Inspiració per Europa

Viatja i somia: descobreix els punts de trobada del continent i explora els testimonis de la seva història amb una nova mirada.

Anvers

El diamant de Flandes

Mengwong via Visualhunt / CC BY

L’escriptor i viatger Florentino Ludovico la va descriure com la “ciutat més bonica del món”. Es referia a Anvers, situada a la província de Flandes, a Bèlgica. Amb raó. En aquells anys, aquesta ciutat flamenca era una urbs rica, seu de la primera borsa europea i centre internacional de la tapisseria, negoci pròsper des del segle XIII. També era el centre neuràlgic del comerç de diamants, indústria que es va desenvolupar gràcies a la importància del port, on arribaven aquestes pedres precioses procedents de Sud-àfrica, Namíbia, l’Índia…

«La ciutat més bonica del món», segons l’escriptor i viatger Ludovico

Tota aquesta riquesa ben aviat es va veure reflectida a la ciutat. D’aquells temps tan pròspers daten els edificis senyorials, les boniques mansions, i els emblemàtics edificis de les llotges gremials del segle XVI, els quals es conserven impecables i són fàcils de reconèixer per les seves teulades esglaonades. Es concentren sobretot a la Grote Markt (plaça Major), on també regna el renaixentista Stadhuis (Ajuntament), originari de mitjan segle XVI, un altre vestigi dels anys daurats de la ciutat.

Glyn Lowe Photoworks. via VisualHunt.com / CC BY
Nani Arenas

Anvers també va ser una ciutat de grans esglésies, i per això té el sobrenom de “ciutat de les cinc catedrals”. La que mana és la catedral de Nostra Senyora, obra mestra del gòtic i el temple més gran de Flandes. Però encara és més: a la llista, s’hi han de sumar l’església de Sant Andreu, la de Sant Pau, la de Sant Jaume i la de Sant Carles Borromeu, l’església de Rubens (1577-1640) per excel·lència.

Han passat els anys i Anvers conserva la fama de ciutat pròspera, moderna i cosmopolita. Encara brilla com una potència econòmica gràcies a la frenètica activitat del seu port, considerat el segon més important d’Europa. Es manté encara com a capital del diamant, indústria ara milionària que gira a l’entorn de dos carrers, Schupstraat i Hoveniersstraat, on es concentra el 70 % del negoci mundial de la compravenda d’aquestes pedres precioses.

Stijn Hosdez via Visualhunt.com / CC BY-NC-ND

Anvers és una ciutat de tradició tèxtil des del segle XIV, i a finals del segle XX es va saber reinventar per convertir-se en referent mundial de la moda. En va ser un dels impulsors El ModeNatie, centre que acull el Flanders Fashion Institute, creat el 1964 per ajudar i promoure la moda belga. Aquesta institució, on s’han format els modistes més importants del món, és considerada el bressol d’un moviment avantguardista constituït pels anomenats «Sis d’Anvers», grup de dissenyadors nascut als anys noranta que va rescatar la seva tradició tèxtil per posar-la al servei de l’actualitat. Aquest moviment va coincidir amb el naixement d’una escola de moda a la Reial Acadèmia de Belles Arts, i amb l’auge de moltes més escoles que avui en dia encara impregnen de disseny els carrers d’Anvers.

VISITFLANDERS via Visualhunt.com / CC BY-NC-SA

A més dels diamants i de la moda, Rubens és un altre dels tresors més preuats de la ciutat. Malgrat que no va néixer a Anvers, el pintor hi va viure durant més de vint-i-cinc anys, en una casa taller reconvertida ara en museu. Avui, la ciutat encara conserva més de mig centenar de pintures seves repartides entre cases, museus i esglésies.

També és històrica la tradició cervesera de Flandes, i Anvers no és una excepció. Cada ciutat flamenca té la seva pròpia cervesa, i aquí toca demanar una ampolla De Koninck, la marca local, acompanyada, si és possible, d’uns musclos (moule) amb patates fregides. Delícies senzilles, però que no falten a la dieta de tot flamenc com cal i que es venen a les paradetes del carrer repartides per tota la ciutat.

Ithinkaboutbeer.com

Els llaminers també tenen a Anvers el seu paradís. Voleu prendre una gofra, una waffle en flamenc? Sí, aquest és l’idioma oficial de la ciutat i el que se sent per tot arreu. I per acabar, una obvietat: no es pot parlar d’Anvers sense dedicar una paràgraf a la xocolata, una menja belga per excel·lència. La seva bona fama també és internacional gràcies a l’afany per innovar, destacar i vendre que caracteritza els flamencs. Diuen que ser xocolater a Flandes és un art, i és cert.

Soloakewlstick via VisualHunt.com / CC BY-NC

Coneix com sobreviure a Anvers!

Per a més informació pots consultar la web de l’Oficina de Turisme d’Anvers.

LES CLAUS D’AQUESTA CIUTAT:

Un llibre

Amberes 1944. La campaña del estuario del Escalda, de Pablo Cuevas, és un llibre que ens parla de la Segona Guerra Mundial i de l’objectiu dels alemanys de capturar el port d’Anvers.

Un personatge

Per tota la ciutat es pot respirar l’art del pintor barroc Peter Paul Rubens (1577-1640). La casa on va viure durant vint-i-cinc anys continua sent un dels llocs més visitats de la ciutat.

Un lloc

El local de fregits Fritkot Max és el millor lloc per provar les patates fregides més populars de la ciutat. Assaboreix unes patates cruixents i daurades que tenen més de 170 anys d’història!

Una cançó

Antwerpen, del grup britànic Enter Shikari, fa referència a la llegenda que explica l’origen del nom de la ciutat. Sabíeu que antwerpen significa ‘la mà que llança’?

Un plat

Les peculiars croquetes de gambetes es caracteritzen perquè tenen un gust molt intens de marisc i perquè són tan cremoses com les d’aquí. Però no et confonguis: allà les croquetes són el primer plat!

Una festa

El Festival de Jazz de Middelheim, que se celebra bianualment a l’agost, és una bona oportunitat per gaudir de música en directe a l’aire lliure, al Park Den Brandt, que amaga llocs encisadors amb curiosos animals.