Inspiració per Europa

Viatja i somia: descobreix els punts de trobada del continent i explora els testimonis de la seva història amb una nova mirada.

Copenhaguen

La revolució gastronòmica nòrdica

Garaigoikoa via VisualHunt.com / CC BY

Copenhaguen és una ciutat que s’associa gairebé automàticament als conceptes de disseny i avantguarda. La capital de Dinamarca ha aconseguit ser considerada en els últims anys una metròpoli pràctica, còmoda i funcional en la qual el disseny ho envaeix tot: tant des del punt de vista decoratiu, com urbanístic i gastronòmic.

Només cal endinsar-s’hi una mica per descobrir que la capital danesa és la seu de moltes marques conegudes. Als seus carrers i escoles s’hi han format grans creadors, com ara Arne Jacobsen, Verner Panton i Erik Magnussen… Firmes prestigioses com ara Bang & Olufsen, Lego o Bodum són daneses. També és una ciutat innovadora que acull un dels metros més moderns del món, amb vagons sense conductor.

Thomas Rousing Photography via VisualHunt.com / CC BY-ND

Ara bé, la ciutat no seria el que és avui en dia si no fos pel seu port. Un port que, amb el temps es va convertir en un dels punts comercials més rellevants de la zona. Així el 1254 Copenhaguen va passar de ser un petit poble de pescadors a una ciutat. Una ciutat que que anys després, esdevindria la capital de Dinamarca, quedant-se amb la titularitat que fins al moment havia tingut la ciutat de Roskilde.

Quan viatgis a Copenhaguen, si has d’allotjar-te en un hotel, et trobaràs amb grans edificis que destaquen per tenir una decoració 100% nòrdica. La majoria dels hotels de la ciutat són nets, discrets, senzills i elegants a la vegada; concebuts per delectar les persones, però sense perdre de vista el matís pràctic.

Quan algú pregunta què es pot menjar a Copenhaguen, la resposta és clara: smørrebrød i sild. Dos plats imprescindibles!

I quan algú pregunta què es pot menjar a Copenhagen, la resposta és gairebé sempre la mateixa. Si hi ha un plat danès típic per excel·lència aquest plat és l’smørrebrød, una mena de sandvitx fred (la traducció literal seria ‘pa amb mantega’), preferiblement amb pa de sègol, que admet una gran varietat d’ingredients (salmó fumat, gambes, cogombret, ou…). I, d’aperitiu, què tal uns sild (arengades) amb nata, marinats amb oli i vinagre? Aquestes dues receptes daneses es troben a gairebé tots els restaurants del país. No es pot visitar Copenhague sense provar cap d’aquestes receptes!

cyclonebill via Visual Hunt / CC BY-SA

En els últims anys, Copenhaguen també pot presumir d’haver capgirat els seus conceptes gastronòmics. Per prendre una copa hi ha més opcions que el colorista moll del canal del Nyhavn, el lloc més emblemàtic de la ciutat, ple de terrasses.

Martin Nikolaj via Visual Hunt / CC BY

En els últims anys s’han obert per tota la ciutat mercats gourmets on es poden degustar productes de proximitat i receptes ecològiques amb presentacions preciosistes. El bon ambient hi està assegurat. Són destinacions molt recomanables sobretot per a les persones que es volen prendre una cervesa, la beguda preferida dels locals. Les marques daneses per excel·lència són Carlsberg i Tuborg, tot i que en aquests mercats cada cop es veuen més cerveses artesanes.

spersper via Visual Hunt / CC BY
spersper via Visual hunt / CC BY

A Copenhaguen també hi havia el restaurant que durant molt de temps va ser considerat el millor del món: el Noma. Un restaurant que era internacionalment aplaudit i admirat no solament pels plats nascuts del geni del seu amo, el xef René Redzepi, ni per la seva decoració d’aspecte industrial o pel seu servei desenfadat i impecable, sinó per la seva filosofia, filosofia amb què va liderar l’anomenada “revolució gastronòmica nòrdica”.

La ciutat acollia un dels millors restaurants del món: Noma, el líder de la revolució gastronòmica nòrdica que tornarà a obrir les seves portes el 2018.

Malauradament, el Noma va tancar les seves portes fa alguns mesos, tot i que la idea és tornar a obrir el 2018 al barri de Christiania, el més alternatiu i radical de Copenhaguen, la ciutat que presumeix de ser una “capital lliure”.

Julianito via Visualhunt / CC BY-SA
Federico Ettlin - Uruguay via Visualhunt / CC BY

Per sort, el bon fer del xef Redzepi va crear escola. Actualment a Copenhaguen hi ha més de deu restaurants amb estrella Michelin i molt més que no estan reconeguts, però on també es pot degustar el millor de la gastronomia danesa. Tots ofereixen cartes exquisides, amb smørrebrøds de disseny, reinventats, saludables, nutritius i amb ingredients ben diferents com ara llagostins, algues, carns variades. Barreges. Maridatges. El de sempre, però amb nous matisos, amb una altra presentació, imatge que coincideix amb la personalitat de la ciutat. Gustos que desperten interès, però que potser no agradaran a tothom.

MPD01605 via Visualhunt.com / CC BY-SA

I si algú busca la icona de Copenhaguen, aneu a veure la Sireneta, l’emblema de la ciutat i del país. És un personatge nascut de la ploma d’un altre danès de renom: Hans Christian Andersen. Les seves petites dimensions sorprenen, però quan es contempla amb deteniment, se n’entén la força i la melancolia. Passa el mateix quan s’observen alguns edificis de la ciutat. Darrere de simples façanes apareixen sorpreses curioses: escultures de dracs, formes rodones… Copenhaguen és així: petita, manejable, humana i, quan aprofundeixes en detalls quotidians, deliciosa.

Descobreix com sobreviure a Copenhaguen!

Per a més informació pots consultar la web de l’Oficina de Turisme de Copenhaguen.

LES CLAUS D’AQUESTA CIUTAT:

Un llibre

Secret Copenhagen és un llibre de Jonglez que parla dels tresors amagats de la ciutat. Una obra indispensable per als locals i visitants que volen explorar la cara menys coneguda de Copenhaguen.

Un personatge

Lars von Trier, el pare de pel·lícules tan populars com Dogville o Dancer in the dark, va nèixer el 1956 a Copenhaguen. A dia d’avui, és considerat un dels directors de cinema més innovadors i multidisciplinaris del panorama actual.

Un lloc

El parc d’atraccions Tívoli va obrir les seves portes el 1843, convertint-se així en el parc més antic del món. És un dels destins preferits dels danesos i visitants d’arreu del món i és que cada any rep prop de quatre milions de visitants estrangers!

Una cançó

Més que una cançó, Copenhaguen presumeix de ser la ciutat de Carl Nielsen, un dels compositors danesos més reconeguts del país.

Un plat

La pasta més popular de Copenhaguen és Wienerbrød, una massa de pasta de full i d’ametlles, canyella i cardamom. Una delícia!

Una festa

La Nit de Walpurgis que es celebra el 30 d’abril i fa referència a una santa anglesa, Walpurga. Existeix la creença que aquesta santa protegia dels encanteris i bruixeries. En el passat la nit del 30 es celebrava l’arribada de l’estiu ballant al voltant d’una foguera.