Inspiració per Europa

Viatja i somia: descobreix els punts de trobada del continent i explora els testimonis de la seva història amb una nova mirada.

Budapest

La perla del Danubi

PARLAMENT. JORGE FRANGANILLO ON VISUAL HUNT / CC BY

Amb una primera mirada ja queda clar. Budapest té dues cares: Buda a la riba dreta, elevada i altiva, i Pest, a l’esquerra, plana i manejable. No només et sorprèn l’arquitectura, amb tants estils diferents, sinó també la quantitat de llocs històrics declarats Patrimoni de la Humanitat.

Budapest és una ciutat que es pot recórrer, i s’ha de recórrer, caminant, ja que és en aquest recorregut tranquil quan apareixen les diferents cares d’una destinació carregada d’història. Un petit obstacle al qual cal fer front: l’hongarès o magiar, llengua complexa, difícil d’entendre, que fins els mateixos hongaresos diuen que ha estat creada pel diable.

Si vols anar al Mercat Central, has de buscar el senyal que indiqui Központi Vásárcsarnok, al cor de Pest. Iniciem el nostre itinerari al mercat, originari de finals del segle xix, no solament pel seu interès, sinó també per la seva ubicació, en un dels extrems de la bulliciosa Váci Utca. Pans acabats de sortir del forn, essències de fruites i verdures i crits dels compradors. «Probieren, probieren! » No deixis de donar les gràcies: «Köszönöm». A la part de dalt del mercat, hi trobaràs restaurants on menjar.

MERCAT CENTRAL. DIMITRIS GRAFFIN ON VISUAL HUNT / CC BY

Toca ara contemplar la icona més famosa: el Parlament. La seva façana monumental, d’espectacular construcció neogòtica, és la més fotografiada de la ciutat. Travessa a l’altra banda del riu, ja que és des de Buda des d’on podràs fer la millor foto d’aquest monumental edifici. Creuarem ara a l’altra banda del Danubi pel pont més antic: el de les Cadenes (Széchenyi Lánchid), que va unir Pest i Buda en una sola ciutat, fins llavors separades per les gelades de l’hivern.

BUDAPEST. PHOTO ON VISUALHUNT.
CASTELL BUDA. PHOTO ON VIAJARBUDAPEST.COM

Un cop a Buda, sortim directes cap als racons més monumentals i amb més història, el Castell de Buda o Palau Reial, on, recomanem pujar al vell funicular, Budavári Sikló, i baixar caminant. Avui dia el castell és la seu de la Galeria Nacional d’Hongria, el Museu de Història de la Ciutat i la biblioteca Széchenyi. Al seu voltant s’estén un entramat de carrerons de vianants, estrets i empedrats pels quals ve de gust perdre-s’hi un parell d’hores.

Es conserven edificis centenaris «en ruïnes», que amaguen sorprenents bars de copes.

Cansat de tant caminar? No oblidis que Budapest és una important destinació termal, amb més de cent deus d’aigües curatives. Si en tens l’ocasió, visita algun dels seus balnearis. N’hi ha que tenen diversos segles d’antiguitat. El Balneari Széchenyi n’és un dels més grans i el preferit pels turistes.

BALNEARI SZÉCHENYI. PHOTO ON VIAJARBUDAPEST.COM
SZIMPLA KERT. PHOTO ON LAOTRARUTA.NET

Els carrers de Budapest a la nit s’omplen de joves que es desplacen d’un lloc a un altre. Els llocs que cobren vida a la nit són la plaça Liszt Ferenc i el carrer Ráday. Si ets amant dels pubs i de la cervesa, no et pots perdre un recorregut d’entre els més famosos de Budapest, el dels pubs «en ruïnes». Es tracta de locals que han pres aquest nom perquè es troben en edificis mig derruïts i conquerits per la vegetació. Els espais són grans, la cervesa òptima i les nits animades per grups que toquen en viu. El més mític és sens dubte el Szimpla Kert, el primer que va obrir, el 2004: una obra d’art en si mateix.

GULASCH. WONGWT ON VISUAL HUNT / CC BY-SA

No has estat a Hongria si no has menjat gulasch.

Deixa’t seduir pels vins hongaresos. N’hi ha de blancs i secs, originaris de les vinyes als voltants del llac Balaton, o negres forts de Sopron, Eger, Villány… Perfectes per refrescar la picor de la paprika. O per acompanyar un bon plat de gulasch, una sopa de carn estofada, verdura, pebre vermell i altres espècies, el clàssic de totes les cartes. Igual que el töltött paprika, un pebrot farcit, o la paprika csirke, el tan consumit pollastre al pebre. Tot pica. Sempre. I no t’oblidis de les postres. El millor strudel de Budapest el trobaràs a Reteshaz Strudel House.

Arribats en aquest punt, només cal afegir… que vagi de gust («jó étvágyat»)! i adeu («búcsú»)!

Per a més informació podeu visitar la web de turisme de Budapest.

LES CLAUS D’AQUESTA CIUTAT:

Un llibre

Els nois del carrer Pal, obra clàssica de Ferenc Molnár, publicada en 1906. Lectura obligada per a joves de mitjana Europa. Narra la rivalitat entre Nemecsek, capdavantera d’una colla, i bandes rivals. La història discorre als carrers de Budapest i hi ha fins a un itinerari amb la ruta. Al carrer Práter hi ha fins i tot una escultura dedicada a l’obra.

Un personatge

Encara que el pianista Franz Liszt no va néixer a Budapest, la ciutat sempre li ret homenatge doncs va ser aquí on va donar alguns dels seus primers grans concerts. Fins i tot, a l’aeroport de Budapest porta el seu nom com a homenatge a un dels fills predilectes de la ciutat.

Un lloc

Si viatges a Budapest per Nadal, no et perdis l’entranyable i preciosista mercat ambulant nadalenc que s’instal·la tots els anys a la plaça Vörösmarty. Botigues d’adorns i dolços, concerts, llocs de ponx i bon ambient assegurat.

Una cançó

Hi ha una cançó tradicional del folklore hongarès titulada El vent de primavera (Tavaszi szél vizet áraszt), cal destacar que Freddie Mercury, el líder del grup Queen, la va cantar en un concert a Budapest en 1986.

Un plat

No és un plat en si mateix però és l’ingredient amb el qual s’amaneixen totes les receptes: la paprika.

Una festa

El 20 d’agost se celebra la festa de Sant Esteban, el primer rei d’Hongria. Durant els anys del domini comunista, es va mantenir la data festiva però es va utilitzar per fer un homenatge a la Constitució. Amb la canonització del rei, la celebració va tornar als seus orígens.