Explora la carta

Som artesans moderns apassionats del nostre ofici. Preservem receptes i vetllem pel producte amb honestedat i transparència.

Caneló de Nadal

Una recepta que fa festa


ELS INGREDIENTS

  • Caneló farcit de carn de rostit
  • Beixamel d’elaboració pròpia
  • Formatge gratinat

Els canelons són un plat que fan festa. Falten a poques taules el dia de Sant Esteve. I al Viena volem que sigui el plat estrella de les nostres festes.

Qui pot dir que no al nostre Caneló de Nadal? De pasta feta amb ous, farcit de porc, vedella i gallina, cobert amb formatge ratllat i gratinat al forn, sobre un frondós llit de salsa beixamel d’elaboració pròpia.

El veritable èxit d'aquest plat es troba en la beixamel d'elaboració pròpia.

La recepta està protagonitzada per un rostit únic elaborat a base de porc, vedella i gallina, que li atorga un sabor potent i diferenciat, banyat en una barqueta de beixamel elaborada als nostres obradors. Una salsa cremosa i contundent que dona consistència a cada mossegada i que combina a la perfecció amb el nostre farcit.

Beixamel d’elaboració pròpia

L’elaboració de la nostra beixamel és a base de farina cuinada i diluïda en mantega fosa. El nostre secret consisteix a guarnir aquesta recepta clàssica amb ceba i cuinar-ho tot lentament fins a crear un roux, al qual s’afegeix llet sencera tot remenant sense parar per tal que no es formin grumolls. Finalment, l’enriquim amb sal i nou moscada, que li atorgarà la seva aroma especiada tan essencial. El resultat és un caneló saborós, de textura melosa i d’atractiva aroma.

L’origen del caneló

Durant la segona meitat del segle xviii, coincidint amb el gran augment demogràfic del nostre país, la restauració estava dominada per cuiners d’origen italià, suís i francès —bàsicament a Barcelona—, els quals van introduir plats forans, fet que es va consolidar al llarg del segle xix. Un dels cuiners més important d’aquesta època, Giovanni Antonio Ardizzi, va obrir la seva fonda el 1815, on servia canelons. Ràpidament la burgesia barcelonina es va sentir atreta per aquest plat i el va adoptar a la seva cuina.

Un plat tradicional català que es gaudeix en família des de 1815.

Més endavant, el 1903 el xef Blancher del restaurant La Maison Dorée, va popularitzar aquest plat entre totes les classes socials, i va aconseguir difondre’l per tot el país amb gran vitalitat. Però la popularització dels canelons va esclatar sobretot a partir de l’any 1911, quan va sorgir la indústria del caneló per mitjà de Ramon Flo, empresari català que fundà El Pavo, marca especialitzada en la fabricació de pastes fins avui dia.

RESTAURANT MAISON DORÉE BARCELONA. WIKIMEDIA COMMONS

L’origen de la beixamel

Els orígens de la salsa beixamel no són gens clars i, molts volen atribuir-se’n el mèrit. La primera vegada que apareix descrita és en el llibre de cuina del cuiner de Lluís xiv, el 1651, encara que es considera que procedeix d’una recepta més antiga, que va arribar a França gràcies als cuiners italians que acompanyaven Caterina de Mèdici. Una altra versió atribueix la invenció d’aquesta salsa al cuiner del duc Louis de Béchameil.