Inspiració per Europa

Viatja i somia: descobreix els punts de trobada del continent i explora els testimonis de la seva història amb una nova mirada.

Cafè Majestic

L’emblema de la Belle Époque.

Habladorcito via VisualHunt.com / CC BY-ND

El cafè Majestic és la icona de l’Art Nouveau a Porto. Està situat al carrer de vianants de Santa Caterina, a la zona comercial més important de la ciutat, i ell tot sol és capaç de transmetre’ns l’essència de tota la ciutat: bellesa, art i malenconia.

No podeu visitar Porto sense entrar al cafè Majestic. Passejant pel carrer de Santa Caterina us cridarà l’atenció la impressionant façana de marbre, decorada amb elements florals, dues columnes elegants i tres finestres rectangulars. A sobre hi ha una corona amb les inicials del Majestic i als seus extrems dues figures d’infants que conviden la gent a entrar. A dins, hi destaca la luxosa decoració caracteritzada per miralls, figures, marbre i fustes nobles.

Aquest ambient tan elegant contrasta amb un passat decadent, que forma part de la història més recent de l’establiment.

pedrosimoes7 via VisualHunt / CC BY

El cafè Majestic va obrir les portes el 1921 amb el nom de cafè Elite. Dissenyat per l’arquitecte João Queiroz i inspirat en els treballs del seu mestre, José Marques da Silva, era un edifici que va generar molta expectativa entre la població. Des del primer moment, el cafè va atraure l’atenció d’intel·lectuals, bohemis i gent de l’alta societat que hi anaven per prendre-hi un te o un gelat.

Trevor.Huxham via Visual Hunt / CC BY-NC-ND

Entre els clients del cafè destacava l’oficial de la marina portuguesa, navegant aeri i historiador Gago Coutinho, que sempre hi anava envoltat de dones espectaculars. En una de les seves tantes visites, Gago Coutinho va aparèixer acompanyat de l’actriu de teatre i cinema Beatriz Costa, considerada una icona de la cultura popular lusitana.

Tot i l’èxit del primer any, el nom d’Elite s’associava a la monarquia, i això era un fre per als burgesos i republicans, que en aquells moments estaven en auge. Per això, el cafè va canviar el nom per Majestic, un nom que s’adequava a l’encant del moment que es vivia amb la Belle Époque, un moment en què s’elogiava el passat europeu.

El cafè va passar d’anomenar-se Elite a dir-se Majestic per evitar l’associació del terme amb la monarquia i per connectar amb els valors de la Belle Époque.

El cafè de seguida va rebre clients molt reconeguts, com l’escriptor José Régio, el poeta Teixeira de Pascoaes i el filòsof, professor i polític Leonardo Coimbra, entre d’altres. Les visites constants dels intel·lectuals van convertir el cafè en un punt de trobada del debat polític, social i filosòfic del moment.

En un lloc ple d’art com el Majestic, els artistes portuguesos s’hi sentien com a casa. Per això, estudiants i professors de l’Escola de Belles Arts de Porto omplien les taules per asseure’s al costat d’artistes famosos, com Júlio Resende. Hi debatien sobre l’art i buscaven d’explorar noves vies artístiques per canviar el sistema establert.

JAMoutinho via Visual hunt / CC BY

Durant els anys seixanta i setanta, el cafè va ser víctima del pas del temps i de les fortes manifestacions culturals del país, fets que el van portar a experimentar una lenta i constant decadència. El 1983 el van declarar edifici d’interès públic, però això tampoc no va impedir aturar el procés.

Així doncs, el 1992 els responsables del cafè van decidir tancar-lo per restaurar-lo i recuperar-ne l’essència. Així, el 1994 va tornar a obrir lluint una imatge d’antiga glòria.

Sobre les seves taules, J. K. Rowling va escriure alguns fragments de Harry Potter

L’escriptora britànica J. K. Rowling quan vivia a Porto anava molt sovint al Majestic, i es diu que va ser entre les taules d’aquest cafè on l’autora va escriure alguns capítols del primer llibre de Harry Potter.

Quan entreu al cafè Majestic atreviu-vos a anar més enllà de la barra i el piano. Descobrireu el pati i una escala molt elegant que us guiarà cap a la terrassa, l’escenari perfecte per gaudir dels recitals de poesia, els concerts de piano i les exposicions de pintura que s’hi celebren freqüentment.

Sens dubte, l’establiment és un reflex fidel de l’estil decoratiu de la Belle Époque.

Per a més informació pots consultar la pàgina web de Cafè Majestic.