Explora la carta

Som artesans moderns apassionats del nostre ofici. Preservem receptes i vetllem pel producte amb honestedat i transparència.

Formatges artesans escollits amb cura

L'emmental, el brie, el rocafort i el feta

L’elecció de formatges artesans d’alta qualitat juga un paper fonamental en el sabor de les nostres receptes. Existeix una àmplia varietat de formatges, però seleccionem amb molta cura els més adequats tenint en compte les característiques organolèptiques de cadascun d’ells.

Els escollits són l’emmental, el brie, el rocafort i el feta, que seleccionem en funció de la seva textura, aroma i sabor.

Emmental, el formatge francès amb influència Suïssa

L’emmental és un formatge de llet de vaca crua amb sabor suau, afruitat i dolç que recorda a fruits secs. Hi ha qui diu que només en fer-ne un tall es percep com s’allibera el perfum de flors dels camps i en escalfar-lo es poden degustar els tons apagats dels camps alpins.

Creat al segle XIX a la Vall d’Emme, territori fronterer amb Suïssa pel nord i Itàlia per l’est, en plena serralada dels Alps, i amb indicació geogràfica protegida, es deixa madurar durant un període mínim de 12 setmanes formant una pasta ferma i de color marfil pàl·lid amb els seus característics forats.

Brie, el rei dels formatges

El brie és un formatge suau de llet de vaca, amb textura cremosa, sabors làctics, afruitats i amb tocs de nous, herbes i amb aroma a llet fresca. El seu nom deriva de la regió francesa on es va crear, Brie, ubicada a l’est de París i amb denominació d’origen pròpia.

És conegut com “el rei dels formatges”. En el Congrés de Viena de 1814, el sacerdot Talleyrand va proposar escollir la figura del millor formatge i va ser aleshores quan una trentena d’ambaixadors van coincidir en designar el brie com a guanyador.

Rocafort, el formatge de reis i bisbes

El rocafort és un formatge blau de llet d’ovella coagulada de sabor fort, de gust salat i un regust àcid que té aroma a llet, nous i panses. Elaborat als voltants de la localitat de Roquefort-sur-Soulzon, a la regió d’Aveyron, compta amb denominació d’origen protegida des de 1925 i a França es coneix com el “formatge dels reis i bisbes perquè era el preferit de l’emperador Carlemany.

La seva història va començar el dia que l’emperador va anar a la casa d’un bisbe per demanar que li servís formatge. A l’observar que la crosta tenia mal aspecte, va apartar aquesta part però el bisbe, sorprès per l’actuació del rei, va recomanar-li que la degustés ja que precisament era la millor part. Va ser així com l’emperador va tastar el formatge i es va enamorar del seu sabor.

Feta, el formatge grec per excel·lència

El feta és un formatge tradicional que prové de Grècia. S’elabora a base de llet d’ovella, tot i que a vegades es barreja amb llet de cabra (mai més d’un 30% de la mescla). És una pasta tova, crua i madurada en salmorra durant com a mínim tres mesos que presenta una textura lleugerament granulada amb un sabor salat i una mica agre.

Els seus orígens es remunten a la Grècia Clàssica quan el poeta grec Homer, a la memorable Odissea, ja feia al·lusió al procés d’elaboració d’un formatge blanc molt semblant al feta. Tot i així, no va ser fins el segle XVII quan va aparèixer tal i com el coneixem avui en dia i se li va assignar el nom “feta” que fa referència a la manera de tallar el formatge: en forma de tubs per conservar-lo en barrils. El 2002 la Unió Europea li va atorgar la Denominació d’Origen Protegida.