Explora la carta

Som artesans moderns apassionats del nostre ofici. Preservem receptes i vetllem pel producte amb honestedat i transparència.

Coca Sofia

L'Europa més oriental.


ELS INGREDIENTS

  • Rostit de porc d’elaboració pròpia
  • Salsa de iogurt i comí
  • Carbassó
  • Formatge Emmental
  • Ceba cuita
  • Pa de coca d’elaboració pròpia

L’origen del plat

Aquesta primavera recuperem la Coca Sofia, inspirada en la gastronomia d’Istanbul, que combina rostit de porc d’elaboració pròpia amb vegetals. Una recepta ideal per fugir dels àpats copiosos i pesants.

La Coca Sofia, la nostra recepta d’origen més oriental, la preparem amb rostit de porc d’elaboració pròpia, salsa de iogurt amb comí, pa de coca d’elaboració pròpia, carbassó, formatge emmental i ceba cuita.

S’inspira en la cruïlla de camins entre Europa i Àsia.

Aquesta recepta combina alguns dels ingredients més populars de la gastronomia turca, caracteritzada principalment per l’ús d’espècies, ingredients vegetals, rostits de carn i salsa de iogurt. És una cuina molt rica i coneguda arreu gràcies a la unió dels atributs de la tradició gastronòmica de la península Balcànica i de l’Orient Mitjà.

y'amal on VisualHunt.com / CC BYC

La reinterpretació del Viena

El rostit de porc és d’elaboració pròpia i aporta cos i textura a la recepta. Els altres ingredients que l’acompanyen són: el carbassó cuit, que ofereix un lleuger sabor dolç amb un toc amargant; el formatge Emmental, que ofereix tendresa; i la ceba cuita, que hi aporta un toc melós. Tots aquests ingredients es combinen amb la salsa de iogurt i comí que ofereix el tret distintiu de la recepta: el sabor de les espècies.

La combinació del rostit de porc amb els vegetals converteix la coca en una recepta ideal per assaborir com a plat principal i fugir dels àpats més contundents.

La salsa de iogurt i comí aporta un toc especiat.

La combinació del rostit de porc amb els vegetals converteix la coca en una recepta ideal per assaborir com a plat principal i fugir dels àpats més contundents.

Istanbul i la seva gastronomia

Istanbul, coneguda històricament com a Constantinoble, és una ciutat transcontinental situada entre Europa i Àsia. Per això la seva gastronomia és molt rica i variada, perquè combina elements de les dues cuines: la mediterrània i la de l’Orient Mitjà.

Degut a la seva ubicació estratègica, sempre ha estat una ciutat molt disputada que ha acabat sent capital de diversos imperis: del romà, bizantí, llatí i otomà.

La seva cuina representa la cruïlla de camins que conflueixen en la ciutat.

szeke on visualhunt / CC BY-ND

La seva cuina representa la cruïlla de camins que conflueixen en la ciutat i en concret, en l’estret de Bòsfor que uneix el mar de Màrmara amb el mar Negre i separa físicament Àsia d’Europa. Istanbul és un punt de trobada de diverses cultures que han repercutit en la gastronomia de la zona. Ara bé, la cuina turca no només ha rebut influències, sinó que ella mateixa també ha servit d’inspiració i ha deixat empremta en altres gastronomies, com per exemple, la búlgara i la grega on podem trobar ingredients que comparteixen com el iogurt, el formatge fresc i l’ús d’espècies, entre altres.

Carbassó

El carbassó és una de les hortalisses més populars de la cuina mediterrània. S’acostuma a servir tant cru com cuit, normalment el trobem a la graella, fresc en amanides, com a ingredient principal en cremes, truites o simplement, com a acompanyament de carns o peixos. Per elaborar la Coca Sofia apostem pel carbassó cuit.

Aquesta hortalissa prové de la família de les cucurbitàcies, la mateixa que la síndria, el meló o la carbassa. Totes elles són plantes amb flors, fruits d’una mida considerable i una pell sòlida que presenten un sabor intens. Va arribar a les regions més occidentals del Mar Mediterrani gràcies als àrabs que van ser pioners en cultivar i produir el carbassó en aquestes zones. Durant l’Edat Mitjana, aquesta hortalissa es va convertir en un aliment molt utilitzat per les classes baixes i mitjanes i a dia d’avui, és un dels vegetals més populars de la cuina mediterrània.

Rostit de porc d’elaboració pròpia

Al Viena, elaborem el rostit de porc de la recepta amb cura i dedicació. Iniciem el procés obrint la panxeta de porc, tot seguit, la farcim amb retall de magre i cap de llom i la condimentem amb espècies. Finalment, la lliguem i introduïm al forn.

pedro Angelini on Visualhunt.com / CC BY
stijn on Visualhunt.com / CC BY-NC-ND

Es tracta d’un procediment que realitzem seguint tècniques tradicionals a través de les quals rostim la carn lentament durant quatre hores i la banyem amb rom. Aquest ingredient es va absorbint poc a poc fins a crear una capa exterior caramel·litzada i cruixent que contrasta amb la part interior del tall, més sucosa i esponjosa.

Comí

La salsa de la Coca Sofia s’elabora amb iogurt i comí. Una salsa fresca, aromàtica i ideal com a acompanyament per a carns.

El comí és l’ingredient estrella de la salsa. És una planta típica del mediterrani que pertany a la família apiàcia, fa entre 20 i 30 cm d’alt i té una tija prima. Únicament viu en climes molt càlids, presenta unes flors molt petites, tot i que el que utilitzem com a espècia són les seves llavors. El sabor que aporta és càlid, molt aromàtic, una mica amarg i picant, mentre que la seva olor és penetrant i lleugerament dolça.

El comí és l'ingredient estrella de la salsa: aporta un sabor càlid, molt aromàtic i una olor penetrant.

S’acostuma a utilitzar en la gastronomia de centre-Europa per enriquir plats de carn, com mandonguilles i salsitxes, com a complement del curry i també per aromatitzar licors, púdings i pastissos. A més, és molt comú trobar infusions amb aquesta espècia.