Explora la carta

Som artesans moderns apassionats del nostre ofici. Preservem receptes i vetllem pel producte amb honestedat i transparència.

Amanida Xató

Els clàssics mai moren


ELS INGREDIENTS

  • Bacallà
  • Tonyina
  • Daus de tomàquet
  • Olives negres
  • Barreja d’enciams

L’0rigen del plat

Inspirats en la recuperació de receptes, us proposem una recepta tradicional de la cuina catalana. Qui diu que les coses de sempre no poden ser noves?

Una de les coses que ha fet la cuina de carrer, els fogons més informals, ha sigut recuperar receptes de tota la vida i portar-les en un entorn totalment diferent al seu origen. Alhora, ha reconvertit clàssics popularitzant-los entre les noves generacions. És amb aquest esperit que aquest hivern us proposem una nova i alhora clàssica recepta: l’Amanida Xató.

La reinterpretació del Viena

Ideal acompanyant un plat principal, la nova amanida compta amb bacallà, tonyina, tomàquet, olives negres i una barreja d’enciams. El toc final el dóna la nova vinagreta Romesco; una vinagreta d’elaboració pròpia que preparem amb ametlla i avellana torrades, tomàquets i d’altres ingredients. Una vinagreta que lliga a la perfecció amb els ingredients de l’amanida. Tot i així, també podeu maridar l’amanida amb les altres vinagretes que també elaborem: mel i mostassa, olivada i mòdena. Us ho deixem al vostre gust.

El bacallà i la vinagreta Romesco d’elaboració pròpia marquen el sabor d’aquesta nova amanida.

El bacallà

El bacallà és un peix molt conegut al receptari català: esqueixada, bacallà a la llauna, canelons de bacallà, bacallà amb panses i espinacs, bunyols de bacallà, entre molt altres. De fet, en mengem des del segle XVI: la conversació en sal permetia transportar-lo en bones condicions arreu del territori i als monestirs; era de les poques espècies marines que arribaven tan lluny.

Tot i això, el bacallà mai s’ha pescat a la Mediterrània sinó a l’Atlàntic Nord. Al voltant dels segles X i XI, els bascos sortien a caçar balenes a aigües més fredes i va ser a Terranova on van descobrir el bacallà. El van portar a la península en secret i en bon estat ja que sabien com conservar el peix en sal. Poc a poc es va estenent el seu ús al territori, sobre tot quan l’església catòlica el va popularitzar per la Quaresma.

Vinagreta Romesco d’elaboració pròpia

Al Viena portem anys elaborant les nostres pròpies vinagretes. Aquesta temporada introduïm una nova recepta: la vinagreta Romesco; que combina perfectament amb l’Amanida Xató. Es tracta d’una vinagreta que elaborem principalment amb ametlla i avellana torrades, tomàquets, alls, pebre vermell dolç, oli d’oliva i vinagre.

Però si no sou de Romesco… podeu escollir altres vinagretes igual de bones i elaborades per nosaltres: mel i mostassa, olivada i mòdena.