Tast de cultura

Aprèn i gaudeix: l’art, la música i les paraules ens permeten descobrir d’on venim per poder decidir cap on anem.

Aliments amb nom propi

Sovint, més que aliments, ens cruspim o tastem personatges històrics. Coneixeu-los!

BEIXAMEL

La salsa agafa el nom de Louis de Béchameil, un financer francès que va viure al segle XVII i fou gestor reial a la cort de Lluís XIVl. Era un amant de la gastronomia. Tot i que se li atribueix l’autoria de la salsa que porta el seu nom, el més probable és que perfeccionés una recepta d’un coetani seu, François Pierre de la Varenne. Tot i això, es diu que l’esmentat cuiner podria haver dedicat la salsa a Béchameil.


CARPACCIO

La seva història arranca el 1950. Giuseppe Cipriani era un cuiner de Venècia que un dia va rebre la visita d’una comtessa italiana, que li va demanar si tenia algun plat de carn crua. Cipriani en va preparar un a corre-cuita. La comtessa li va preguntar com es deia i ell pensà una exposició del pintor renaixentista Vittore Carpaccio. Com que era un pintor amant dels colors vermell i groc, decidí batejar-lo amb el seu nom.


CEREALS

La planta ret culte a Ceres, la deessa romana de l’agricultura i de la fertilitat de la terra. El seu nom provindria del verb llatí crescere (“créixer”). Alguns relacionen la cervesa amb aquesta deessa. D’altres, en canvi, li han assignat un origen gaèlic, concretament a partir del mot coirm, que era un licor de malta. En anglès el nom de beer podria provenir del llatí biber (“beguda”), o bé d’una antiga paraula germànica, beuwo, que significava ordi.


SANDVITX

Pren el nom del britànic John Montagu, quart comte de Sandwich al segle XVIII. Era un amant dels jocs de cartes. Hi estava tan enganxat que va demanar al seu cuiner que li ideés un àpat que li permetés no deixar la partida. El resultat fou dues llesques de pa amb un tros de carn a dins. Anys després, en honor a aquell comte, el Capità Cook, el famós explorador, donà el nom d’Illes Sandwitch a les que actualment es diuen Hawaii.