Inspiració per Europa

Viatja i somia: descobreix els punts de trobada del continent i explora els testimonis de la seva història amb una nova mirada.

Savonlinna

La regió dels mil llacs.

Amagada entre mil llacs i amb dos colors com a protagonistes: el blanc de la neu a l’hivern i el verd dels seus boscos a l’estiu.

Savonlinna és una petita localitat finlandesa de no més de 30.000 habitants, formada per una sèrie d’illes amagades al sud de la regió del Saimaa, on s’amaga el llac més gran de Finlàndia i un dels llocs més grans d’Europa. Però el Saimaa només és un dels més de 200.000 llacs d’aquest laberíntic racó ple d’illes, estanys, rius, canals,  turons i boscos connectats entre sí, propers a la frontera de Rússia. D’aquí el nom amb el que es coneix a la zona: la Regió dels Mil Llacs, un paratge idíl·lic que a l’hivern es tenyeix de blanc i a l’estiu brilla amb mil tons verds. Dos estacions antagòniques que marquen la vida, la gastronomia, l’oci i l’estat d’ànim dels habitants del voltant.

Però el que més crida l’atenció de Savonlinna i els seus voltants són els mars de gel que es formen amb la congelació d’aigua dels llacs. Aquests es converteixen en deserts blancs que els finlandesos utilitzen per desplaçar-se i gaudir d’activitats d’hivern com l’esquí, el patinatge, les caminades sobre raquetes de neu o els viatges en moto de neu o trineu. O per entrar en calor després de les activitats a l’aire lliure: què tal un xupito de koskenkorva? És el vodka local dels finlandesos i… els encanta!

Ara bé, si viatgeu a partir d’abril a la ciutat: tot canvia. Les temperatures comencen a pujar des dels zero graus, el sol es deixa veure i les hores de llum augmenten (gairebé quinze minuts diaris). És l’inici de la primavera, estació que culmina amb el desgel absolut, amb una explosió de color i amb les famoses nits blanques i l’aparició del sol de mitjanit, que substitueixen les llargues hores de foscor hivernal.

És en aquestes dates quan més es nota que els finlandesos conceben la naturalesa com el seu tresor més apreciat. La respecten per damunt de tot. Per això allà mai hi ha incendis, ni amb les altes temperatures que arriben a tenir a l’estiu (una mitjana de 28 graus) i tot està implacable. La gent coneix les regles i sap que per gaudir dels encants de la naturalesa s’ha de cuidar amb molt de tacte.

És famosa per la seva naturalesa i per acollir el prestigiós Festival Internacional d’Òpera

Però Savonlinna no només és famosa per la seva naturalesa, ni per la seva tranquil·litat i bellesa, sinó també per acollir el prestigiós Festival Internacional d’Òpera, l’esdeveniment més important de l’any i que té lloc el juliol. Durant tres setmanes, la ciutat s’omple de melòmans arribats d’arreu del món que hi arriben per gaudir d’òperes, concerts, orquestres… les quals es representen en un escenari màgic: al pati del Castell d’Olavinlinna (Sant Olaf). La seva estampa sembla flotar en un llac que mai es gela a causa dels corrents, i presumeix per ser una de les construccions medievals millors conservades d’Escandinàvia, construït el 1475 (quan Finlàndia formava part del regne de Suècia). Els seus sòlids murs de pedra, a més de música amagaven llegendes com la d’una jove que, expliquen, que va morir al castell per trair a la seva pàtria i que el seu fantasma segueix present entre els seus passadissos.

Photo by Aenneken on VisualHunt / CC BY

Durant els dies del festival, la tranquil·la i freda Savonlinna es transforma. Els carrers s’omplen de terrasses, de llocs on comprar aquests peixos d’aigua dolça, procedents dels llacs i d’especialitats locals com els muikkus (boquerons), arengades o les anomenades lörtsyt, empanades de carn. Per descomptat, no es pot perdre l’oportunitat de degustar la carn de ren, molt tendra i molt habitual en tots els restaurants. I que no falti un plat de salmó salvatge: deliciós!

No podeu marxar de la ciutat sense tastar les seves sopes de verdures, especialment si podeu escollir, opteu per la de bolets i de remolatxa: exquisida!. I en el moment dels postres no dubteu en demanar un gelat o pastís elaborat amb fruites i baies del bosc: nabius, gerds, mores, groselles delicioses gràcies a la puresa de l’aire a l’absència absoluta de contaminació. Com a guarniment, regalèssia salada (salmiakki). Sí, aquest és un dels productes estrella de Finlàndia i el trobareu en forma de caramel, gominola… amb mil formats i sabors. També és habitual trobar postres edulcorats amb xylitol, substitut del sucre extret del bedoll. I per cert, últimament també s’han posat de moda els plats elaborats amb resina!

Si us agraden totes aquestes especialitats gastronòmiques finlandeses, podeu aprofitar per menjar carn de ren fumada o salmó envasat al buit al mercat a l’aire lliure de Savonlinna, que el juliol està sempre molt animat. Passades aquestes dates, tot torna a la tranquil·litat. Massa i tot. Però aquesta és l’essència de Savonlinna: naturalesa i descans.

Un altre lloc on submergir-se en l’essència de la zona és el museu forestal de Lusto a Punkaharju, molt a prop de Savonlinna. Pels finlandesos gairebé és un temple on exhibir la forta interrelació que existeix entre l’home i el bosc. A través d’aquest museu també mostren el valor que té la indústria de la fusta en aquest país que proveeix de paper a mig món, però on el sistema està organitzat per tal que la mateixa màquina que arranca un arbre planti sis arbres més a la vegada. Així la cadena no es trenca i és que els finlandesos ho tenen clar: innovació i naturalesa sempre van de la mà!

Descobreix com sobreviure a Savonlinna!

Per a més informació pots consultar la web de Savonlinna.

LES CLAUS D’AQUESTA CIUTAT:

Un llibre

Seitsemän veljestä (set germans) va ser la primera obra important que es va escriure en llengua finesa. Va ser escrita per Alexis Stenvall el 1872.

Un personatge

Erik Axelsson Tott va fundar el castell d’Olavinlinna el 1475 per protegir a la ciutat i controlar la inestable frontera entre el regne de Suècia (del qual formava part Savonlinna) i Rússia.

Un lloc

El Parc Nacional Kolovesi és un entorn únic i singular per gaudir de la naturalesa i la tranquil·litat.

Una cançó

Segons el compositor Lutoslawaksi, Finlàndia és la terra promesa de l’òpera i és que és la terra amb el nombre d’estrenes per habitant més alta i també la que millor acull i viu aquest fenomen musical.

Un plat

El lörtsyt és una empanada que pot ser salada amb carn (lihalörtsy) o dolça amb poma (omenalörtsy) o de mora (lakkalörtsy).

Una festa

La ciutat s’omple de festa durant el Festival d’Òpera de Savonlinna que es celebra cada any des de 1907 i que té lloc al Castell medieval d’Olavinlinna.