Inspiració per Europa

Viatja i somia: descobreix els punts de trobada del continent i explora els testimonis de la seva història amb una nova mirada.

Bremen

Una ciutat de conte

Bremen és una ciutat de conte, i no solament pel seu nom sinó també per totes les anècdotes que s’hi amaguen. Situada al nord d’Alemanya, és la destinació protagonista de la popular història infantil dels germans Grimm Els músics de Bremen.

En record del conte, a la bonica Marktplatz, o plaça del mercat, hi ha una escultura de bronze amb els quatre protagonistes fent una torre: l’ase en ple bram a la base, el gos que borda, el gat que miola i el gall que canta. Però no és l’única escultura famosa de la plaça. Molt a prop hi trobem també Rotllà (nebot de Carlemany) de deu metres d’alt. Tot un símbol de llibertat, ja que aquesta capital sempre va tenir fama de ser una «ciutat lliure», raó per la qual els germans Grimm van situar aquí el seu relat.

Photo via VisualHunt
jrgcastro via Visual hunt / CC BY-NC-SA

Els animals simbolitzaven les quatre classes socials, i els lladres, que queden atrapats amb els seus càntics en una casa als afores de Bremen, representaven els senyors feudals. Bremen, un bisbat en aquella època, era una de les poques capitals europees on era possible imaginar-se la victòria del poble sobre el poder feudal. L’escultura de l’ase, el gos, el gat i el gall situada rere l’Ajuntament i la figura imposant del Rotllà ens recorden que Bremen va ser, és i serà una «ciutat lliure».

Sempre que Rotllà estigui dempeus, Bremen serà una ciutat lliure.

Bremen és un destinació anecdòtica. Sabies que als soterranis del renaixentista i imposant Ajuntament hi ha una rèplica de l’escultura de Rotllà? L’edifici, catalogat per molts experts com el més monumental de tot Alemanya, guarda una rèplica de l’escultura de Rotllà. I és que diu la llegenda que Bremen serà lliure sempre que Rotllà continuï dempeus. La idea és que si algun dia l’escultura original cau, hi puguin col·locar ràpidament la rèplica. Així salvaguardaran l’essència i la independència de la vella Bremen.

Els soterranis de l’Ajuntament amaguen dos tresors: una rèplica de l’escultura de Rotllà i el celler més antic d’Alemanya.

Als soterranis d’aquest mateix Ajuntament, hi trobem una altra curiositat: el celler més antic d’Alemanya. Té més de sis-cents anys d’història i és característic perquè és un laberint de túnels i passadissos on maduren els vins més vells del país. Entre els molts tresors que conté, destaca el famós vi de roses, un Rüdesheim de la collita de l’any 1653! Atesa l’edat, la seva qualitat en boca és discutible, però ningú no posa en dubte l’incalculable valor històric d’aquesta peça de museu que es conserva com un dels grans tresors del celler.

Nani Arenas
Glückstadt || Fotografie via Visualhunt / CC BY-ND

Però el millor és que el Ratskeller, a més de ser un museu del vi, també funciona com a restaurant. És un lloc ideal per imbuir-se de la gastronomia alemanya i degustar una de las receptes més típiques de la ciutat, el Seemanns Labskaus. Presumeix de ser un plat per a «homes fornits», i era amb el que els familiars rebien els mariners per celebrar el seu retorn després de mesos d’absència. Duu carn en salmorra, patates amb ou ferrat, sardines enrotllades, remolatxa i cogombrets amb vinagre.

cucina-casalinga.blogspot.com.es

Les sardines són els ingredients que defineixen millor la personalitat de Bremen, ciutat marcada per l’activitat del seu port i pels curs del riu Weser. Com a metròpoli de navegants, formava part de l’anomenada Lliga Hanseàtica, l’associació de ciutats portuàries del nord d’Alemanya. Aquesta associació va néixer al segle xv per col·laborar en el comerç marítim i protegir-se dels pirates del Bàltic i el mar del Nord. La pesca era una de les moltes activitats que es duien a terme en aquest port, on arribaven no sols les sardines esmentades i mariscs diversos, sinó també productes exòtics procedents de països llunyans que a poc a poc es van anar incorporant a la dieta local.

Si el novembre estàs a la ciutat, no et perdis la Freimarkt!

Al segle xiii van arribar molts treballadors d’arreu del món a la ciutat. Quin n’era el motiu? Tots volien treballar en la construcció de la imponent catedral gòtica de Sant Pere. La llegenda diu que haver participat en el projecte era molt positiu per tenir un bon currículum. Per això eren moltes les persones que, quan buscaven una nova feina, afirmaven que havien treballat en aquest projecte. Per comprovar si era certa la seva experiència, els professionals en recursos humans de l’època preguntaven als candidats on era la petita escultura del ratolí de Bremen. En teoria només els qui en sabien la resposta podien demostrar la seva feina en aquest temple. Avui en dia, la cerca d’aquest diminut ratolí (i de cent animalets més) és tasca obligada, i divertida, per als qui entren a la catedral.

Tupolev und seine Kamera via Visualhunt.com / CC BY

Bremen és famosa a Alemanya perquè acull una de les festes més populars del país: la Freimarkt, que se celebra a la primera quinzena de novembre i en què la gastronomia ocupa un lloc predominant. I la cultura guanya protagonisme a la Kunsthalle, o galeria d’art, de Bremen, un museu amb obres d’artistes reconeguts mundialment com Picasso, Delacroix, Beckmann, Goya, Liebermann i Dürer, que s’ha convertit en el símbol de l’elegància clàssica i del disseny modern. Els amants de l’arquitectura no us podeu perdre l’original edifici que acull l’Universum Science Center de Bremen, construït amb tones d’acer inoxidable i dissenyat per l’arquitecte Thomas R. Klumpp.

Pfifferdaj via VisualHunt.com / CC BY-NC-SA
Photo credit: Aeturnum via Visualhunt / CC BY-SA

Als alemanys els fascina reunir-se a l’entorn d’unes cerveses, menjar unes bones salsitxes amb col marró, també típiques d’aquesta urbs, Braunkohl und Pinkel, que, per l’aspecte que tenen, s’assemblen als nostres botifarrons. I, per descomptat, gaudir de la música tradicional. I així ho fan durant gairebé tres setmanes en què la ciutat es transforma completament. Però el millor és que els envelats i els carrusels es col·loquen aquí al centre, i fins i tot els músics de Bremen i el mateix Rotllà participen a la festa.

Photo credit: Allie_Caulfield via Visual hunt / CC BY

I tanquem amb una altra anècdota. Expliquen que, si agafes amb les dues mans les potes de l’ase protagonista del conte dels germans Grimm, aquest et concedirà un desig. Però, vigila! És important que ho facis amb les dues mans, perquè diuen que, si només toques l’animal amb una mà, el que es veu és un ruc saludant un altre ruc. Sentit de l’humor local!

Descobreix com sobreviure a Bremen!

Per a més informació pots consultar la web de l’Oficina de Turisme de Bremen.

LES CLAUS D’AQUESTA CIUTAT:

Un llibre

Sens dubte, el conte dels germans Grimm Els músics de Bremen és el llibre més admirat per tots els ciutadans.

Un personatge

Rotllà era un comandant històric dels francs al servei de la Marca Bretona. Era el nebot de Carlemany i va morir a la batalla de Roncesvalls a mans dels bascs el 15 d’agost de l’any 778.

Un lloc

El barri de Schnoor és el més antic i bohemi de la ciutat. Perdre’s entre el laberint de botigues, places i restaurants que hi ha és la millor manera de viure el barri i conèixer els seus comerciants i artistes.

Una cançó

Ens quedem amb la versió que va fer Hans Last, compositor nascut a Bremen, de la cançó «Happy heart» (1969), d’Andy Williams i Petula Clark.

Un plat

Braunkohl und Pinkel, salsitxes de porc amb col.

Una festa

La festa de l’esport de gel se celebra cada 6 de gener. Durant aquest dia persones reconegudes de la ciutat es disfressen de Reis Mags i van juntes al riu Weser per comprovar si el riu s’ha glaçat.