Inspiració per Europa

Viatja i somia: descobreix els punts de trobada del continent i explora els testimonis de la seva història amb una nova mirada.

Brno

La ciutat txeca on el temps enganya.

Photo credit: toms_travels via Visualhunt / CC BY-ND

El migdia a Brno despista als seus visitants. Cada dia, a les 11 del matí, sonen 12 campanades a la catedral gòtica de Sant Pere i Sant Pau, aleshores arriba el dubte: Quina hora és? Tots els habitants saben que quan sonen les 12, en realitat són les 11. És una vell costum que es conserva per recordar un engany històric gràcies al qual la ciutat es va salvar d’un atac.

Aquesta és la llegenda. Ocorria l’any 1654, Europa vivia immersa en la Guerra dels 30 Anys, quan l’exèrcit austríac volia conquistar Brno. Aleshores, el seu comandant va preparar un gran atac però va decidir que si a les 12 del migdia no havia aconseguit entrar a Brno, es rendiria. Els txecs quan es van assabentar dels plans de l’enemic i davant la derrota imminent de la batalla van decidir fer tocar dotze campanades a les 11 en punt. Va ser així com simulant l’arribada del desitjat migdia, els austríacs van marxar i Brno es va salvar.

El Coleccionista de Instantes via VisualHunt.com / CC BY-SA

Cada dia, a les 11 hores, sonen 12 campanades per recordar un engany històric.

Aquesta és l’anècdota més popular de Brno, la capital de Moràvia i la segona ciutat més important de la República Txeca després de Praga. També la cultura ha deixat empremta a Brno. És la ciutat natal del escriptor Milan Kundera i la ciutat on el científic Gregor Mendel va desenvolupar la seva cèlebre teoria sobre genètica.

 

Dušan Šimonovič via Visual hunt / CC BY

Per tancar la llista de nombrosos famosos associats a aquesta ciutat, un clau: Mozart. Aleshores el petit Amadeus, amb només 11 anys, era gairebé un desconegut compositor que va fer un concert magistral al teatre Reduta. Aquest teatre encara existeix, i tot i que a dia d’avui pertany al Teatre Nacional de Brno, presumeix per ser l’espai teatral més antic de l’Europa central. Una escultura del jove músic recorda aquell històric esdeveniment a la Plaça del Mercat de Col (Zelný trh), un bon lloc per endinsar-se en els colors i sabors de Moravia.

Mozart, amb només 11 anys i sent gairebé un desconegut compositor, va fer un concert magistral a l’actual Teatre Nacional de Brno.

Però si hi ha alguna cosa que ha fet que el nom de Brno soni a tot el món és per ser una de les seus del Campionat del Món de Motociclisme que es celebra cada any a l’agost.

Sergey Galyonkin via Visual Hunt / CC BY-SA

Qui segur que coneix bé els avantatges de viure a Brno són els universitaris. Dels aproximadament 400.000 habitants, almenys 100.000 són estudiants, d’aquí la fama de destí animat, cosmopolita, on els cafès estan plens de gent tot l’any. És també ciutat de tertúlies literàries i coneguda per la seva rica agenda musical. Cal destacar en aquest aspecte que Brno és seu del Festival Internacional de música Tardor de Moravia, que es celebra cada any al setembre i octubre. Una altra de les cites claus del calendari cultural txec.

Una ciutat rica en tertúlies literàries i actuacions musicals.

La ciutat també presumeix d’acollir la Villa Tugendhat, catalogada com Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Es tracta d’una casa moderna construïda el 1929 pel arquitecte alemany Ludwig Mies van der Rohe.

justraveling.com via Visualhunt / CC BY-SA
wendyfairy via Visualhunt / CC BY-SA

Però en el dia a dia, el batec de la ciutat se sent a la Plaça de la llibertat, Námesti Svobody. Plena de restaurants, com per exemple el popular Stredovekakrcma, on degustar una sopa de col, plat típic que mai falta en els àpats i sopars. Després de la sopa, carn de porc, preferiblement fumada, acompanyada de patates i banyada en salses varies. I per beure, o bé una copa de vi de Moravia del sud, o com no, una cerveza. Diuen que els txecs consumeixen fins a 160 litres per persona a l’any, o sigui gairebé mig litre de cervesa per persona al dia! No cal que els imiteu, però no deixeu de provar una Pilsner Urquell que, tot i que és de la regió veïna de Bohemia és la més venuda al país. I pels valents, un xupito de  slivovice, licor fort, que sí que és típic de Moravia.

Norio.NAKAYAMA via Visual Hunt / CC BY-SA

Això sí. No es us despisteu. Si sentiu sonar dotze campanades però la hora no coincideix amb la que marca el rellotge és normal. No és una confusió generada pels efectes de la barreja de cervesa, licor i vi. A Brno el temps està manipulat. Quedeu advertits. Per tancar, un brindis per Moravia. Na zdravi! (Salut).

Descobreix com sobreviure a Brno!

Per a més informació pots consultar la web de l’Oficina de Turisme de Brno.

LES CLAUS D’AQUESTA CIUTAT:

Un llibre

La broma de l’escriptor txec per excel·lència Milan Kundera. Amb aquesta obra, la primera novel.la de l’autor, Kundera fa una sàtira al comunisme stalinista de l’època.

Un personatge

El pare de la genètica, Gregor Mendel, va realitzar els cultius de pèsols amb els que va estudiar l’herència genètica al Monestir de Sant Tomàs de Brno, actual Museu Mendel.

Un lloc

La plaça Svobody o de la llibertat és el lloc ideal on observar un curiós rellotge gastronòmic de 2010. No es tracta d’un rellotge convencional ubicat en un edifici, sinó d’una càpsula negre al centre la plaça. Imprescindible visitar-lo a les 11h!

Una cançó

Més que una cançó, una obra. Ens quedem amb l’òpera Jenůfa del compositor Leos Janacek, estrenada el 1904 a Brno.

Un plat

La sopa de col amb cansalada o Zelňačka, és un primer plat consistent, imprescindible de la cuina txeca!

Una festa

Santa Barbara és la festa preferida dels més petits. La tradició mana i cada 4 de desembre és costum regalar dolços i joguines als infants.