassa de xocolata calenta acompanyada d’una selecció de pastissos hongaresos.

El cafè, no només és conegut pel sabor exquisit dels seus dolços sinó també per ser un dels més bonics del món. Així doncs, si aneu Budapest, entreu al cafè i descobriu vosaltres mateixos si es mereix aquest títol o no!