Mercat gastronòmic

Descobreix el sabor d’Europa viatjant a través de les seves receptes.

Fondue

Formatge fos per sucar amb trossets de pa: la recepta estrella de Suïssa.

Un origen

La fondue va néixer entre els massissos muntanyosos de Jura i el nord dels Alps, a prop de la frontera franco-suïssa. Es tractava d’un aliment de la classe més baixa: quan les restes de pa es quedaven dures, les banyaven en formatge calent per tal d’estovar-les i obtenir sabor.

Una especialitat

S’elabora fonent una barreja de diferents formatges que varia en cada regió. La més comú és la que barreja de gruyere, comtè, emmental, tomme de Savoie, vi blanc aromatitzat i Kirsch (aiguardent de cervesa).

Una tradició

Per tal que el formatge es matingui fos i l’oli es conservi en la seva temperatura s’ha de col·locar el caquelon que és una olla de ferro, fang cuit o porcellana sobre un petit foc de taula.

Un acompanyament

El pa és l’acompanyament més habitual per a la fondue de formatge. No obstant això, també es pot acompanyar amb patates bullides, salsitxes o verdures, entre altres ingredients.

Una curiositat

La paraula fondue prové de la llengua francesa: és el participi passiu de passat, gènere femení (fosa) del verb fondre que en català significa fondre. Aquesta paraula ja surt publicada en l’obra francesa Le cuisinier moderne que va escriure Vincent la Chapelle el 1735.

Una època de l’any

És una recepta calenta i contundent, ideal per combatre el fred de l’hivern i per fer entrar el nostre cos en calor.