Inspiració per Europa

Viatja i somia: descobreix els punts de trobada del continent i explora els testimonis de la seva història amb una nova mirada.

Bath

La ciutat balneari més elegant d’Anglaterra

PAPAPIPER (TRAVELLING WITH MY CAMERA) ON FOTER.COM / CC BY-ND
ABBEY CHURCH YARD ON NATIONALGEOGRAPHIC

Les seves famoses aigües termals i curatives, a la vora del riu Avon, han estat un imant al llarg de la història per a monarques, polítics i personatges il·lustres. Al seu voltant s’ha creat un complex arquitectònic, cultural i lúdic de gran interès turístic. El 1987 va ser nomenada Patrimoni de la Humanitat.

Van ser els romans els qui van descobrir el poder curatiu de les deus de la zona. Un miracle, amb majúscules, enmig de les fredes i humides terres del comtat de Somerset. Va ser llavors quan es van crear els famosos complexos per als banys, encara avui en dia conservats en estat òptim.

Aproximadament 5.000 edificis de la ciutat capten l'atenció del visitant pel seu mèrit arquitectònic.

Al segle XVI la reina Isabel va decretar un fur especial, dedicat als poders curatius de les aigües. Pelegrins i malalts de tot el món van viatjar a Bath, atrets per la recomanació real, a la recerca d’una solució als seus mals. Fins i tot Shakespeare s’hi va deixar veure. Però amb ells, també van arribar males gents donant-se així una efímera època de luxúria i vici.

Va ser al segle XVIII quan la ciutat es va convertir en el que és avui i en el que li ha donat fama mundial. Una vila palatina, majestuosa, elegant, refinada. Adorada per les classes més altes i poblada d’edificis nobles, únics, exemples majestuosos de l’arquitectura neoclàssica i victoriana.

ROMAN BATHS ON FLICKR

Comencem a recórrer aquests carrers on destaquen obres mestres creades en aquells anys com la colossal Royal Crescent. Una mitja lluna de trenta edificis palatins, però alhora sobris. Tots ells amb vista al camp. Un complex que el propi compositor Franz Joseph Hayden en una visita a Bath va descriure com “la construcció més sumptuosa que mai havia contemplat”. En el número u d’aquest carrer, es conserva encara un habitatge visitable on s’exhibeix com era la vida en l’època. O el Circus, un altre recinte residencial de forma circular,
format per cases de pedra obertes per tres accessos.

ABBEY CHURCH YARD ON NATIONALGEOGRAPHIC

També els vells banys romans són una visita obligada. D’aquell tresor en queden les ruïnes i l’essència d’una època gloriosa. Aprofiteu la visita per prendre alguna cosa en el famós Pump Room, potser el restaurant més llegendari, on es pot esmorzar, dinar, sopar, prendre el te… situat davant de les termes romanes.

A la mateixa plaça, anomenada Abbey Church Yard, sempre animada i plena de gent, músics i mims, hi reina també la gran Abadia. Obra d’art del gòtic, construïda entre els anys 1499 i 1616 sobre les ruïnes d’un vell temple romà. Busca l’aixeta per on surten les famoses aigües de Bath, que també es poden beure.

THERMAEBATHSPA.CO

Després de passejar, submergiu-vos en les aigües termals del Thermae Bath Spa, que en el passat van figurar entre les favorites dels celtes i els romans.

Resulta curiós saber que de la famosa deu de Bath, emanen, cada dia, més d’un milió de litres d’aigua rica en minerals, sempre a la mateixa temperatura: 46 graus centígrads. Quantitat d’aigua més que suficient per omplir el Thermae Bath Spa. Un premiat complex wellness, modern i obert a tots els públics, també a la nit. Les vistes de la ciutat des del seu terrat són fantàstiques.

Recomanem una ruta per l’exterior de la ciutat per visitar Prior Park Landscape Garden. El seu principal interès és el pont d’estil pal·ladià que es troba en un petit llac. Aquest pont és un dels pocs ponts d’aquest estil que hi ha al món i és preciós.

PRIOR PARK LANDSCAPE GARDEN ON VISUALHUNT CC BY

De retorn a la ciutat visita el pont de Pulteney que es troba sobre el riu Avon, que banya la ciutat, un dels llocs més fotografiats de Bath, per la seva bellesa i per la caiguda en escala que té l’aigua. Aquest pont és un dels 5 ponts del món que està habitat o que, en aquest cas, té locals comercials com floristeries i cafeteries.

Per reprendre forces, passeu per Sally Lunn’s, una casa i restaurant de més de 300 anys, on podreu menjar el Sally Lunn Bun, una coca de te feta amb massa de llevat que inclou crema i ous, similar als pans dolços de França. Servit calent i en rodanxes.

DOOLALLYALLY ON FOTER.COM / CC BY-ND
SALLY LUNN'S RESTAURANT ON NATIONAL GEOGRAPHIC

Si us agraden les antiguitats, esteu de sort! I és que a Bath es concentren alguns dels antiquaris més famosos d’Anglaterra. Busqueu per les botigues dels carrers Bartlett, Broad, Walcot i Manvers. Per a les compres més tradicionals, no ho dubteu, aneu-vos-en directes a Milsom Street, el carrer comercial de Bath per excel·lència. Compteu que és molt llarg i continua per Union Passage i Stall Street.

També al centre de Bath se situa una de les millors llibreries del país. George Bayntun Bookshop, famosa no només pels seus gairebé dos segles d’edat i per les joies que acull, sinó també per les seves valuoses enquadernacions artesanals, algunes d’exemplars datats en els anys de Shakespeare.

George Bayntum Bookshop by Charles Stilton on FLICKR

Sense dubte, Bath és una d’aquestes ciutats nascudes per sorprendre.

Per a més informació podeu visitar la web de turisme de Bath.

LES CLAUS D’AQUESTA CIUTAT:

Un llibre

Millor dit, dos llibres de Jane Austen, tot i que l’escriptora només hi va viure cinc anys (entre 1801 i 1804), va ambientar aquí dues de les seves novel·les: Persuasió i L’Abadia de Northanger.

Un personatge

El príncep britànic Bladud (s.IX), afectat per la lepra, va ser repudiat dels salons de Londres. Mentre vagabundejava per la zona rural britànica va trobar una deu, les aigües de la qual, fangoses i fumejants, calmaven els seus dolors, fins al punt que van acabar curant la seva malaltia. Va ser l’origen de la fama de les aigües termals de Bath ja en l’època moderna.

Un lloc

El Royal Victoria Park, un hort per on passejar especialment a la tardor, quan es vesteix amb els seus millors colors. Està just davant del Royal Crescent.

Una cançó

Qualsevol del duo britànic Tears for Fears. Representants del corrent pop i new age, originaris de Bath, localitat d’on eren els components i on Curt Smith i Roland Orzabal van donar els seus primers concerts.

Un plat

Imprescindible a Bath prendre el famós te de les 17 hores amb uns Bath Buns amb maduixa i nata. O amb uns pastissos o brioix de Sally Lunn, creats l’any 1680 per la dona que els dóna nom.

Una festa

Al mes de setembre se celebra el festival Jane Austen. Durant l’esdeveniment hi ha exposicions, conferències i espectacles en homenatge a l’escriptora. El 2014 la ciutat de Bath va batre el rècord mundial en congregar el major nombre de gent disfressada amb vestits de l’època de la Regència francesa.