Explora la carta

Som artesans moderns apassionats del nostre ofici. Preservem receptes i vetllem pel producte amb honestedat i transparència.

La tartufata

Il diamante della cucina italiana.


ELS INGREDIENTS

  • Pa rodó d’elaboració pròpia
  • Hamburguesa 100 % de vedella d’elaboració pròpia
  • Crema de tòfona
  • Formatge brie
  • Ceba cuita
  • Xampinyons

L’origen i la història de la recepta

Ens inspirem en la gastronomia italiana per presentar-vos la Tartufata, una hamburguesa d’elaboració pròpia amb ingredients selectes.

Per elaborar la Tartufata ens hem inspirat en la gastronomia italiana i la seva predilecció per la tòfona, un ingredient molt abundant en la cuina d’aquest país, que utilitzen com a acompanyant dels plats més exquisits. Provar-la és viatjar a Itàlia, el país de la tòfona per excel·lència i és que aquest ingredient és conegut arreu per ser el “diamant de la cuina italiana”.

Fiore S.Barbato via visualhunt / CC BY

La reinterpretació del Viena

Aquesta temporada torna la Tartufata, una hamburguesa de vedella acompanyada d’un pa d’elaboració pròpia, crema de tòfona, formatge brie, xampinyons i ceba cuita.

Una recepta completa i contundent i alhora molt saborosa i aromàtica, gràcies a l’ingredient estrella del plat: la tòfona negra. La tòfona combina a la perfecció amb el formatge brie, i junts aporten el toc distintiu a l’hamburguesa. A aquests ingredients, s’hi sumen els xampinyons i la ceba cuita que, tot i passar més desapercebuts, ofereixen la textura ideal per al plat.

L’hamburguesa és una recepta completa i contundent, ideal per assaborir com a plat principal. Recomanem acompanyar-la amb un dels nostres plats més lleugers, com per exemple, una amanida o una crema de carbassó; o bé, assaborir-la conjuntament amb unes patates fregides, ja siguin les clàssiques o les de temporada, les Uppsala.

La tòfona

Un fong que neix i viu sota terra

La tòfona, tan preuada avui en dia, és un fong del gènere Tuber que neix sota terra. Té una forma irregular més o menys arrodonida, semblant a una patata, de superfície rugosa i color fosc. De mida petita, normalment fa entre 3 i 6 cm i acostuma a pesar entre 20 i 200 g.

Hi ha diversos tipus de tòfones, però les més conegudes són sobretot dues: la tòfona negra i la tòfona blanca. La diferència principal és que la blanca presenta un gust més intens, ideal per assaborir en cru. A més, la blanca només es troba a Itàlia i, en concret, a la regió del Piemont. Per això, les tòfones italianes són reconegudes arreu d’Europa i el món, i són conegudes com una delícia per als paladars més selectes.

Una hamburguesa amb l’aroma i gust de l’autèntica tòfona italiana.

La recollida de la tòfona, un procés artesanal

El procés per obtenir tòfones és del tot tradicional. Maduren entre el final de novembre i mitjan mes de març. Els recol·lectors utilitzen gossos entrenats per trobar-les. És un procediment modest que comença quan els gossos oloren el terra. Una vegada han trobat la tòfona, que se situa entre 30 i 40 cm sota terra, cal agafar una eina molt estreta per poder-la extreure i tornar a tapar la zona amb la mateixa terra. D’aquesta manera, les espores es mantenen allà i s’assegura que hi puguin tornar a néixer noves tòfones.

Per això, no ens ha d’estranyar que la tòfona sigui un dels ingredients més preuats de la cuina. I és que no solament es tracta d’un procés de recol·lecció laboriós, sinó que, a més, no es coneix cap fórmula exacta que permeti de cultivar-la. Això es deu al fet que la tòfona viu associada a les arrels d’arbres com els roures, els avets i les alzines, i que el seu creixement depèn principalment de les condicions de cada subsòl.

Moedermens via visualhunt / CC BY
Luca 4891 via visualhunt / CC BY

La tòfona, el diamant de la cuina

Se sap que a l’antiguitat els romans, grecs i egipcis ja utilitzaven la tòfona per cuinar i, de fet, s’hi referien com un ingredient d’alt valor gastronòmic. Ara bé, la història de la tòfona no sempre va estar immersa en l’èxit. Ja durant l’edat mitjana aquest ingredient es va passar a considerar «endimoniat», a causa de l’olor que fa de sofre, i per això la van deixar d’utilitzar.

Amb l’arribada del Renaixement, la cultura de la tòfona va tornar a ressorgir, i a poc a poc va anar adquirint el lloc que es mereixia. Ja al segle xviii el francès Brillat-Savarin, considerat el fundador de la gastronomia moderna, la va arribar a batejar com el «diamant de la cuina».

Formatge brie

El brie és un formatge suau de llet de vaca, amb textura cremosa, sabors làctics, afruitats i amb tocs de nous i herbes, i amb aroma de llet fresca. El seu nom prové de la regió francesa on es va crear, Brie, situada a l’est de París i amb denominació d’origen pròpia.

És conegut com «el rei dels formatges». En el Congrés de Viena del 1814, el sacerdot Talleyrand va proposar d’escollir el millor formatge d’entre tots els països participants, i va ser aleshores quan una trentena d’ambaixadors van coincidir a designar el brie com a guanyador.

Cmmooney via visualhunt / CC BY

La Tartufata: la manera més exquisida i singular de celebrar les festes.

Elaboració pròpia del pa

Una de les nostres tradicions més arrelades és el procés de producció i fermentació del pa. La farina, que prové d’antics molins amb més de tres generacions d’experiència, la combinem per aconseguir una barreja feta, com a mínim, de cinc varietats de blat. Les catorze tones de farina que utilitzem cada setmana prenen forma en una àmplia varietat de tipus de pa: flautes, flautins, coques, barretes i rodons.

Els nostres pans rodons són el millor aliat de les nostres hamburgueses, també d’elaboració pròpia.

Elaboració pròpia de l’hamburguesa

Sempre hem estat fidels a la nostra manera d’entendre la cuina i al compromís per la feina ben feta. Per això apostem per l’elaboració pròpia dels productes carnis, que treballem directament des de la nostra fàbrica.

Elaborem les nostres pròpies hamburgueses amb carn 100 % bovina de mascles d’entre 12 i 24 mesos. És una carn saborosa, tendra i que té poc greix. El procés d’elaboració tradicional, la composició natural i el gramatge de 130 g fan que la nostra hamburguesa sigui una recepta selecta, amb un gran sabor i molta contundència.